KKM’den 833 Milyar TL Zararla Kurtuluyor Muyuz?

0
253

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, kur korumalı mevduattan (KKM) kaynaklanan toplam zararın 833 milyar TL olduğunu bildirdi.

Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kanun gereğince TCMB’nin uyguladığı politikalar ve faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme amacıyla ilk kez milletvekillerine sunum yaptı.

Fatih Karahan, TL’nin cazibesi artınca KKM’ye talebin azaldığını belirterek, şunları kaydeti:

“70 milyar doların altına geldik. Bunu rezerv biriktirirken, sistemi zorlamadan yaptık. Bu seviye yeterli mi? Değil. Kademeli bir azalma öngörüyoruz. KKM hedeflerini bankalar için düzenledik. Önceye göre daha hızlı bir çözülme olacağını öngörüyoruz.

KKM kaynaklı toplam zarar 833 milyar TL. Bu zararın yüzde yüzünden fazlası oradan kaynaklanıyor, faaliyet raporumuzda açıklamıştık. Kur farklarından ileri geliyor. Bu da geçen yaz yaşanan kur atağıyla ilgili bir durum. Son dönemde kur makul seviyelere geldikçe KKM’nin yükü olmuyor.”

Carry Trade ile 10 milyar dolar geldi

Fatih Karahan, enflasyonla mücadelelerinin carry trade yani sıcak para üzerinden olmadığına dikakti çekerek, şöyle devam etti:

“Talep üzerinden talebi kontrol ederek enflasyonu düşürme amaçlı. Geçen sene cari açık 60 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolar seviyesine geldi. Daha da makul seviyeye çekmek istiyoruz. Faiz arttıkça carry-trade daha cazip hale geliyor. Birtakım sermaye akımları olabiliyor.

Son 1,5 ayda rezervlerde yaşadığımız iyileşmeye bakarsak bunların üçte biri yurt dışı kaynaklı, üçte biri bireysellerden, geri kalan üçte biri ise tüzel kişiliklerden, kurumsallardan geliyor. İhracat gelirleri ve kurumlarımızın Türk lirasına dönmesi. Yurt dışından gelen kaleme baktığımızda, üçte birin hepsi off-shore kaynaklı faiz farkından faydalanma amacıyla gelmiş değil. Üçte birin yarısı carry-trade diye nitelendirebileceğimiz kısımdan geliyor. 20 milyar doların biraz üzerinde, 10 milyar dolar carry trade var.

Sermaye akımları çok büyük risk oluşturmuyor. Bunun çok yüksek olması da arzu edilen bir şey değil. Sıcak paraya bu anlamda ihtiyacımız yok. Carry-trade kaynaklı gelen para enflasyon düştükçe daha çok bonolara kayıyor. Ondan sonra da düştüğü zaman dış yatırım olarak geliyor.”

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanını görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etti ve TBMM’den yetki alınmadan yapılan bu değişikliklerin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Bu karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Vekillerin AYM’nin iptal kararını sorması üzerine Karahan, “Bu karar oldukça kapsamlı, Merkez Bankası’na özgü değil. Benim yorum yapmam doğru olmayacak” diye konuştu.

Erdoğan’ın TCMB Başkanlarını Görevden Alması, Anayasa’ya Aykırı Mı?

Fatih Karahan, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB başkanını görevden alma yetkisini iptal etmesine ilişkin soruya, “Bu karar oldukça kapsamlı, Merkez Bankası’na özgü değil. Benim yorum yapmam doğru olmayacak” yanıtını verdi.

İletişim Başkanlığı da dün akşamki açıklamasında, buna ilişkin haberlerin doğruyu yansıtmadığını savundu.

DİSK’ten TÜİK Yöneticilerine Dava

DİSK, “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesi”nin açıklanması için açtığı davada istinaf tarafından kesinleşen yargı kararına rağmen karara uyulmaması üzerine TÜİK yöneticileri hakkında dava açtı.

TÜİK’in elinde ortalama madde fiyat listesi olmadan, enflasyonu nasıl hesaplıyor?

Ayrıca Kamu Denetçiliği Kurumu’na, Anayasa ve yargı kararına uymaması sebebiyle TÜİK hakkında şikayet başvurusunda bulunan DİSK’in süreci duyurduğu basın açıklamasında şu ifadeler dikkati çekti:

“İdare Mahkemesi’nin kararını uygulaması için talepte bulunduk. 15 Mayıs 2024’te TÜİK’in DİSK’e gönderdiği yazı ile yanıt verilmiş ancak “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesi” ise tarafımıza iletilmemiştir.  Öte yandan ilgili yazıda, “Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır” ifadelerine yer verilmiştir. Bu açıklama oldukça tuhaftır. TÜİK’in elinde ortalama madde fiyat listesi olmadan, enflasyonu nasıl hesapladığı muammadır.”

Dünya Bankası’nda projelere 10 milyar dolarlık ek destek

PİYASALAR

ABD’de Yeni Borsa Mı Geliyor?

Beklenen Veriler

Korku-Açgözlülük Endeksinde İbre, Korkuya Döndü

Resesyon denmese de ekonomideki yavaşlama, FED faiz indirimi beklentisini güçlendirdi

Kriptopara Piyasaları

Bayram Tatili 9 Gün

Hakan Fidan BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısına Katılacak

Ukrayna’da İşler Kızışıyor Mu?

Özgür Özel’den Erken Seçim Uyarısı

Normalleşme “kırmızı çizgi”ye mi çarptı?

Dolardaki Yükselişi Ne Tetikledi?


Investing.comDöviz Kurları Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz