SONUNDA ETF ONAYLANDI !
Borsa Yatırım Fonu, diğer adıyla ETF, yetkili aracı kurumlar eşliğinde borsadan alıp satabileceğiniz bir menkul kıymetler sepetidir. Bitcoin artık fon olarak alınıp satılabilir.Böylece kurumsalların Bitcoine olan ilgisinin fiyatı yukarı yönlü hareket ettireceğini öngörebiliriz.
Bitcoin Son Durum
ETF Kararı ile aşşağı yönlü beklentiler azaldı.Teknik açıdan bakıldığında 40 Bin dolar üzerinde kaldığı sürece yön yukarı.40 Bin dolara doğru anlık olası düşüşler , yeni pozisyon almak için fırsat olarak görülebilir.Yukarıda 47.400 güçlü direnç olarak gözükmekte.47.400 aşılırsa 50.000 dolara doğru hareket etmesi beklenebilir.
SPK KRİPTO PARALARA LİSANS VERECEK
Mehmet Şimşek : Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek ve finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları getirilecek.
ŞİMDİ SIRADA HALVİNG VAR !
Halving için 102 gün kaldı.
KRİPTO’DA EN HIZLI VE EN DÜŞÜK MALİYETLİ TRANSFER YÖNTEMLERİ
Öncelikle belirtmek gerekir ki Çoğu insan, blok zinciri ağları hakkında değil, kârlı koinler, tokenler ve projeler hakkında düşünür ve konuşur.
Blok zincirler, hem her modern kripto paranın üzerine kurulduğu şey olmaları hem de birbirlerinden farklılık gösterme biçimleri bakımından büyüleyicidir.
En sık kullanılan ve en çok bilinen blok zincirler :
Bitcoin , Bitcoin zinciri içinde , Ether Etherium zinciri içinde çalışır. Litecoin ,XRP,Eos, Tron,Monero,Solana,Stellar,Matic ve hatta Dogecoin gibi koinlerin tümü kendi blok zinciri ağları üzerinde işlem görmektedir.
Maker ,Üniswap ,Chainlink , Mana gibi kripto paralar Etherium zinciri üzerinde çalışmakta.Bu ayrım önemlidir.Zincirlerin kendi kripto paraları olduğu gibi, mevcut ağları kullanan kripto paralar da vardır.
Saniye Başına İşlem (TPS) Nedir?
İlk olarak, Saniye Başına İşlemin ne demek olduğunu konuşalım. Cevabın büyük ölçüde sorunun içinde olduğu söylenebilir. Adından da anlaşılacağı gibi, ağın saniyede işleyebileceği işlem sayısını ifade eder. Saniyedeki işlem sayısı bir ağdan diğerine değişir. Her blockchain ağının bir maksimum ve ortalama TPS sayısı vardır. En büyük kripto olmasına rağmen, Bitcoin aynı zamanda en düşük TPS sayısına sahiptir.
Hızlara karşılaştırmalı baktığımızda :
Bitcoin Saniyede 7 işlem
Ethereum Saniyede 20 işlemken Pow’dan (Proof of Work) Pos’a(Proof of Stake) geçiş sonrası ortalama 25.000 işlem
Litecoin Saniyede 56 İşlem
Bitcoin Cash Saniyede 60 İşlem
Ripple Saniyede 1500 işlem
Sol Saniyede 50.000 İşlem
Polygon(Matic) Saniyede 65.000 işlem
Visa, saniyede ortalama 1.700 işlem gerçekleştirerek 24.000 TPS’yi destekleyebileceğini iddia ediyor.
Mastercard, saniyede yaklaşık 5.000 işlem gerçekleştirdiğini iddia eden bir ağ kullanmaktadır.
İŞLEM ÜCRETLERİ YAKLAŞIK (BAZI KRİPTOLARDA AĞ YOĞUNLUĞUNA GÖRE DEĞİŞEBİLİR)
Buradaki zorluk yalnızca saniyedeki işlem sayısını artırmakla ilgili değil. Merkezileştirilmiş veritabanları, her saniye binlerce işlemi gerçekleştirecek şekilde donatılmıştır. Örneğin Visa, yaklaşık 1700 TPS işliyor. Asıl sorun, Bitcoin, Ethereum ve diğer blokzincirlerinin ciddi şekilde merkeziyetçilik seviyesini korurken bu hızlarla rekabet etmeyi hedeflemesidir.
Ademi merkeziyetçilik, performans ve güvenlik maliyetleriyle birlikte gelir. Bu nedenle, ölçeklenebilirlik çözümlerinin, blok zincirinin diğer istenen özelliklerini korurken ağın performansını artırması gerekir. Aksi takdirde, blok zinciri verimsiz bir veri tabanından başka bir şey değildir. Bununla birlikte, yüksek TPS’ye sahip bir blok zincirinin, daha düşük TPS’ye sahip diğer blok zincirlerinden mutlaka üstün olmadığını belirtmek önemlidir. Çok sayıda blok zinciri projesi, yüksek TPS sayılarıyla övünür. Ancak bu performans rakamları, ağın diğer önemli yönlerinden fedakarlık edilerek elde edildi.
Yayını izlemek için lütfen tıklayın :
Yatırım tavsiyesi değildir.