Oxford Economics: Borç stoku yüksek olan ülkelerde riskler korunuyor

0
272

Oxford Economics son 5 yılda çoğu gelişen ekonomilerde kredi patlaması olduğunu ancak tarihsel bazda bakıldığında kredi patlamalarının 3’te 2’sine yakınının düşük büyüme ve finansal krizlerle sonuçlandığına dikkat çekiyor.

Oxford Economic tarafından yayınlanan “Gelişen ekonomilerin borcu: Balon patlamış olabilir” başlıklı raporda, borç stokuyla ilgili problemlerin gelişen ekonomilerin toplam GSYH büyüme potansiyelini önümüzdeki birkaç yılda her yıl yüzde 1 puan aşağı çekebileceği hesaplanıyor.

2014-2016 döneminde borç patlaması zirve yapan gelişen ülkeler arasında Meksika, Şili, Tayland, Endonezya ve Malezya’nın GSYH büyümelerinde yumuşak iniş kaydedilirken (%1 veya daha az bir büyüme kaybı), Rusya, Kolombiya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Brezilya’da ise daha sürt düşüşlere (%2,5-4,0 arasında düşüş) tanık olunduğu belirtiliyor.

Raporda Çin’in yüksek miktarlı borç patlamasının ise ekonomik büyümede yumuşak bir inişle sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca artan batık kredilerin risk oluşturduğu, geçen yıl
bu sebeple özellikle Pakistan, Türkiye, Arjantin ve Filipinler’de sert faiz artışları yaşanmasına sebep olduğu ifade ediliyor.

Küresel yavaşlamanın ve geçen yıl (özellikle Arjantin ve Türkiye’de yaşanan) finansal şokların yüksek borç stokuna sahip gelişen ülkelerin büyüme potansiyelleri üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği hatta daha da derinleştirebileceği belirtiliyor. Her ne kadar Fed’in ABD ekonomisine yönelik güvercin tutumunun bu riskleri azalttığı ifade edilse de ortadan kalkmadığına dikkat çekiliyor.