İngiltere anlaşmasız ayrılma seçeneğini ortadan kaldırsa da AB’den taviz yok

0
227

İngiltere’nin 1973’te katıldığı Avrupa Birliği’nden (AB) 29 Mart’ta ayrılmasını ifade eden Brexit sürecine ilişkin dün (29 Ocak) İngiliz parlamentosu Brexit anlaşmasına alternatif çözüm önerilerini oyladı.

Oylama sonucuna göre;
. Kuzey İrlanda duvarı planı, Başbakan Theresa May’in Brexit anlaşmasını koruyacak şekilde, alternatif düzenlemelerle değiştirilecek.
. AB’den anlaşmasız ayrılma seçeneği ortadan kaldırılarak parlamentoda 29 Mart’a kadar uzlaşı sağlanamaması halinde Başbakan May’e, Avrupa Komisyonu’na İngiltere’nin AB’den ayrılacağı 29 Mart tarihinin uzatılmasını talep etme yetkisi verildi.

AB yetkilileri 25 Kasım 2018’de Başbakan May ile Brexit konusunda uzlaşı sağlamış ve Brexit anlaşmasının müzakereye açık olmadığını tekrar tekrar belirtmişlerdi.

Dün gece yapılan İngiliz parlamentosu oylaması sonrasında da Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk İrlanda duvarının Brexit anlaşmasının bir parçası olduğunu dolayısıyla müzakereye kapalı olduğunu tekrarladı ancak AB ile daha fazla işbirliğine açık bir anlaşmayı da memnuniyetle kabul edeceklerini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da “güvenilir” bir plan beklediklerini ifade etti.

AB yetkilileri, Brexit sonrasında AB üyesi İrlanda ve İngiltere yönetimine bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınırın açık olmasını isterken Başbakan May’in lideri olduğu Muhafazakar Parti içerisindeki bir grup bunun AB kurallarına bağlı kalarak daimi bir gümrük birliği oluşturacağı tehlikesini ortaya koyacağını iddia ediyor.

Parlamentoda uzlaşı sağlanacak yeni bir planın 13 Şubat’ta Avam Kamarası’nda oylanması bekleniyor. AB tarafı ise işbirliğine açık olmayan bir planı reddedecekleri görüşünü ortaya koydu.