Kritik Haftada Piyasalar Neyi Fiyatlıyor?

0
74
Piyasalar_Neyi_Fiyatliyor

Çarşamba günü, Fed’in faiz kararı açıklanacak, aynı zamanda Euro Bölgesi TÜFE verileri paylaşılacak. Perşembe günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını verecek. Hafta, Japonya Merkez Bankası’nın cuma günü yapacağı faiz açıklamasıyla tamamlanacak. Bu kritik haftada piyasa, %67 olasılık ile 50 baz puanlık indirim fiyatlıyor. İçerde ise TCMB’den indirim beklenmez iken, PPK metninde yıl içinde bir indirime işaret edip etmeyeceği önemli olacak.

Haftalık Rapor – Dr. Artunç Kocabalkan | Tarkan Çetin

Amerika’nın Dolar Stratejisi: “2022 yılında Rusya’nın Ukrayna ile savaşmaya başlamasından itibaren Amerika Birleşik Devletleri bence çok büyük bir hata yaptı, doları bir silah olarak kullanmaya çalıştı, fakat başarılı olamadı.”

Altın Rezervleri: “Ülkeler, doların bir silah olarak kullanılabileceğini ve kendilerinin de ileride bundan zarar görebileceğini gördükleri için bazısı açık açık, bazısı gizli gizli altın almaya başladı.”

Altın Fiyatlarının Artışı: “2022 yıllarında 1.800 dolarda olan altın, şimdi 2.000 dolara geldi ve hala artıştan bahsediyoruz. Altın yükselecek diyoruz.”

Amerikan Dolarının Güç Kaybı: “Doların dünyadaki hakimiyetini kaybetmesi demek, Amerika’nın bitmesi demek, bu bitmesin diye elinden gelen her türlü müdahaleyi yapacak.”

Bitcoin ve Kripto Paralar: “Bitcoin, merkezi para sisteminden uzaklaşmak için tamamen özgürleştirici bir para olarak çıktı, ama günün sonunda bakıyoruz ki FED kararlarından etkileniyor.”

Makro Chat-e / Dr. Burcu Aydın Özüdoğru | Dr. Artunç Kocabalkan

“Faiz politikasında önden yüklemeli bir şok politika yerine kademeli artışın gitmesi gibi süreçlerden dolayı, ekonomiye etkileri çok daha kademeli yansımaya başladı.”

“Bu sene faiz indirimi olabilirse en erken Kasım veya Aralık aylarında gelebilir ki, orada da temel koşul özellikle beklentiler arasındaki sapmanın birbirine doğru yakınsaması.”

“Merkez Bankası’nın şu aşamada hata yapma ihtimali yok. Özellikle kamu harcamaları hala iç talebi destekler bir patikada giderken, Merkez Bankası’nın ihtiyatlı olması dışında elinde çok da fazla bir seçenek kalmıyor.”

“Çeyreklik fazlarda iç talebin gerilediğini 3. ve 4. çeyrekte ve önümüzdeki yılın ilk iki çeyreğinde de göreceğiz çünkü en başta etkilenen yatırımlar olacaktır, özel sektör yatırımları.”

“Sermaye kazançlarının çok düşük oranlarla vergiye tabi olması ve finansal piyasalardaki ürünlerin çoğunun vergisiz olması, gelir adaletsizliğini destekleyen süreçlerden biri.”

“Bir ücretli çalışan %20’den %45’e kadar oranlarla vergilendirilirken, parasını bankada bekleten biri çok düşük oranlarla vergiye tabi tutuluyor. Bu paket, sermaye kazançlarını vergilendirme gibi konularda anlamlı adımlar atabilirdi ama gerekli direncin gösterilmemesi ve lobiler nedeniyle bu yapılmadı.”

“Enflasyonu kontrol altına almak ve büyüme hedeflerini tutturmak için yapısal reformlarla desteklenmesi gerekiyor. Aksi halde, şu anda uygulanan tek bacaklı kemer sıkma politikası toplumsal refah üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler yaratacak.”

Sadece Borsa 17.09.2024

Çin Ekonomisi Kötü:

Halkın %70’i enflasyonun düşeceğine inanmıyor:

Kurun kısmi düşüşüne izin vermeyerek doğru strateji izlemiyor:

Mehmet Şimşek’ten kötü iletişim örnekleri:

Fed indirim döngüsü, resesyonlu ve resesyonsuz:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz