Son iki günde gelen Nisan ayı PMI verilerine göre Çin, İngiltere ve Hollanda’da imalat sanayinde büyüme korunurken hız yavaşladı; Japonya’da aktivite hızlandı.
. Çin’de ihracat siparişleri ve yeni siparişlerde yavaşlama kaydedildi.
. İngiltere’de üretim, yeni siparişler, yeni ihracat siparişleri ve istihdamda yavaşlama var. Tüketici ürün fiyatları yükseldi. İhracatçı şirketler Avrupa, ABD ve Asya’dan gelen talebe dikkat çekti. Öte yandan Brexit endişeleri iş güveni endekslerini aşağı çekiyor.
. Hollanda’da yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerin büyüme hızında yavaşlama var. Girdi fiyatlarında hafif gerileme, çıktı fiyatlarında ise hızlanma kaydedildi.
. Japonya’da imalat sanayinde üretim artan talebin katkısıyla son üç ayın en hızlı büyümesini yaşadı, yeni siparişler ve istihdamda artış var. Girdi ve çıktı fiyatları yükseldi.
YORUM: Talepteki canlılığa istinaden küresel ihracat hacminin gücünü koruduğunu görüyoruz. Türkiye’nin Nisan ayı ihracat rakamları da Avrupa’dan talebin sürdüğünü gösterdi. Küresel üretim koşullarındaki iyileşmeler ihracat potansiyelimizi de yukarı çekecektir.