Küresel Şirketlerin Çin’de Satışları Azalıyor

0
198

Tüketici ürünleri devi Unilever, otomobil üreticisi Nissan ve makine üreticisi Caterpillar gibi küresel firmalar, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de yavaşlayan ekonomi için uyarıda bulundu.

Pandemi sonrasında Çin’de hızlanma yalnızca seyahat, yeme-içme ve lüks ürünler gibi birkaç sektörle sınırlı kaldı. Starbucks, LVMH ve Hugo Boss gibi markalar, Çin’de satışlarını yükseltirken, birçok öncü marka, Çin’deki öngörülerini yükseltmekten kaçındı.

Tüketici ürünleri firmaları Procter & Gamble, L’Oreal ve Coca-Cola temkinli bir duruş sergiledi.

Unilever finans şefi Graeme Pitkethly, “Çin’deki tüketicinin çok dikkatli olduğunu, düşen bir emlak piyasası ve azalan ihracat talebi olduğunu görüyoruz. Çin’deki işsizlik yüksek, özellikle genç işsizlik. Bildiğimiz kadarıyla, Çin tüketici güveninde tarihsel olarak en düşük noktadayız” dedi.

Pekin, son haftalarda ekonomiyi desteklemek için bir dizi politika önlemi aldı, ancak Temmuz ayına ait zayıf üretim verileri, durumun henüz düzelmediğini gösteriyor.

Natixis portföy yöneticisi Jack Janasiewicz, “Çin’den gelen herhangi bir (teşvik) duyurusunun, büyümeyi yeniden canlandırmaktan ziyade büyümenin altına bir taban koyma olasılığı daha yüksek” dedi.

Küresel otomobil üreticileri, 2023’ün ilk yarısında ilk kez Çin pazarının yüzde 50’sinden fazlasını alan yerel rakipleriyle artan rekabetle başa çıkmak zorunda kalacak. Volkswagen, Çin’deki satışların düşmesinin ardından geçen hafta yıllık satış hedefini düşürdü.

Nissan CEO’su Makoto Uchida, “Maalesef, (Çin’de) satış görünümümüz şimdi üretim kapasitemizin çok altına düşüyor” dedi.

İkinci çeyrek kazanç beklentileri, Çin’in zayıflayan görünümüyle düşük.

Rio Tinto CEO’su Jacob Stausholm, “Çin ile olan deneyimimiz, işler daha kötü giderse, Çinlilerin ekonomiyi yönetme konusunda oldukça etkileyici bir yeteneğe sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeme-içme sektörü, oteller ve lüks ürünler, COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Çinli tüketicilerin savurduğu paralarla az sayıdaki parlak noktalardan biri oldu.

Starbucks, geçen çeyrek Çin satışlarında %46’lık bir artış bildirdi. KFC ve Pizza Hut zincirlerinin Çin temsilcisi Yum China, çeyreklik gelirde %25 artış bildirdi. Otel işletmecileri Hilton ve Marriott her ikisi de bir toparlanma gördü.

Louis Vuitton ve ABD’li Tiffany’nin de çatısı altında olduğu LVMH, Çin’deki canlanma sayesinde küresel ikinci çeyrek satışlarında beklentilerin üzerinde %17’lik bir artış bildirdi.

Kaynak:

Reuters’ın Major global firms warn of slow China sales as post-pandemic surge fades başlıklı haberinden çeviridir.

Görsel Kaynak:

https://www1.equiti.com/media/3495/china-down.jpg

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz