Önce DİSK Kaydı, Sonra Halk

0
216

Alaattin Aktaş’ın “İşte TÜİK’in devlet sırrı gibi sakladığı madde fiyatları” başlıklı yazısının ardından, Change.org’da “TÜİK gerçek verileri açıklasın” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı. Kampanya kısa sürede 7 bin imzaya ulaştı ve destek büyümeye devam ediyor.

Aktaş’ın yazısında TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı bazı madde fiyatları dikkat çekti. Yazıya göre, TÜİK hesaplarında uzman doktor muayene ücreti 33 lira 69 kuruş, yurt ücreti 457 lira, kira ise 5 bin 845 lira olarak listelenmiş. Bu rakamlar kamuoyunda büyük tepki topladı.

Artunç Kocabalkan’ın konuyla ilgili görüşleri ise şöyle:

“Alaattin Aktaş tarafından yayınlanan madde listesi ortalığı karıştırdı. Madde listesini niye TÜİK tarafından sır gibi saklandığı ortaya çıktı. Yalan yanlış enflasyon verileri ile hukuksuz şekilde davrandıkları, halkı kandırıp hem enflasyonla hem de enflasyonu gizleyerek ceplerindeki paraya kondukları için…

Enteresan tarafı yapılan bu hukuk dışı hareketi örtbas etmek için bir de fahiş fiyat diye operasyon yaparak hayali suçlu yaratmışlar.

Black Swan Finans editörleri, bulundukları ülkelerde enflasyon sepetini bizim için ölçtüler. Almanya, Fransa İngiltere ve Türkiye’deki market zincirlerinde aynı sepet bakın kaça doluyor!”

Alışveriş Sepeti En Ucuz Türkiye’de Ama

Aynı ürünlerle oluşturduğumuz alışveriş sepeti, Türkiye’de 1.458, Fransa’da 2.285, İngiltere’de 1.556, Almanya’da 1659 liraya doluyor.

O zaman Türkiye, en ucuz ülke mi oluyor?

Alışveriş sepeti tutarının asgari ücretlere oranı ise şöyle:

Türkiye %8,57 (Asgari Ücret 17.002 lira)
Fransa: %4,61 (Asgari Ücret 49.544 lira)
Almanya: %2,85 (Asgari Ücret 58.088 lira)
İngiltere: %2,67 (Asgari Ücret 58,271 lira)

Yeşil biber, domates, salatalık, patates, soğan, yumurta, peynir, tavuk, kırmızı et, yoğurt, süt, ekmek, makarna, zeytinyağı, un ve şekerden oluşan sepetimiz, her ne kadar TL bazında ucuz gözükse de asgari ücretle oranladığımızda Türkiye en pahalı ülke oluyor.

Ayrıca Türkiye’de SGK verilerine göre asgari ücretlilerin toplam çalışana oranının yüzde 40’lar seviyesinde olduğunu, Fransa’da yüzde 12, Almanya’da ise %10 altında olduğunu unutmamak gerekiyor.

BYD’den, Türkiye’ye 1 Milyar Dolar Yatırım

Çin’in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. Bu yatırım kapsamında, yıllık 150.000 araç kapasiteli bir elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ve sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması planlanan tesiste, 5.000 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, BYD’nin Türkiye’yi tercih etmesinin ardında, ülkenin güçlü teknoloji ekosistemi, tedarikçi tabanı, stratejik konumu ve nitelikli iş gücünün yattığını belirtti. Türkiye’nin bu yatırım sayesinde, Avrupa’daki tüketicilere daha kolay ulaşabileceği ve yeni enerji araçlarına yönelik artan talebi karşılayabileceği vurgulandı.

Bakan Kacır, bu yatırımın, Aralık ayında Çin’e yaptıkları ziyaretin ve uzun süren görüşmelerin bir sonucu olduğunu belirterek, Türkiye’nin uluslararası yatırımlar için bir merkez ve inovasyon üssü olma potansiyelini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki dönüşümde lider olacağını ve elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyeceklerini ifade etti.

Rezervlerde Pozitif Görünüm

Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonu, perşembe günü işlemlerinde 2 milyar dolarlık iyileşme göstererek 11.1 milyar dolara ulaştı. Seçimden bu yana iyileşme (altın hariç) 82.1 milyar dolar oldu. Kalan lokal swap 2.3 milyar dolar olarak belirtilirken, likiditenin iyi gitmesiyle TLref %52 seviyesinin üzerine çıktı.

Tahvile Yabancı Girişi Devam Ediyor

Son bir yılda devlet tahvillerinde net 10.1 milyar dolarlık alım yapan yabancı yatırımcıların, enflasyondaki düşüşle birlikte TL varlıklara yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Uzmanlar, önümüzdeki iki ayda enflasyonun 20 puandan fazla düşeceğini ve kredi notlarındaki artış beklentilerinin bu girişleri hızlandıracağını öngörüyor. Haziran ayında enflasyonun beklentilerin altında gelmesiyle tahvillere alım artarken, faizler düştü. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 40’ın altına, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 27.31’e geriledi.

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar yılbaşından bu yana devlet tahvillerine 8.12 milyar dolar, şirket borçlanma senetlerine 349.1 milyon dolar yatırım yaptı. Uzmanlar, enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 38-40 seviyelerine düşebileceğini ve bu durumun tahvillere yabancı girişini artıracağını belirtiyor. Ayrıca, Moody’s’in Türkiye kredi notunu artırması bekleniyor ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer adımlar atabileceği ifade ediliyor.

Çin İki Aydır Altın Almıyor

Çin Merkez Bankası, 17 ay süren altın alımlarına Mayıs ve Haziran 2024’te ara verdi. Bu gelişme, küresel altın piyasasında önemli yankı uyandırdı ve altın fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Mayıs ve haziran ayında Çin’in altın rezervleri 72.80 milyon troy ons seviyesinde sabit kaldı.

Analistler, Çin’in altın alımlarına ara vermesinin geçici olduğunu ve yüksek fiyatların bu kararda etkili olabileceğini belirtti. Uzun vadede, Çin’in altın alımlarına devam edeceği öngörülüyor. Saxo Bank emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, Çin’in altın alımlarının tamamen durmasının beklenmediğini, ancak yüksek fiyatlar karşısında alımların geçici olarak durdurulduğunu ifade etti​.

Rezervlerde altın Euro’yu geçti

Başta Çin’in alımları, jeopolitik risklerin artmasının etkisiyle altının dünya toplam rezervlerinin içindeki payı, euroyu geçerek %17,6’ya ulaştı.

1 Ocak 1999’da hesap birimi olarak dünya finans piyasalarına tanıtıldı ve 1:1 oranı ile Avrupa Para Birimi’nin (ECU) yerini alan euronun, o tarihten bu yana dünya rezervlerinde ikinci sırada yer alıyordu. 

S&P’den Fransa’ya Not Mesajı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Fransa’da hiçbir partinin mutlak çoğunluğu sağlayamadığı parlamentonun politika yapımını zorlaştıracağına dikkat çekti. Bu durumun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği ve uzun dönemli öngörülerin altında kalması durumunda Fransa’nın kredi notlarının baskı altına girebileceği belirtildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz