Kripto Varlıklar Yasa Tasarısı Yolda

0
253
SPK Kripto Hizmet Sağlayıcıları Düzenleyecek

Bir süredir kulislerde konuşulan kripto varlıklar yasa tasarısının yakın zamanda meclise taşınması bekleniyor. Taslağa erişimi olan uzmanlardan edinilen bilgiler genel olarak olumlu. Taslakta yer alan maddelerin yatırımcıları koruyucu; kripto hizmet sağlayıcıları ise denetleyici nitelikte olduğu belirtiliyor. Taslakta en dikkat çeken maddelerden birisi de kripto borsalarına sermaye zorunluluğu getirilecek olması. Bilindiği üzere ülkemizde daha önce bu alanda dolandırıcılık hadiseleri yaşanmış ve birçok yatırımcı kripto varlıklarının tamamını kaybetmişti. Bu yasa tasarısı meclisten geçerse, kripto borsaları da bankalara benzer şekilde düzenlenecek ve denetlenecek.  Tasarıya göre düzenleyici kurum SPK olacak. Kripto borsaları SPK tarafından lisanslanacak.

Devlet Takip Etmek İstiyor

İlk gelen bilgilere göre taslakta vergi ile ilgili bir madde yer almıyor. Bundan ziyade, KYC (know your customer) denilen, hizmet sağlayıcıların yatırımcıların kimlik bilgilerini alma zorunluluğu üzerinde durulduğu gelen bilgiler arasında. Merkezi borsalarda halihazırda bu uygulama zaten var. Sıcak cüzdan denilen, internete bağlı çalışan kripto cüzdanlar ise anonim kullanılıyor. Dolayısıyla bu alan halen belirsizliğini koruyor.

Bir diğer dikkat çeken nokta ise, taslağın kripto hizmet sağlayıcılarda görev alan çalışan ve yöneticilere dair çok ağır şartlar içermesi. Banka çalışan ve yöneticilerinin tabii olduğu kurallardan daha ağırlarının kripto tarafı için taslakta yer aldığı belirtiliyor. Uzmanlar, çalışmanın henüz taslak aşamasında olduğunu, ilerleyen süreçte belli revizyonlara uğrayabileceğini ifade ediyorlar.

Zamanlama konusunda henüz net bir bilgi yok. Bununla birlikte, otoritelerin Türkiye’yi gri listeden çıkarabilmek adına bu düzenlemeleri çok da geciktirmeden hayata geçirmesi bekleniyor. Ekonomi kurmayları, dış kaynak bulma sürecinde elini güçlendirmek için bu listeden çıkmak istiyor.

Nedir Bu Gri Liste?

OECD bünyesinde kurulan FATF (Financial Action Task Force) kuralları gereğince ülkeler 40 adet gerekliliği yerine getirmek zorunda. Bu gerekliliklerden bazıları kara para ticareti, terör finansmanı ve yeni teknolojilerin için önleyici tedbirlerle ilgili. Türkiye gri listeden çıkmak yolunda epey mesafe kat etti ve kripto düzenlemesiyle birlikte bu sürecin sonuna gelmek istiyor.

Türkiye Bu Alanda Öncü Olabilecek mi?

Avrupa Birliği, MiCA(Markets in Crypto-Assets Regulation) ismiyle benzer bir tasarı hazırlamış ve 16 Mayıs 2023 tarihinde de resmen onaylamıştı. Fakat, MiCA’nın tamamı henüz yürürlüğe girmedi. Hükümlerin, kademeli olarak 2024’ün sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Dolayısıyla Türkiye’de 2024 içinde yasalaşacak bir kripto varlık düzenlemesi, hem Avrupa hem de ABD için bir referans noktası olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz