İthalattaki hızlanma cari açık için iyi bir haber değil

0
284

2019 yılı Aralık ayı dış ticaret ve turizm geliri verilerine göre;

. İthalattaki hızlanma ve ihracattaki yatay seyre bağlı olarak dış ticaret açığı Ekim 2019’dan bu yana artışını sürdürüyor.

. Net turizm geliri Aralık ayında önceki aya göre 0,5 milyar dolarlık bir gerileme yaşadı.

Dış ticaret ve turizm verileri, cari işlemler dengesi üzerinde nasıl bir etkiye sahip?

. İhracat ve ithalat arasındaki farkı gösteren dış ticaret dengesindeki bozulma, cari işlemler dengesini bozan önemli bir faktördür. Küresel ticarette hareketlenme olmadığı sürece, ihracat performansı cari dengeyi önemli ölçüde iyileştirecek bir etkiye sahip olmayacak. Öte yandan, 2019 yılı son çeyreğinde ithalat hacmi iç talebin desteğiyle artış kaydetti. İç talepteki artış, cari açık üzerindeki baskıyı artıracaktır.

. Sonbaharla birlikte net turizm gelirlerindeki azalma, cari işlemler dengesini bozan bir diğer önemli faktör olmaya devam ediyor. Havaların ısınmaya başlayacağı Mart ayı ile birlikte turizm gelirlerindeki artış, cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemeye başlayacak.

Sonuç olarak, Aralık ayı dış ticaret ve turizm verilerine bağlı olarak, Eylül 2019’dan beri aralıksız yükselen cari işlemler açığındaki artış Aralık ayında da devam edecek.

Ocak ayına ilişkin ipucu var mı?

İstanbul Sanayi Odası, Ocak ayı Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) sonuçlarını yayınladı. Endeks, Aralık ayına göre 1,8 puan artışla 51,3 seviyesine yükseldi. Endeksin 50 seviyesinin üzerindeki değerler sektörün büyüdüğünü, altındaki değerler ise daraldığını gösteriyor. Rapora göre, yeni yurt içi ve ihracat siparişleri Ocak ayında yükseldi. Hatta, yeni ihracat siparişleri endeksi, beş aydan sonra ilk kez Ocak ayında büyüme bölgesine geçti.

MÜSİAD’ın yayınladığı Ocak ayı SAMEKS verileri de imalat sektöründe İSO PMI sonuçlarını destekledi, yeni siparişler önceki aya göre artış gösterdi.

Merkez Bankasının yayınladığı Ocak ayı Reel Kesim Güven Endeksi raporuna göre ise imalat sektöründe mevcut ihracat siparişleri önceki aya göre düştü, iç piyasa siparişleri önceki aya göre yükseldi.

Her iki rapordan, ithalattaki artışın Ocak ayında hızlandığı sonucunu çıkartıyoruz ki bu, cari denge için iyi bir haber değil.

Dr. Fulya Gürbüz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz