HSBC’ye Göre Türk Tüketim Şirketleri 2025’te Zorlu Bir Sınav Verecek

0
66

HSBC Global Research tarafından hazırlanan son rapora göre, 2025 yılı Türk tüketici sektörü için önemli bir dayanıklılık testi olacak. Enflasyonun belirgin şekilde yavaşlaması beklenirken, asgari ücret artışı ise ancak yıllık enflasyon beklentisini karşılayacak düzeyde kalıyor. Bu durum, tüketicilerin harcama davranışlarında seçici ve ölçülü bir tutum benimsemesine yol açabilir.

Raporda, temel gıda ve hızlı tüketim (staples) şirketlerinin ekonomideki dalgalanmalara karşı en dirençli kesim olacağı öngörülürken, organize gıda perakendecilerinin de belli açılardan avantajlı olduğu belirtiliyor. Ancak şirketlerin başarı performansı, büyük ölçüde firma özelindeki strateji ve operasyonel güce bağlı olacak.

Şirket AdıKod (Ticker)Hedef Fiyat (Eski)Hedef Fiyat (Yeni)Önceki TavsiyeYeni TavsiyePotansiyel Kazanç/Kayıp
Anadolu EfesAEFES.IS300190ALTUT11,4%
BİMBIMAS.IS630665ALAL27,8%
Coca-Cola İçecekCCOLA.IS7380ALAL60,5%
DO & CODOCO.IS7.0507.750ALAL22,2%
HepsiburadaHEPS.US3,003,50ALTUT11,5%
MaviMAVI.IS125125ALAL67,3%
MigrosMGROS.IS600700ALAL27,4%
ŞokSOKM.IS6565ALAL65,5%
ÜlkerULKER.IS200180ALAL54,4%

Gıda – İçecek Görünümü Karışık

Rapora göre, gıda ve içecek üreticileri, uluslararası operasyonlarının ölçeğine göre karmaşık bir görünüm sergiliyor. Bazı ülkelerdeki toparlanma, satış hacimlerine (volume growth) destek sağlayabilirken; artan fiyat duyarlılığı, kâr marjı ve harcama kalemlerinde baskı yaratabilir.

İhtiyari Tüketim (Discretionary) Şirketleri Zorda

Raporda, ihtiyari tüketim ürünleri satan şirketlerde kârlılık baskısının artacağı vurgulanıyor. Tüketicilerin bütçe kısıtları sebebiyle fiyat esnekliğinin sınırlanması ve harcamaların azaltılması, bu gruptaki şirketlerin EBITDA marjlarını tehdit ediyor.

“Favoriler” ve “Düşen Yıldızlar”

HSBC analistleri, BIM, Migros ve Coca-Cola İçecek (CCI) hisselerini “al” (buy) olarak değerlendirirken; Anadolu Efes ve Hepsiburada’nın notunu “al”dan “tut”a (hold) çekti. Özellikle BIM’in dirençli iş modeli ve istikrarlı kâr marjı, Migros’un e-ticaret ile hızlı teslimat (e-grocery, food delivery) alanındaki büyümesi ve CCI’ın uluslararası operasyon avantajları, bu şirketleri öne çıkaran temel nedenler olarak sıralandı. Öte yandan Anadolu Efes’teki belirsizlik ve Hepsiburada’daki yavaşlayan büyüme, bu iki hissenin hedef fiyatlarının aşağı yönlü revize edilmesine yol açtı.

Ücret Artışları ve Enflasyon

Raporda, kirada ve gıda fiyatlarında yıllık bazda hâlâ yüksek oranlar gözlenirken, genel enflasyonun giderek normalleştiği belirtiliyor. Asgari ücret artışlarının ise enflasyondan geri kalmaması olumlu bir faktör gibi görünse de tüketici harcamalarındaki zayıflama riski hâlâ canlı.

Hammaddede Karışık Tablo

Cocoa ve palm yağı fiyatlarının yüksek seyretmesi, çikolata ve atıştırmalık üreticileri için maliyet baskısı anlamına gelirken; arpa ve şeker fiyatları ise görece daha olumlu bir görünüm sunuyor.

Organize Gıda Perakendecileri Rekabeti Kızıştırıyor: BIM ve Migros Pazar Payını Artırıyor

Türkiye’deki mevcut ekonomik koşullar, gıda perakendecilerini ölçek ekonomisi ve stratejik genişleme odaklı uzun vadeli bir yaklaşıma zorluyor. Özellikle daha küçük oyuncuların artan zorluklarla karşılaştığı sektörde, rapora göre organize perakendeciler doğru büyüme stratejisi, güçlü tedarik zinciri ve müşteri değer önerisiyle uzun vadede daha yüksek pazar payları elde edebilir.

Büyüyenler: BIM ve Migros

HSBC’ye göre, BIM güçlü özel marka (private label) portföyü, yaygın mağaza ağı ve zamana dayalı iş modeliyle “Türkiye’nin en güçlü savunma hisselerinden” biri konumunda. Migros ise ürün çeşitliliği, e-ticaret ve yan alanlardaki (online market, hızlı teslimat vb.) potansiyeliyle tüketicilerin “mide payını” (share of stomach) artırmayı hedefliyor. 9A24 (ilk dokuz ay 2024) verilerine bakıldığında, her iki şirket de pazar payını artırırken, gerek ürün çeşitliliği gerekse marka tercihinde daha geniş bir yelpazeye hitap ediyor.

Öte yandan Şok, yeni “Şok 2.0” konsept mağazalarıyla pazar payını korumaya çalışsa da yüksek personel sirkülasyonu (ve buna bağlı ücret maliyet baskısı) şirketin marjlarını zorluyor. HSBC, 2025 yılında gıda perakendesindeki rekabetin artacağını ve şirketlerin promosyon odaklı kampanyalara daha fazla yöneleceğini tahmin ediyor.

Fiyat Savaşı Olur mu?

Raporda, Polonya benzeri bir “topyekûn fiyat rekabeti”nin Türkiye’de daha düşük ihtimal olduğu belirtiliyor. Bunun başlıca nedeni, 2025’te normalleşeceği beklenen brüt marjların ve artan işletme giderlerinin (özellikle ücret kaynaklı baskı) “sürekli indirim” için yeterli alan bırakmaması. Büyük ölçekli perakendecilerin (örneğin BIM) tedarikçilerle pazarlık gücünün avantaj yaratabileceği vurgulanırken, döviz kurlarındaki istikrarın markalı ürünlerin private label ürünlere karşı fiyat rekabetini bir nebze iyileştireceği ifade ediliyor.

2025 Görünümü: Temel Tüketim Dayanıklı, İhtiyari Tüketim Kırılgan

HSBC’ye göre, 2025 hem gıda perakendecileri hem de genel tüketici şirketleri için önemli bir sınav olacak. Enflasyondaki yavaşlama ve asgari ücret artışının “yalnızca enflasyonu karşılayacak düzeyde” kalması, tüketicilerin harcamalarında seçiciliğe ve ölçülü satın alma davranışına yol açıyor. Bu durum, özellikle ihtiyari tüketim (discretionary) ürün satan şirketlerin kâr marjlarını baskılarken, organize perakendecilerin – güçlü tedarik zinciri ve geniş SKU çeşitliliği sayesinde – daha dirençli olacağı öngörülüyor.

Sonuç olarak, rapor gıda perakendecilerinde BIM ve Migros’un öne çıkacağını, Şok’un ise personel maliyetleri ve yeni mağaza konseptine geçişin yarattığı mali yükle mücadele edeceğini işaret ediyor. Artan promosyon rekabetine rağmen, şirketlerin tam kapsamlı bir fiyat savaşına girmeyeceği; ancak marjları koruma ve mağaza trafiklerini artırma odaklı kampanyaların 2025 boyunca devam edeceği tahmin ediliyor.

Organize Gıda Perakendecileri 2025’te Büyüme Rotasını Koruyor

HSBC’nin son analizine göre, gıda perakendecileri 2025’te yeni mağaza alanı genişlemesinde 2024’e benzer bir rota izleyerek dengeli bir büyüme politikasını sürdürecek. BİM ve Migros’un yüksek tempolu mağaza açılış planlarına devam etmesi, Şok’un ise daha az sayıda fakat “Şok 2.0” konseptiyle daha geniş ve verimli mağaza alanları yaratmaya odaklanması bekleniyor. Raporda, kur dalgalanmalarının azalması ve bu sayede yatırım harcamalarının (capex) yarısına kadarki kısmının döviz bazlı olma riskinin azalabileceği de vurgulanıyor.

Personel Giderlerinde Kademeli Rahatlama

Bu yılın son çeyreğinde (4Ç24) ek bir zam öngörülmemesi, perakendecilerin işletme giderlerinde (opex) geçici bir rahatlama sağlayabilir. Ancak 2025 başında uygulamaya girmesi beklenen %30 asgari ücret artışı ve yüksek personel sirkülasyonu, gıda perakendecileri için kısa vadede marj baskısını gündemde tutacak. Özellikle sendikal yapısı nedeniyle maaş artışlarının önceki yılın enflasyon ortalamasıyla belirlendiği Migros’un, 2025’te daha yoğun bir ücret baskısı yaşayabileceği tahmin ediliyor.

Coca Cola’da Hacim Odaklı Büyüme, Marj Baskısı Sürüyor

Raporda, ihtiyari tüketim (discretionary) kategorisinde yer alan Coca-Cola İçecek (CCI) için “değer odaklı bir hisse, ancak zorluklar var” değerlendirmesi yapılıyor. Şirketin 2025 öngörüsünde, özellikle uluslararası pazarlarda (Türkiye ve Pakistan dışındaki operasyonlar) orta tek haneli hacim artışı beklenirken, Türkiye ve Pakistan’daki makro zayıflıkların toparlanma hızını sınırlayacağı ifade ediliyor. Buna rağmen, toplam hacimlerin 2022 seviyelerini yeniden yakalayabileceği tahmin ediliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve istikrarlı döviz kuru, emtia maliyet yönetiminde olumlu olsa da “fiyatlama gücünün kısıtlı kalması” nedeniyle EBITDA marjındaki baskının 2025’in ilk bölümlerinde devam etmesi bekleniyor.

Anadolu Efes ve Hepsiburada’ya ‘Tut’ Notu; Coca Cola ve Mavi’de Orta Vadeli Fırsat Görülüyor

Türk tüketici ve perakende sektöründe 2025’e girerken belirsizlikler sürüyor. Raporda özellikle Anadolu Efes ve Hepsiburada’nın “al”dan “tut”a (hold) çekildiği, Coca-Cola İçecek (CCI) ve Mavi için ise hacim artışı ve uzun vadeli büyüme potansiyeli öne çıkmasına rağmen, kısa vadede kârlılık baskılarının sürebileceği vurgulanıyor.

Anadolu Efes’te Rusya Bulutu

Rus hükümetinin, Anadolu Efes’in Rusya’daki ortağı AB InBev ile kurduğu ortak girişimi (JV) geçici olarak devlet idaresine alması, şirketin Rusya operasyonlarının geleceğini belirsizleştirdi. Şirketin toplam bira hacminin yaklaşık %64’ünün Rusya’dan geldiği belirtilirken, potansiyel riskler nedeniyle Anadolu Efes hissesi “al”dan “tut” seviyesine çekiliyor. Analistler, bu konunun 2025 içinde çözülmesi halinde hissenin önemli bir çıkış yakalayabileceğini ancak şimdilik temkinli duruşun korunduğunu ifade ediyor.

Hepsiburada’da Büyüme Var, Ancak 2025 Zorlayabilir

Türkiye’nin ikinci büyük e-ticaret oyuncusu Hepsiburada, Kazak fintech devi Kaspi.KZ’nin şirketteki %65,4’lük pay devri haberi ardından borsada %43 civarında değer kazandı. Rapora göre, büyüme rüzgârı ve kârlılığı destekleyecek unsurlar (3P teslimat hizmetleri, fintech alanındaki fırsatlar) hâlâ geçerli. Ancak 2025’te zayıflayan tüketici harcamaları, artan personel ve teslimat maliyetleri nedeniyle EBITDA marjının iyileşmesinin önceki beklentilere kıyasla sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Bu etkenlerle birlikte HSBC, Hepsiburada’yı “al”dan “tut”a düşürdü.

Coca Cola: Hacimde Toparlanma, Marjda Baskı

Raporda, Coca-Cola İçecek için 2025’te özellikle uluslararası operasyonlarda (Türkiye ve Pakistan dışındaki pazarlar) orta tek haneli hacim artışı bekleniyor. 2022’den itibaren yaşanan %5’lik gerilemenin ardından bu toparlanma olumlu görülse de, Türkiye ve Pakistan’daki makro zorluklar nedeniyle kârlılık (EBITDA marjı) üzerindeki baskının 2025’in ilk yarısında da sürebileceği uyarısı yapılıyor.

Mavi’de Uzun Vadeli Pozisyon Alımı Önerisi

Hazır giyim perakendecisi Mavinin, 9A24 döneminde satış adetlerinde sadece %1,9’luk (2023’teki %17,3’e kıyasla) artış dikkat çekiyor. Tüketici harcamalarındaki yavaşlamaya rağmen şirket yönetiminin, 2025 ortalarında daha kapsamlı bir stratejiyle (yeni kategorilere girme, yurt dışı genişleme gibi) devreye gireceği belirtiliyor. HSBC, Mavi’nin güçlü marka bilinirliği ve küresel büyüme potansiyeli sayesinde uzun vadede “cazip bir değer” sunabileceğini, ancak kısa vadede brüt marjlardaki normalleşme ve rakiplerin artan fiyat/promosyon rekabeti nedeniyle kârın baskı altında kalabileceğini vurguluyor.


Anadolu Efes (AEFES TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 170.60
  • Hedef Fiyat: TRY 190.00
  • Tavsiye: “Hold” (Elde Tut)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %11.4

Değerleme Yaklaşımı: Şirketi, bira ve alkolsüz içecek segmentlerini ayrı ayrı “parçalara bölerek” değerliyoruz. Bira operasyonlarını (yurt içi ve uluslararası) global bira sektöründeki emsal (peer) çarpanları kullanarak, CCI tarafını da yine sektör ortalaması üzerinden değerlendiriyoruz. 2024 ve 2025 tahminleri için global bira çarpanlarından faydalandığımızda, 2025 için 12,5x F/K çarpanı (2024 için 15,5x) kullanıyoruz. Ayrıca Ukrayna ve Türkiye riskini de %50 iskonto (değişiklik yok) ile hesaba katıyoruz. Böylece bira tarafında 2025 için 22,5x yerine daha düşük bir çarpan söz konusu. Rusya operasyonunun (toplamın %40’ı) belirsizliği ve ülkenin geçici yönetim altında olması sebebiyle iskonto uyguluyoruz. Soft drink (alkolsüz içecek) tarafı için önceki hedef fiyatımız TRY 79,0 (daha önce TRY 79,73) üzerinden CCI değerlemesi yapıyoruz. Bu iki kalemi toplayıp, %10’luk holding iskontosu da ekleyince, yeni hedef fiyatımız TRY 190,0 (daha önce TRY 300,0) oluyor. Hedef fiyatımızın düşmesinin temel sebepleri; Rus bira operasyonları nedeniyle artan belirsizlik, öngörülen holding iskontosu ve çarpanlarda daha düşük değerlemeye geçmemiz. Bu durum 2025 F/K çarpanını 6,2x olarak öngören, TRY 190,0’lık bir hedef fiyat veriyor. Şu andaki seviyelerin üzerine %11,4’lük bir getiri potansiyeli sunduğundan, hisseyi “Hold” seviyesine indiriyoruz (daha önce “Buy” idi).

