Borsaların Sesine Dikkat

0
225

ABD hisse senedi piyasalarında olumlu gelen TÜFE verisi sonrası S&P500 ve Nasdaq günü sert düşüşler ile tamamlarken küçük ölçekli şirketler olarak bilinen Russel2000 endeksi %3.80 yükseliş kaydetti.

Buradaki ayrışmanın sebebi yüksek faiz ortamında negatif etkilenen küçük ölçekli işletmelerin faiz indirim beklentilerindeki artış ile daha pozitif dönemlere girme olasılığı fiyatlanıyor.

Geçtiğimiz dönemlerde kötü enflasyon veya diğer etken veriler geldiğinde tam tersi küçük ölçekli işletmelerin sert değer kaybettiği görülmüştü.

Gemicik Değil Gemini Lazım

Yapay zekanın bu yazıya yorumu ise şöyle:

Bu yazıda, Türkiye’nin mevcut ekonomik ve eğitim politikalarına yönelik eleştiriler dile getiriliyor. İşte ana noktalar:

  1. Eğitim Sistemi: TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, eğitim sisteminin vasıfsız üniversite mezunları yerine becerikli gençler yetiştirmesi gerektiğini vurguluyor. Yeni Maarif Modeli’nin ülkeyi geleceğe hazırlama kapasitesinde olmadığını belirtiyor.
  2. İhracat ve Rekabetçilik: Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ihracatta rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybettiğini ve yüksek maliyet ile düşük kur kıskacında sıkıştığını ifade ediyor. 2024 için öngörülen 267 milyar dolarlık ihracat hedefinin zor göründüğünü belirtiyor.
  3. Toplum ve Verimlilik: Yazıda, eğitim kalitesinin düşmesi ve dindar nesil yetiştirme uğruna cahilliğin ödüllendirilmesi eleştiriliyor. Bu durumun her alanda verimsizliği artırdığı belirtiliyor.
  4. Ekonomi ve Enflasyon: Verimliliği döviz kuruna bağlayarak katma değerli üretimden uzak bir ekonomide enflasyonun yalan kuru baskı altında tutulduğu ve bunun sonucunda ekonominin zarar gördüğü ifade ediliyor.
  5. Düşük Faiz ve Zombi Şirketler: Düşük faiz ve yüksek verimsizlik ile zombi şirketler yaratıldığı, vergi erteleme ve adrese teslim ihaleler ile siyasetin finanse edildiği ve bunun ülkeyi batırdığı belirtiliyor.
  6. Ülke Yönetimi: Ülkenin bir gemi gibi batmasına izin verilmemesi gerektiği, aynı gemideyiz denilerek vergi istenmemesi gerektiği vurgulanıyor. Ülkenin ikizler burcu gibi kararsız ve değişken bir şekilde yönetilmemesi gerektiği, zekadan yoksun yöneticilerin yerine daha akıllı yöneticilerin getirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Bu yazı, Türkiye’nin mevcut politikalarını eleştirerek daha verimli ve akıllı bir yönetim modeli öneriyor. 

Şimşek’ten Vergi Açıklaması

Şimşek: CDS’de 200 Seviyesini Görmek İstiyoruz

‘Tasarruf’ Adımı

ABD’de Enflasyon Dizginleniyor

Peki Bizde Dizginleniyor Mu?

JP Morgan Fed İçin İlk Faiz İndirim Beklentisini Kasım’dan Eylüle Çekerken Avrupa’da Eylül ve Aralık Ayı İzlenecek

USD out TRY in Sebep= Reel Getiri

Yabancılar Geçen Hafta Hem Tahvile Hem Hisseye Geldi

KKM Eriyor

Ekonomiden Kısa Kısa

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olarak ilk kez konuşan Ömer Aras, eğitim sisteminin vasıfsız üniversite mezunları değil becerikli gençler yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Aras, “Yeni Maarif Modelini maalesef ülkemizi geleceğe hazırlama kapasitesinde görmüyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta rekabetçiliği “büyük ölçüde” kaybettiklerini söyledi. Türkiye’nin ihracatının yüksek maliyet ve düşük kur kıskacında sıkıştığını ifade eden Gültepe, “2024 için öngördüğümüz 267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız bile zor görünüyor” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın, şirket kârlılıkları ve enflasyonla ilgili sözlerini isim vermeden eleştirerek, “Özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve başkan yardımcıları, JP Morgan toplantısına katılan yabancı yatırımcılara sıkı para politikası ile dezenflasyon sürecine dikkat çekerken TL mevduatın payının yılsonu hedefini aştığını, TL mevduat payındaki artışın da parasal aktarım mekanizmasını desteklediğini vurguladı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, zorunlu karşılık artışlarının yarattığı ilave maliyete dikkat çekerek, halihazırda bankaların bilançolarında mevcut olan TL mevduatın yüzde 14’ünün, yabancı para mevduatın ise yüzde 22’sinin zorunlu karşılık olarak tutulduğunu belirtti.

Merkez Bankası toplam rezervleri, 5 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 538 milyon dolar artışla 148 milyar 448 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistikleri, hisse senedi piyasasında son 7 haftadır sürekli satıcı olan yabancının geçen hafta yeniden alıma geçtiğini gösterdi. Verilere göre geçen hafta yabancı yatırımcılar net 156.4 milyon dolarlık hisse senedi alımı yaptı.

TÜİK’e göre, ticaret satış hacmi mayısta yıllık bazda yüzde 3,8 azalırken, perakende satış hacmi yüzde 5,8 artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,8 yükseldi. Aylık bazda ise yüzde 0,8 artış oldu. İhracat birim değer endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre sabit kaldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz