Yükselen ABD tahvil faizleri ve savaş gerginliği ile küresel piyasalarda olumsuzluk artıyor.
Dün BIST100 endeksi %3’ün üzerinde düştü. Amerikan borsalarında da %1’in üzerinde eksi kapanışlar gördük.
Peki borsalardaki düşüşün en önemli sebebi savaş mı?
Tankut Taner Çelik’in videosunda anlattığı gibi savaş her ne kadar birinci sebep gibi gözükse de asıl sebep faiz artışları.
Ülkemizde de arttırılan faiz oranları ile normale dönmeye başlayan ekonomi politikaları piyasa katılımcılarına borsanın dışında paralarını koruyabilecekleri bir seçenek olabileceğini hatırlattı. 8500’leri geçemeyen BIST100 hem faiz artışları hem jeopolitik risklerle beraber zirveden %8,5 aşağıda fiyatlanıyor.
Peki diğer piyasalarda son durum ne?
ALTIN
1810$ desteğinden savaşın da etkisiyle çok hızlı bir yükseliş yapan ons altın 1950$’ları zorluyor.
Temmuz ayından bu yana belirli direnç ve destek seviyelerini izleyen altın fiyatları Artunç Kocabalkan’ın 22.22 yayınında altın hakkında söylediklerini akıllara getiriyor.
Özellikle savaş sonrası güvenli liman olan altın tarafında yükseliş görürken ABD getirilerinde gerileme görmüştük. Ancak bu gerileme tersine dönmesine rağmen ONS altın artan getirilere dirençli ve hatta yükseliş ile cevap verdi. Normal şartlarda ABD 10 yıllıkları ve Altın arasında böyle bir pozitif korelasyonun görünmemesi piyasa katılımcılarını şaşkınlığa uğrattı.
TAHVİL
ABD 10 yıllık tahvillerinin son yılların en üst seviyesine çıkması, %5 seviyelerine yakınsayan faiz oranları ABD’nin pahalı bir şekilde borçlanmasına sebep olurken aynı zamanda ABD’nin de borç miktarının da daha da hızlı şekilde yükselmesine neden oluyor.
ABD Tahvil ihalesinde faiz oranlarnın %5 üzerine çıkması, TLT gibi uzun yıllık ETF’lerde de düşüşü getirdi.
Bu da yine borç tavanı problemini tekrar gündeme getiriyor ki yeniden ABD hükümetinin kapanma olasılığı 17 Kasım’da gündeme gelebilir.
Bir yandan artan savaş riski bir yandan da ABD Tahvil faiz oranlarının durumu oldukça hareketli bir piyasaya sebep oluyor. Yerli yatırımcı için kur artış hızının sınırlı kalması ve vadeli mevduat faizlerinin cazip seviyelere yükselmesi, bahsettiğimiz küresel risklerden kaçınıp, vadeli TL hesaplarını bu riskli günlerde yatırımcıyı koruyacak güvenli bir liman hissi vermesi yatırımcıların gözünden kaçmıyor.
ABD BORSALARI
ABD borsaları da 3. Çeyrek Bilançolarının akışlarıyla günü ekside kapattı. Tesla (TSLA) $242.68 (−4.78%), Netflix (NFLX) $346.19 (−2.68%), Morgan Stanley (MS) $74.88 (−6.78%) düşüşleri öncülüğünde NASDAQ -%1,62 S&P -%1,34, NYSE -%1,39 kayıp yaşadılar.
TÜRK LİRASI
Başlığımızda da yazdığımız gibi:
Her şeye rağmen TL.
Normalleşen ekonomik politikalar sonucu TL’de eskisi kadar momentumlu bir değer kaybı öngörülmüyor.
Mehmet Gerz ile yaptığımız yayında söylediği ” Ekonomi yönetimi işin ehli kişilere verildi. Gerçekçi bir politika izleniyor. Faizler mantıklı bir yere geldi. Faiz doğru yerde olmadan döviz doğru yerde tutulamazdı.” ifadeleri TL’de yeni bir döneme girdiğimizi işaret ediyor.
Mehmet Bey ve Kerim Bey’in kıymetli bilgi ve görüşlerini dinlemek için videoları izlemeyi unutmayın.