Meksika 2023 başında ABD’nin en büyük ticari partneri oldu. Yılın ilk 4 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 263 milyar doları buldu.
Dünya, pandeminin etkilerini yok etmeye çalışırken, Meksika, Çin’i geçerek ABD’nin en büyük ticari partneri olunca, halen salgının dünya ekonomisinde belirleyici olduğu görülüyor.
Dallas Fed kıdemli ekonomistlerinden Luis Torres’e göre, bu değişimin tohumları pandemiden önce atıldı. Başkan Trump döneminde Çin’den ithal olunan mallara gümrük vergisinin arttırılması, Kanada, ABD ve Meksika arasında 30 sene önce yapılan NAFTA(Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) anlaşmasında hafif değişiklikler bu gelişmenin başlıca nedenlerinden biridir. Torres, ülkelerin kritik mallarının tedarik zincirini, coğrafi ve siyasi bakımdan daha yakın ülkelere taşımasının da değişimde etkili olduğunu gösteriyor.
Meksika’nın gittikçe büyüyen üretim altyapısı Çin’deki üretime alternatif teşkil ediyor. Ülkelerin tedarik zincirini daha yakına çekmesi ile ilgili veri, kısıtlı ve etkisi net olarak tespit edilebilmiş değil. Ancak korumacılık ve buna bağlı sanayi politikaları daha az küresel ticaret, daha çok bölgesel ticaret demek.
Meksika’nın kazanımları üretimdeki yükselişini destekliyor. İmalat Meksika ile ABD arasındaki mal ticaretinin en önemli unsuru olurken, 2023’ün ilk 4 ayında ABD ve Meksika arasındaki toplam üretim malları ticareti 234.2 milyar dolara ulaştı.
2023’ün ilk 4 ayında ABD-Meksika ticareti, ABD’nin yaptığı toplam ihracat ve ithalatın %15.4’ü oldu.
Torres, Dallas Fed’in web sitesinde yaptığı paylaşımda, Meksika’daki aktifliğin, ABD ile karşılıklı üretim artışını destekleyeceğini açıkladı. Bu , Meksika’nın 2022’de elde ettiği ABD’nin üretim malları ticaretinde en büyük ortağı konumunu daha da pekiştirecek.
Bir zamanlar ticaret politikasının temelini serbest ticaret, daha ucuz fiyatlar ve daha fazla verimlilik teşkil ediyordu. Durum artık böyle olmaya bilir. Günümüzde küresel ekonomik ilişkiler milli güvenlik, iklim politikası, tedarik zincirlerinin dayanıklılığı gibi bir çok endişe barındırıyor.
Tedarik zincirleri konusuna odaklanmış yatırım firması Murray Hill Group’un yöneticisi ve ortağı Michael Burns Goodman’a verdiği demeçte: “Bu deglobalizasyon demek değil. Bu globalizasyonun bölgesel ağlara odaklanmış yeni aşamasıdır” dedi.
Çin’le ilgili durum sürekli değişirken, bir konu şimdilik net: Meksika ve ABD arasındaki ticaret her zamanki gibi güçlü gözüküyor.
Kaynaklar:
https://www.dallasfed.org/research/economics/2023/0711?stream=business
Görsel kaynaklar:
U.S. Census Bureau(Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu)
https://www.ethiopianimporter.com/imagesexport/360us-mexico-main-image.png