IEA İcra Direktörü Birol: Gelecekteki başlıca enerji kaynağı elektrik olacak

0
224

. Elektrik kullanımındaki hızlı artış gelişmekte olan ülkelerin artan gelir seviyesinden kaynaklanıyor
. Petrol, temiz kömür, doğal gaz ve yenilenebilir enerjiye ihtiyaç sürecek ancak gelecekteki başlıca enerji kaynağı elektrik olacak
. Petrol ve doğal gazın verimli bir şekilde nasıl kullanılacağı öğrenilmeli
. Petrol talebinin ana kaynağı tır ve hava taşımacılığı; elektrikli otomobil sayısı 60 kat artıp 300 milyon bile olsa karbondioksit emisyonuna etkisi %1’den daha az olacak
. 2035 yılında temiz enerji Çin’in başlıca enerji sektörü olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol 22 Ocak’ta Davos’ta başlayan Dünya Ekonomi Forumu’nda katıldığı bir panelde 2018 yılını “elektrifikasyon yılı” olarak niteledi. Birol elektrik kullanımındaki hızlı artışın özellikle gelişmekte olan ülkelerin artan gelir seviyesinden kaynaklandığını belirtti.

Enerjide Stratejik Görünüm konulu panelde konuşan Birol, enerji talebindeki başlıca etmenin klimalar olduğunu söyledi ki en yoğun olarak kullanan ülkeler Hindistan, Çin ve Güney Doğu Asya ülkeleri.

Birol, petrol, temiz kömür, doğal gaz ve yenilenebilir enerjiye ihtiyacın süreceğini ancak elektriğin gelecekteki başlıca enerji kaynağı olacağını belirtti.

Panelist Çin Enerji Bakanı Zhang Jianhua ise Çin’de herkesin elektriğe sahip olduğunu, Çin’in yeni bir düşük karbon yeşil stratejisi yürüttüklerini, 2020 yılında fosil dışı düşük karbon enerjisinin toplam enerjisinin %15’ini, doğal gazın ise %10’unu oluşturacağını ifade etti. Söz konusu oranların 2030 yılında sırasıyla %20 ve %15 seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Jianhau temiz enerjinin 2035 yılında Çin’in başlıca enerji sektörü haline geleceğini söylüyor.

Fatih Birol petrol ve doğal gazın daha uzun süre kullanılacağını ancak verimli bir şekilde nasıl kullanılacağını öğrenmemiz gerektiğini belirtti. Birçok şirketin hidrojen gücü, karbon yakalama ve depolama ile üretim sırasında metan emisyonunun azaltılması gibi teknikleri kullanarak doğru hamleler yaptıklarını söylüyor Birol.

Önümüzdeki uzun bir süreçte Orta Doğu en fazla petrol ihraç eden bölge olma özelliğini koruyacak. ABD kendi petrolünü üretiyor ancak çoğu iç tüketim için harcanıyor.

Dünya genelinde 5 milyon elektrikli araç kullanılıyor. Bunun yarısı Çin’de. Günlük küresel petrol talebinin yaklaşık 1,3 milyon varile yükselmesi beklenirken 5 milyon elektrikli araç ise petrol üretiminin sadece 50 bin varil düşmesini sağlayabiliyor. Dünyada 1 milyar yanmalı motorlu arabanın kullanıldığı, ancak petrol talebini bu sürücülerin değil asıl olarak tır ve hava taşımacılığının oluşturduğunu belirtiyor Birol ve ekliyor “Elektrikli araçların petrol talebini düşürmesi net değil. 300 milyon elektrikli araba kullanılsa bile bunun karbondioksit emisyonuna etkisi %1’den daha az olacak”.