Temel Riskler (Upside/Downside):

  • Olumlu (Upside): Rusya operasyonlarında geçici yönetimin sonlandırılması, Rusya’dan fon geri transferlerinin mümkün olması, bira hacimlerinde tahminlerden güçlü toparlanma.
  • Olumsuz (Downside): Özellikle Türkiye ve Rusya’da zayıf bira tüketimi; hammadde maliyetlerinde beklenenden yüksek artış; Rus operasyonlarına yönelik kısıtlamalar ile potansiyel ek riskler.

BIM (BIMAS TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 250.50
  • Hedef Fiyat: TRY 665.00
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %27.8

Değerleme Yaklaşımı: Fiyat-hedef çalışmalarında, fiyat kazanç (F/K) ve FAVÖK (EBITDA) çarpanlarının ortalamasını kullanıyoruz. Enflasyon baskıları, gıda perakende sektörü gibi değişkenliği yüksek ortamlarda tahmin belirsizliği yaratıyor. Dolayısıyla makroekonomik ve şirket dinamiklerine göre uyarlamalar yaptık. EMEA bölgesi (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) perakende sektörü 2025E F/K ortalamasını 18,4x (daha önce 18,0x) olarak alıyor, BIM’e ise %20 iskonto uygulayarak 14,7x’e ulaşıyoruz (daha önce 14,5x). Ayrıca EMEA gıda perakendeciliği 2025E FAVÖK çarpanı (9,5x) üzerinden de benzer şekilde iskonto uyguluyoruz. Bu iki değerlemenin ortalamasıyla yeni hedef fiyatımız TRY 665 oluyor (daha önce TRY 650). Bu artış, tahminlerimizdeki yükseltme ve yüksek çarpanlardan kaynaklandı. Yeni hedef fiyatımız, 2025 için %28’lik yukarı potansiyel ve 15,5x F/K çarpanı ima ediyor. “Buy” tavsiyesini koruyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): FİLE gibi yan markalarda marj erozyonu, mağaza sayısındaki artışın kârlılığı olumsuz etkilemesi, benzer-mağaza satış büyümesinin tahminlerin altında kalması, gıda enflasyonunun tüketici talebini zorlaması, beklenenden yüksek maliyet baskısı ve olası cezalar.

Coca-Cola İçecek (CCOLA TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 60.55
  • Hedef Fiyat: TRY 80.00
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %32.1

Değerleme Yaklaşımı: 2024 ve 2025 tahminlerimiz baz alınarak eşit ağırlıkla F/K ve FD/FAVÖK (EV/EBITDA) çarpanlarına bakıyoruz. Global Coca-Cola şişeleyicilerinin 2025 F/K çarpanlarını (örneğin 13,5x, 16,0x, 14,0x gibi) ve 2025 FD/FAVÖK çarpanlarını (örneğin 7,3x) baz alıyoruz. CCI bölgesinde (Türkiye, Pakistan, Irak vb.) güçlü konumlu ve operasyonel becerileri gelişmiş olduğu için iskonto oranını düşük tutuyoruz. Yeni hedef fiyatımız TRY 80,0 (daha önce TRY 79,73). Değerlemedeki artış, tahminlerdeki revizyonlar ve rakip çarpanların hafif yükselmesi kaynaklı. 2025E F/K çarpanı 14,4x ve %32’lik bir yükseliş potansiyeli ima ediyoruz. “Buy” tavsiyesi koruyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): Hammadde fiyatlarında yüksek artış, TRY/KZT/PKR gibi para birimlerinde zayıflama, Türkiye/Pakistan/Irak gibi ana pazarlardaki tüketici talebindeki potansiyel düşüş.

DO & CO (DOCO TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 6,480
  • Hedef Fiyat: TRY 7,750
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %16.9

Değerleme Yaklaşımı: Türkiye, Avusturya, Birleşik Krallık ve ABD nakit akışlarını, sırasıyla %12,3 (Türkiye), %7,4 (Avusturya), %4,7 (Birleşik Krallık) ve %7,2 (ABD) risk-freesiyle indirgenmiş nakit akışı (DCF) yöntemiyle değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz WACC ortalaması %8,7 (önceki %8,5). Hedef fiyatı, EUR/TRY kurunu 36,50 olarak (daha önce 35,36) güncelleyerek TRY 7,750’ye yükselttik (daha önce TRY 7,650). Bu değer 2024/25 için 26,5x F/K çarpanını ve %19 civarı bir yükseliş potansiyelini ima ediyor. “Buy” tavsiyesini sürdürüyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): İhalelerin gerektirdiği kapasiteleri karşılayamama, global hava yolu sektöründeki yavaşlama, kapasite kullanımında zayıflık ve maliyet yönetimi başarısızlığı.

Hepsiburada (HEPS US)

  • Mevcut Fiyat: USD 3.14
  • Hedef Fiyat: USD 3.50
  • Tavsiye: “Hold” (Elde Tut)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %11.5

Değerleme Yaklaşımı: USD bazlı iskonto oranını %7,8 (önceki %7,6) olarak alıyoruz. Türkiye’deki risksiz faizi %3,75, risk primini %9,75, ABD’de ise spot kur TRY 34,0 (daha önce 30,4) üzerinden DCF yapıyoruz. Terminal büyüme oranını %2,0 (değişiklik yok) olarak koruyoruz. Hedef fiyatımız USD 3,50’ye yükseldi (daha önce USD 3,30). Bu artış, tahminlerimizdeki hafif iyileşme ve TRY’deki değerleme çarpanı etkilerinden kaynaklanıyor. 2025E EV/GMV (işlem hacmine göre firma değeri) çarpanı 0,15x işaret ediyor. Temel iş kollarında beklenen büyüme sürse de rekabet ve marj baskıları önemli bir risk olmaya devam ediyor. Tavsiyemizi “Hold” olarak güncelledik (daha önce “Buy”).

Temel Riskler:

  • Olumlu (Upside): Yeni dikeylerde/fintech alanında güçlü büyüme, reklam ve diğer yüksek marjlı segmentlerde beklenenden daha iyi performans.
  • Olumsuz (Downside): Makro belirsizlikler, e-ticaret rekabetinin yoğunlaşması, kârlılığı zayıflatacak yüksek kampanya maliyetleri ve yasal düzenleme riskleri.

Mavi (MAVI TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 74.70
  • Hedef Fiyat: TRY 125.00
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %67.3

Değerleme Yaklaşımı: Ocak 2024 tarihli perakende raporundaki (EMEA Apparel Retailers: Ramp-up in value play) modelimizi koruyoruz. Fiyat kazanç (F/K) ve FAVÖK (EBITDA) çarpanlarının ortalamasını esas alıyoruz. Diğer benzer giyim ve perakende şirketlerine kıyasla %20 iskontoyla değerliyoruz. Yükselen maliyet baskıları ve makroekonomik zorluklara rağmen Mavi’nin marka gücü, büyümesi ve ürün çeşitliliğiyle pozitif ayrışabileceğini düşünüyoruz. 2026E EBITDA için 4,6x çarpan uyguluyor, 2026E F/K için de 13,3x alıyoruz. Böylece TRY 125’lik (değişiklik yok) hedef fiyat %67’lik getiri potansiyeli ima ediyor. 2025/26 için 8,8x F/K çarpanına denk geliyor. “Buy” tavsiyesini koruyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): Yüksek enflasyon ortamı nedeniyle tüketici harcamalarında yavaşlama, personel ve kira maliyetlerindeki beklenenden yüksek artış, sektörde yoğun rekabet.

Migros (MGROS TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 549.50
  • Hedef Fiyat: TRY 700.00
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %27.4

Değerleme Yaklaşımı: F/K ve FD/FAVÖK’ün ortalamasını kullanıyoruz. Gıda perakendeciliğindeki talep esnekliği ve Türkiye’deki enflasyonist ortam dolayısıyla, EMEA gıda perakendecileri için 2025E F/K ortalaması 18,4x (daha önce 18,0x), FAVÖK çarpanı ise 9,5x (değişiklik yok) olarak güncellendi. Migros için %35 iskonto uygulanıyor. Bu iskonto, EMEA ortalamasına kıyasla operasyonların hâlâ daha yüksek risk altında olmasına dayanıyor. Böylece yeni hedef fiyatımız TRY 700,0 (daha önce TRY 703,0) oldu; rakamlardaki ufak güncellemeler ve daha yüksek çarpanlara rağmen. 2025E’de 19,3x F/K çarpanını ima ediyor ve %27 civarı yukarı potansiyel söz konusu. “Buy” tavsiyemizi sürdürüyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): Türkiye’de iç talebin tahmin edilenden zayıf olması, discount marketlerle rekabet, işletme marjlarında beklenenden daha fazla daralma, yasal düzenlemelerle gelebilecek cezalar.

Şok (SOKM TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 39.28
  • Hedef Fiyat: TRY 65.00
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %66.5

Değerleme Yaklaşımı: F/K ve FD/FAVÖK çarpan ortalamasıyla değerliyoruz. Enflasyonist ortam, tahminlerde yüksek oynaklık yaratıyor. EMEA gıda perakende sektörü 2025E F/K ortalaması 18,4x’ten yola çıkıp, Şok’a %50 iskonto uyguluyoruz. FAVÖK çarpanında da benzer iskonto uygulanıyor. Yeni hedef fiyatımız TRY 65,0 (daha önce TRY 65,0’da bir değişiklik yok). 2025’te 14,5x F/K çarpanı ve %66 üzeri yukarı potansiyel taşıyor. “Buy” tavsiyemizi koruyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): Makroekonomik zayıflık, tüketici güveninde düşüş, enflasyonun tam anlamıyla fiyatlara yansıtılamaması, ek düzenlemeler ve para cezaları.

Ülker (ULKER TI)

  • Mevcut Fiyat: TRY 116.60
  • Hedef Fiyat: TRY 180.00
  • Tavsiye: “Buy” (AL)
  • Yukarı/Yukarı Potansiyeli: %54.4

Değerleme Yaklaşımı: Emsal bazlı F/K ve FD/FAVÖK değerlemelerini eşit ağırlıkla dikkate alıyoruz. Emsallere göre %30 iskonto uyguluyor, 2025E F/K çarpanını 11,5x (daha önce 12,3x), 2025E FD/FAVÖK çarpanını 6,0x (daha önce 7,3x) üzerinden ortalıyoruz. Yeni değerimiz TRY 180,0 (daha önce TRY 200,0). Bu düşüş, zayıflayan hacim beklentileri ve artan maliyet baskıları sebebiyle tahminlerde yaptığımız aşağı yönde revizyonlardan kaynaklanıyor. 2025E için 8,5x F/K çarpanı ve %54’lük bir getiri potansiyeli öngörüyor. “Buy” tavsiyesini koruyoruz.

Temel Riskler:

  • Olumsuz (Downside): Makro ortamın zayıflaması, bisküvi-çikolata pazar payında düşüş, maliyet baskısının yüksek seyretmesi, operasyonel verimlilikte beklenen iyileşmenin gecikmesi.

Kaynak: HSBC Global Research, 20 Ocak 2025

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz