Koronavirüs, dünya ticaretini aşağı çekiyor

0
336

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ilk kez 12 Aralık 2019’da teşhis edilen yeni tip koronavirüs vakasından bugüne ülkede toplam 1016 kişi hayatını kaybetti. Çin dışında bir çok ülkede de koronavirüs teşhisleri sayısı artarak devam ediyor.

Koronavirüsün Çin ekonomisine etkisi hissedilmeye başlandı

Koronavirüs salgınının Çin’de insani etkisinin yanı sıra ekonomik etkileri de görülmeye başladı. Çin hükümeti Hubey eyaletine seyahat engellerini devreye aldı. bbc.com‘da yer alan bir habere göre ülke genelinde tedarik, üretim, satış süreçlerinde ve nakit akışında aksamaların yanında hizmet sektörüne olan talep azalıyor, uluslararası zincirler Çin’de mağazalarını kapatıyor.

bbc.com’da yer alan bir diğer haberde de, 24-27 Şubat tarihleri arasında İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenecek olan Mobil Dünya Kongresi’ne Güney Kore’den LG Electronics, İsveç’ten Ericsson ve ABD’nin çip şirketi NVIDIA’dan sonra ABD merkezli dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon bu yıl konferansa katılmayacağını öğrendik.

Dünya ticareti 2020 yılına düşüşle girdi

Dünya ticaretine yönelik olumsuz sinyaller gelmeye başladı. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere, Şangay Yük Borsası (Shangai Shipping Exchange – SSE) Çin Konteynerli Taşıma Endeksi (CCFI) Ocak 2020’de yatay bir seyir izledi. Şubat ayı ile ilgili gelişme virüsün etkisi açısından önemli bir gösterge olacak.

Dünyanın en büyük kargo şirketlerinin deniz ticaretini gösteren Baltık Kuru Yük Taşımacılığı Endeksi (Baltic Dry Index), 10 Şubat 2020’de 411 seviyesi ile 2016 yılı başındaki seviyelerine gerilemiş durumda. Aşağıdaki grafiği tradingeconomics.com sitesinden aldık. Endeks, tarihi en düşük seviyesi olan 291 değerini 12 Şubat 2016’da kaydetmişti. O tarihten sonra yükselmeye başlayan endeks Eylül 2019’da zirve yapmasının ardından küresel ekonomiye yönelik belirsizliklerin artmasıyla birlikte yönünü aşağı çevirmiş durumda. Koronavirüs salgınının hızla yayılmaya başlamasının ardından küresel deniz ticaretindeki aşağı yönlü seyir devam ediyor.

Benzer bir eğilimi aşağıdaki grafikte Küresel Konteyner Taşıma Endeksi‘nde (Global Container Freight Index) görüyoruz. Endekste 2020 yılı Ocak ayında başlayan düşüş eğilimi Şubat ayında da sürüyor.

Koronavirüs, küresel ticaretin yönünü belirleyecek

Çin’de ekonomik aktivitenin virüs salgını sebebiyle aksaklığa uğradığı işaretleri gelmeye başladı. Virüsün tedavisiyle ilgili sürecin uzaması ve yayılma hızında artış, küresel büyüme ve küresel ticaret üzerinde etkisini korumaya devam edecek.

Dr. Fulya Gürbüz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz