Saat 10’da Türkiye’nin Haziran işsizlik verisi açıklanacak ve iç gündemimizi meşgul eden soruların başında enflasyonla mücadelede ne kadar başarılı olduğumuz ve doların ne zaman yükselişe geçeceği geliyor. İç siyasette yasakların tartışıldığı bir haftayı geride bırakırken, dünya Fed’in faiz kararına odaklanmış durumda. Geçen hafta, carry trade’lerden Japon Yeni’ne dönüşle birlikte düşen piyasalar, bu hafta da jeopolitik gerginliklerin etkisi altında mı kalacak?
Fed faiz indirimi demezse, Şimşek “kahrolası federaller” diyebilir!
Kaybeden Halk!
Ali Çufadar, enflasyonun yüksek olduğu dönemde faizlerin etkisinin yeterince hissedilmediğini, ancak enflasyon düştüğünde bu durumun değişeceğini düşünüyor. Planların geçmiş verilere değil, gelecek verilere göre yapılması gerektiğini belirtiyor.
Para arzının yavaşlaması, talebin düşmeye devam edeceğine işaret ediyor.
Sadece Borsa
Haftalık Borsa Takvimi
Ortadoğu’da gerginlik sürüyor
Hamas, bu hafta içinde yapılması planlanan ateşkes görüşmelerine katılmayı reddetti. Bu karar, Filistin-İsrail çatışmasının çözümü için verilen diplomatik çabalara ket vuruyor. Ancak, ABD seçimlerine sayılı günler kalmışken, dış politikada daha temkinli bir yaklaşım benimsenme olasılığı da yüksek.
Gerginlik İran’da beklenirken, Rusya’dan geldi
Ukrayna’da Rusya kontrolündeki Zaporizhzhia Nükleer Santrali’nin soğutma kulelerinde yangın çıktı. Her iki taraf da birbirini suçluyor. Yangının çıkış nedeni belirsizliğini koruyor.
Carry Trade Tehlikesi Devam Ediyor!
Morgan Stanley, Japon Yeni ile yapılan carry trade işlemlerinin yaklaşık %60’ının kapatıldığını düşündüğünü ama bu tahminin oldukça geniş bir hata payına sahip olduğunu belirtti.
Eski bir kurul üyesi, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bu yıl faiz artışı yapamayacağını belirtti. Başka bir kurul üyesi olan Sakurai ise, BoJ’un Mart ayına kadar bir faiz artışı daha yapabileceğini belirtti.