Bir mühendis gözünden ekonomi. Malum serde makine mühendisliği var . En çok ilgimi çeken konulardan biri termodinamik ( ısı transferini inceler ) .
Termodinamik yasalarından ilk ikisi der ki :
1. Yasa: Enerjinin Korunumu Yasası: Evrendeki enerjiler yok olmaz sadece birbirine veya işe dönüşür. Evrendeki toplam enerji sabittir (nükleer reaksiyonlarda kütle enerjiye dönüşür, ama evrendeki toplam kütleyi de enerji cinsinden kabul edersek, toplam enerji yine de sabit olur).
Yani kimse kendini büyük görmesin hepimiz aynı gemideyiz ve gittiğimiz yer belli. İyi , akıllı insanların yapacağı bu yolculuğu konforlu ve insanlık için yararlı hale getirmektir. O nedenle bu dünyada hepimiz hakça bölüşüm için çalışmalıyız çünkü pasta büyümüyor aksine küçülüyor.
2. Yasa: Hiçbir cihaz veya sistem aldığı ısıyı tamamen işe dönüştürecek şekilde çalışamaz. Ayrıca sadece ısıyı bir sıcaklıktan daha yüksek bir sıcaklığa transfer eden bir süreç mümkün değildir. Bir de buna ek olarak sen ne yaparsan yap, enerjinin ve kütlenin olduğu her yerde entropi (düzensizlik) mevcuttur ve sürekli olarak evrenin toplam entropisi artar.
Bankacılık çözümsüz bir yer ve zamandaki problemi çözümü olacak bir yer ve zamana taşımak işidir. Bugün merkez bankalarının yaptığı para basarak sorunları çözmek değil çözülene kadar zaman kazanmaktır. Bu biraz ölümsüzlük bulununcaya kadar hastalıklı ekonomiyi uyutup dondurmaya benzer. Ama doğal olarak ölmesi gerek insanı öldürmez, batması gerek şirketi batırmazsanız zaten artan entropi düzensizlik çok büyür.
umarım anlatabildim