Risk (CDS) primi düşerse TL güçlenir

0
337

Foreks.com’da yayınlanan haberde yer aldığı üzere uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin EMEA Kıdemli Direktör ve Analisti Frank Gill, S&P’nin canlı interaktif web yayınında Türkiye için en büyük soru işaretinin yurt içinde Türk lirasına olan zayıf güvenin nasıl tesis edileceğine dair belirsizlik olduğunu ifade ediyor. TL’de zayıflamanın devam etmesi halinde Gill “Türk özel sektörünün borç çevirmenin üstesinden gelebilecek gibi” göründüğünü ancak Türk lirasında zayıflamanın devam etmesi durumunda “Türk şirketleri ve buna bağlı olarak bankaları için çok, çok kötü haber” olacağını ifade ediyor.

Merkez Bankası’nın 2 Nisan tarihinde yayınladığı Ocak ayı Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri verilerine göre finans dışı kesimin net döviz açığı pozisyonu bir önceki aya göre 3,9 milyar dolar azalarak 194,5 milyar dolar seviyesine geriledi. Finans dışı kesimin döviz varlıkları 118,2 milyar dolar, yükümlülükleri ise 312,7 milyar dolardır. Kısa vadeli varlıkları ise 94,2 milyar dolar olup kısa vadeli yükümlülükleri 89,2 milyar dolar seviyesindedir. Diğer bir deyişle, finans dışı kesim kısa vadede borçlarını çevirebilecek bir yapı ortaya koyuyor. Bankacılık sektörünün ise 29 Mart 2019 ile biten haftada brüt 49, 6 milyar dolar döviz pozisyonu açığı bulunuyor.

Ağustos 2018’de TL’de yaşanan sert değer kaybının ardından TL’de devam eden kırılganlık bankacılık sektörünün takipteki alacaklarının toplam kredilere oranını Ağustos 2018’deki %2,86 seviyesinden Mart 2019 sonu itibarıyla %4,2 seviyesine yükseltmiş durumda. TL’de değer kaybının sürmesi söz konusu oranın yükselmeye devam edeceğini garanti ediyor. 29 Mart tarihli BDDK verilerine göre bankacılık sisteminin takipteki alacak büyüklüğü 106,13 milyar TL seviyesinde. Sorunlu kredilerin satılması (EBRD ve IFC haberleri gündemdeydi) bankacılık sektörü görünümünü iyileştirecektir ancak miktarı ve zamanı konusunda netlik yok.

Ödemeler dengesinin sağlıklı bir yapıya kavuşabilmesi için öncelik TL’ye güveni tekrar kazandıracak ortamı sağlamak. Bu da 8 Nisan’da açıklanması beklenen yapısal reform paketine bağlı.

Dr. Fulya Gürbüz