Konserflasyon

0
236

Dünyada enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde ekonomistler yüksek enflasyonun nedenlerinden biri üzerinde tartışıyorlar: Konserler!

Avrupa’da merkez bankaları, enflasyonda suçlular listesine, Vladimir Putin ve Covid-19’dan sonra Beyoncé’yi de eklemişti. Amerikalı şarkıcı makroekonomik etken olarak gözükmezken, pop starın mayıs ayındaki İsveç turnesinde Stokholm’e gelen 46 bin Beyoncé taraftarı otel fiyatlarında yükselişe neden olmuştu. İsveç’in tüketici fiyat endeksi o ay beklentilerin üzerinde yüzde 9.7 olurken, yerel bir ekonomist bunun nedenini Beyoncé konserine bağlamıştı.

Peki süperstarların turneleri gerçekten enflasyonu etkiliyor mu?

Societe Generale baş küresel ekonomisti Klaus Baader, CNBC’de Make It’teki konuşmasında, “Konser biletleri fiyatlarındaki artış beni çok şaşırttı” dedi. Baader, fiyat artışlarının sadece biletlerle ilgili olmadığını, “İçtiğiniz bira, elma suyu, kola ya da yediğiniz sandviç de çok daha pahalı hale geldi” diye de ekledi. Baader ayrıca, “Konserler ve diğer kültürel etkinliklerle ilgili fiyat artışları çok dirençli olacak” dedi.

Danske Bank İsveç araştırmalarından sorumlu yönetici Filip Andersson, konaklama ve ulaşım ücretlerinin de yüksek seyrettiğini söylerken, Andersson, Beyoncé’nin Stokholm’deki ilk konserinin İsveç’in tüketici fiyat endeksi üzerinde, özellikle konaklama fiyatları üzerindeki etkisinin çok açık olduğunu belirtti. Andersson, konserlerin enflasyon üzerinde etkisi olsa bile, bunun kısa süreli olacağını düşündüğünü ve ‘Beyoncé konserinin Mayıs ayı enflasyonu üzerinde yaptığı etkinin Haziran ayında etki etmeyeceğine’ inandığını söyledi.

Danske Bank Sweden baş ekonomisti Michael Grahn, konserin, İsveç’in Mayıs ayı enflasyonuna etkisinin açık olduğunu ancak bu etkinin kısa süreli olacağını düşünenlerden olurken, otel ve restoran fiyatları dikkate alınırsa, Beyoncé’nin turunun enflasyonu %0.2-0.3 etkilemiş olabileceğini yazdı.

Investec baş ekonomisti Philip Shaw, genel olarak konser fiyatlarındaki artışların enflasyon üzerindeki etkisinin olduğunu söyledi. Shaw, bunun nedeninin de tüketici tarafında gelir artışı ve sanatçıların konser, tur gelirleriyle olduğunu söyledi.

UBS Global Wealth Managemen baş ekonomisti Paul Donovan, sanatçıların turnelerinin devam ettiğini ve bu sebeple konserlerin etkisinin henüz bitmeyebileceğini söyledi.

Tüm uzmanlar aynı fikirde değil

Küresel konser endüstrisini izleyen Pollstar dergisi yazı işleri müdürü Andy Gensler, Beyoncé konserinin enflasyonu etkileyebileceği fikrini “gülünç bir iddia” olarak nitelerken, bilet fiyatlarında bir artış olduğunu ancak yıl ortası rakamların 2022 Mayıs’ından bu yana dikkate değer bir artış göstermediğini söyledi.

TD Cowen’den Stephen Glagola, talebin arzın çok üzerinde olmasına bağlı olarak bilet fiyatlarının ortalama ikinci el satış fiyatlarının nominal fiyatların yüzde 75 ila yüzde 100 üzerinde olduğunu söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı, konser bilet fiyatlarındaki artışı ayrı bir kategori olarak ölçmüyor. Ancak canlı gösteri fiyatlarındaki fiyat artış oranı ABD manşet enflasyonunun yüzde 2.6 üzerinde ve aradaki fark bu yıl ABD manşet enflasyonundaki gerilemeyle daha da açıldı.

Kaynaklar:

https://www.economist.com/the-economist-explains/2023/07/25/can-superstars-like-beyonce-or-taylor-swift-spur-inflation

https://www.cnbc.com/amp/2023/07/11/taylor-swift-beyonc-springsteen-could-be-making-inflation-worse-with-tourflation.html

https://www.outlookindia.com/business/concert-economics-how-taylor-swift-beyonce-tours-are-affecting-economic-growth-and-inflation-around-the-world–news-298364/amp

https://www.dailyshorts.io/economy/beyflation-swiftflation-tourflation/amp/?post=2891

https://www.zawya.com/en/life/entertainment/popstars-could-be-powering-inflation-as-concert-prices-surge-aibwglyd?amp=1

https://www.hotnewhiphop.com/687853-beyonces-renaissance-tour-swedish-inflation

Görsel kaynak:

https://blog.withplum.com/content/images/2023/07/EN-Blog–4-.png

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz