Kartlar Yeniden Dağıtılıyor: G20 ve Çin

0
220

G20 Liderler Zirvesi oldukça hareketliydi: Çin’e alternatif rota, Türkiye devre dışı.

Yeni Delhi’deki G20 Liderler Zirvesi, ABD, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderlerinin, Hindistan’ı Ortadoğu ve Avrupa’ya bağlayacak önemli bir ticaret yolunu duyurmasıyla damgasını vurdu. Proje, “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru” adıyla tanıtıldı ve Türkiye’nin bu projenin dışarısında bırakılması dikkat çekiyor.

Proje, Hindistan’ın Mumbai limanından hareket eden gemilerin Dubai’ye ulaşmasını, ardından Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail üzerinden Akdeniz’e doğru ilerleyerek Avrupa’ya yeni bir nakliye rotası oluşturmayı amaçlıyor. Avrupa’ya erişim için ise Yunanistan’ın Pire lLimanı kullanılacak ve bu koridorun Almanya’nın kuzeyindeki Hamburg limanına kadar uzanması hedefleniyor.

Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Delhi dönüşünde bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, projeye karşı çıkarak “Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye, önemli bir üretim ve ticaret üssü. Doğudan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda.” dedi.

ABD yönetimi ise bu projeyi, Çin’in dünya çapında altyapı ve ticaret ağlarını genişletmeyi amaçlayan Belt and Road Initiative (Kuşak ve Yol Girişimi)’ne bir alternatif olarak görüyor.

Ayaküstü F-16 Konusu: Bitmeyen Pazarlık

İsveç’in NATO üyeliği sürecinin Türkiye ekonomisi üzerinde negatif bir baskı yaratma ihtimali kafalarda soru işareti yaratırken Türkiye’nin F-16 ısrarı da sürüyor. Erdoğan ve Biden G20’de F-16 konusuyla ilgili ayaküstü görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden’la F-16 konusunu görüştüklerini şu cümlelerle belirtmişti: “F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar, ‘İsveç de İsveç’ diyorlar. Şimdi bu şekilde yaklaşım bizi ciddi manada üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeye kongre kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. Benim kongrem neresi? Türkiye Büyük Millet Meclisi. Türkiye Büyük Millet Meclisinden bu tür bir karar geçmediği sürece benim ‘evet’ demem mümkün değil.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, F-16 satışı ve İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili “Biz bağlantı olmadığını ve olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak daha önce de Türk hükümetine ifade ettiğimiz üzere, satışın ABD Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Çin’de Deflasyon Endişesi Hissediliyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Ağustos 2023 verilerini açıkladı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalırken, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,1 arttı.

Üretici fiyatlarındaki düşüşün nedeni, zayıf dış talep olarak gösteriliyor. İmalat sektörü Ağustos’ta ihracatta yıllık yüzde 8,8 geriledi. TÜFE, Ağustos’ta yıllık yüzde 0,1 artış kaydetti, ancak tüketici fiyatları yılın ilk 8 ayında yalnızca yüzde 0,5 arttı.

Çin’in bu yıl için öngördüğü yüzde 3’lük enflasyon hedefinin altında fiyat artışları gerçekleşti.

Krizdeki Gayrimenkul Devi Country Garden’a Kreditörlerden Destek

Çin’in zorlu bir dönemden geçen gayrimenkul geliştiricisi Country Garden, altı yuan cinsinden borçlanma araçlarının geri ödeme süresini kreditörlerle yaptığı anlaşma doğrultusunda üç yıl daha uzatma kararı aldı.

Reuters’in haberine göre, Çinli kreditörler, pazartesi günü 10.8 milyar yuan (1.5 milyar dolar) değerindeki sekiz yuan cinsinden tahvil ödemelerinin geri ödeme süresini üç yıl daha uzatma olasılığını görüştüler.

Ancak, geriye kalan iki tahvilin geri ödemesi için yapılacak olan oylama ertelendi. Şirket, geçtiğimiz hafta dolar cinsinden tahvil ödemesini son dakikada yaparak bir temerrüt riskini önlemişti.

Country Garden temerrüt tehlikesini şimdilik atlattı gibi görünse de, yılın ilk altı ayında 7 milyar dolarlık kayıpla karşı karşıya kalabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz