Küresel Ticarette Yeni Kriz

0
280
Deniz Taşımacılığı Krizi

2021’de Ever Given adlı dev konteyner gemisi karaya oturmuş ve Süveyş Kanalı 6 gün boyunca deniz trafiğine kapanmıştı. Bu 6 günün dünya ekonomisine maliyeti 2,5 milyar Euro olmuştu.

Yemen’deki Husi militanlarının, İsrail ile savaşan Hamas’a destek göstermek amacıyla, Süveyş Kanalı’na giden veya oradan dönen ticaret gemilerine saldırmaları ve Panama Kanalı’nın şiddetli kuraklık nedeniyle ciddi şekilde etkilenmesi gibi farklı nedenlerle oluşan bu krizler, küresel ticarette önemli aksamalara yol açıyor.

Süveyş Kanalı rotasındaki saldırılar ve Panama Kanalı’ndaki su seviyesinin düşüklüğü nedeniyle, gemilerin rotalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu durum, yük taşıma maliyetlerinin artmasına, sevkiyat sürelerinin uzamasına ve bazı ürünlerin fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Küresel ticaretin %20’sini kapsayan bu rotaların etkilenmesi, lojistik firmaları için de ciddi zorluklar yaratıyor.

Son haftalarda Kızıldeniz ve daha geniş bölgedeki gemilere yönelik saldırı veya yakalama olayları

Çin’den Avrupa’ya 40 feet’lik konteynerin maliyeti bu ay yüzde 41 arttı

Hangi Sektörleri Etkiler?

Perakende ve Tüketici Ürünleri Piyasası: Gemi seferlerindeki gecikmeler ve rotadaki değişiklikler, perakende ürünlerinin sevkiyatını geciktirebilir ve maliyetlerini artırabilir. Bu, tüketici ürünlerinin fiyatlarında artışa ve bazı ürünlerin stok sıkıntısına yol açabilir.

Enerji Piyasası: Petrol ve gaz taşıyan tankerlerin rotalarının değişmesi, enerji piyasalarını etkileyebilir. Petrol ve gaz sevkiyatındaki gecikmeler, enerji fiyatlarının artmasına neden olabilir.

Hava Kargo Piyasası: Deniz yolu taşımacılığındaki zorluklar nedeniyle bazı şirketler hava kargo seçeneğine yönelebilir. Bu durum, hava kargo talebini ve dolayısıyla maliyetlerini artırabilir.

Hiç Kimseden Para İstemedik, Türkiye’nin Paraya İhtiyacı Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı seyahatlerinin neredeyse hepsine ana gündem maddelerinden birinin yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu belirterek, “Biz hiç kimseden kaynak istemedik. Hiç kimseden para istemedik. Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok” dedi.

Merkez Bekleneni Yaptı

21 Aralık Perşembe günü PPK öncesinde Dr. Artunç Kocabalkan moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz canlı yayında ilk konuğumuz Kadirhan Öztürk oldu.

Harcanamayan Para Perakende Sektörüne Yarar

Kadirhan Öztürk artan faiz oranlarının dolaylı ve direkt etkileyeceği sektörlerden bahsetti, en büyük ağırlığı perakende sektörüne verdi. Borsa İstanbul için “ucuz” olmasının tek başına yeterli bir hikaye olmadığına vurgu yaptı.

Bileşik Faize Dikkat

Murat Aysan, merkez bankasının faiz oranın bileşiğine dikkati çekti. 250 Baz Puan artış ile %42,5 olan faizin bileşiğe eşleniği %52,69 oluyor.

Mevduatlar ve Kredilerde Son Durum

Kredi kullanım oranların bankalar için en karlı olan tüketici kredilerinde artış görülebilirken, sınırlardan dolayı araba ve konut kredisindeki durgunluğa vurgu yaptı. Yayın sırasında kullandığı grafiklere ulaşmak için: Kredi Kullanım Oranları, Mevduatlar, İç Borç Stoğu

ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)

İşsizlik haklarından yararlanma başvurularında beklentiler 214 bin iken açıklanan veri 205 bin oldu. Son 5 yılda en yüksek başvuruları pandemi döneminde görülmüştü.

Bu verinin önemi nedir; Aşağı yöndeki eğilim çalışan insanların daha fazla para harcama eğiminde olduğu ve tüketimin GDP nin büyük bir kısmını oluşturması gibi ülke para biriminde pozitif bir etkisi vardır.

Gayri safi yurtiçi hasıla için ise %5.2 iken %4.9 açıklandı, sıkılaşmanın fazla olduğunun kanıtı niteliğinde olduğuna dair yorum yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz