Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kesinleşen mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklamaması, herkeste “acaba”ların sürmesine yol açıyor.
TÜİK’in Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında kesintisiz biçimde açıkladığı 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren madde fiyat listesini yayımlamaktan vazgeçmesi üzerine DİSK, 3 Haziran 2022’de TÜİK’ten bilgi talebinde bulunmuş ancak TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek bilgi talebini reddetmişti.
Bundan sonraki süreçte açılan ve TÜİK aleyhine kesinleşen yargı kararının ardından, TÜİK’e 2 Nisan 2024’te idare mahkemesi kararının uygulaması için talepte bulunuldu. Ama TÜİK, yargı kararının gereği olan verileri açıklamamaya devam ediyor.
Enflasyonun gerçek nedenleri gizli, tasarruf paketi yetersiz, sonunda her şeye zam, bedeli niye halk ödüyor?
Sonuçta yine sıcak para ile mi çözülecek bu iş ?
Yeşil dönüşüm, otoyol zammı ile mi olacak?
Orta Vadeli Program, Yeterli Gelmiyor Mu?
Ekonomi yönetiminin defalarca başarıyla uygulandığını söylediği Orta Vadeli Program’a (OVP) yaz sonunda güncelleme gelebileceği bildirildi.
Ekonomim haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Belçika’nın başkenti Brüksel’in önemli düşünce kuruluşlarından Bruegel’de “Türkiye: Avrupa ekosisteminde ilerlemek” konulu etkinliğe katıldı.
Bakan Şimşek, KKM’den çıkışın piyasayı bozmadan yapacağını belirterek, “OVP’nin gözden geçirilmesi, yaz sonunda planlanıyor” ifadesini kullandı.
Şimşek, kamuda tasarruf paketinin etkisiyle ilgili ise “Rakamı OVP gözden geçirmesiyle verebiliriz” dedi.
Hedef AB değil, Gümrük Birliği’nde güncelleme
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yıllık ticaret hacminin 200 milyar doları bulduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye’nin AB’nin en büyük beşinci, AB’nin de Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu kaydetti.
Şimşek, “Türkiye’nin AB üyeliği büyük bir genişleme olacaktır. Ancak, AB henüz buna hazır değil. Yine de yapılabilecek birçok şey olduğuna inanıyorum.” dedi.
Gümrük Birliği’nin derhal güncellenmesi ve Avrupa’ya seyahat için vize serbestisi getirilmesi gerektiğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:
“Enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları konularında işbirliği yapmamız gerekiyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle bize bir iyilik yapmayacaksınız. Eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz. Biz eşit şartlar istiyoruz. Güya bunlar Avrupa değerleri. Peki neden bu konuda geri duruyorsunuz?”
S&P500, Dünya Borsalarının yüzde 40’ına Ulaştı
ABD ÜFE’de beklenti üzeri artış
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,5 ile beklentilerin (0,3%) üzerinde arttı. Yıllık bazda ise yüzde 2,2 yükseldi.
Çekirdek ÜFE de nisanda aylık bazda yüzde 0,5 ile beklentilerin (0,2%) üzerinde arttı. Yıllık bazda ise yüzde 2,2’ye çıktı.
ABD’de bugün Tüketici Fiyat Endeksi, Perakende Satışlar ve Ham Petrol Stokları verileri açıklanacak.
Türkiye’nin alternatif enerji tedarikçisi arayışı
TCMB’nin piyasadaki likiditeyi azaltma çabası
AB sığınmacıları, gerisin geri Türkiye’ye
Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, düzensiz göçün önlenmesi amacıyla daha sıkı önlemler içeren yeni Sığınma ve Göç Anlaşması’nı onayladı.
BBC’nin haberine göre anlaşma, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu AB üyesi olmayan geçiş ülkeleri ile ortaklıkların güçlendirilerek yasa dışı göçün önlenmesini de içeriyor.
İnsan hakları kuruluşlarına göre, yeni anlaşma çok sayıda sığınmacının Türkiye ve Tunus gibi “geçiş ülkelerine” geri gönderilmesine yol açacak.