Haziran ayında üretimde yavaşlama, enflasyonda ise artış baskısı devam etti

0
270

Sigara ve Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine hafta sonu gelen zam sonrasında bugün açıklanan imalat sektörü PMI verileri de enflasyonist baskının, üretimde ise hız kaybının sürdüğüne işaret etti. PMI verilerinde genel olarak ihracat siparişlerinde azalma ve hammadde fiyatlarının girdi maliyetleri üzerinde artış baskısı var. Özellikle çelik fiyatlarındaki artış ABD’nin yürüttüğü ticaret savaşının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini teyit etti. Ülkeler arası devam eden karşılıklı ticari misillemelerin de etkisiyle enflasyonda yukarı seyir korunacak.

Detaylar…

Türkiye imalat sektörü PMI endeksi yavaşlamaya işaret eden 50 seviyesinin altında 46,8 olarak ölçüldü. Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş hafif hız kesti, enflasyonist baskılar güçlü kalmaya devam etti.

En büyük ticaret ortağımız olan Almanya’da imalat sektörü PMI endeksi Haziran ayında siparişlerdeki azalışın etkisiyle son 18 ayın en düşüğü olan 55,9 seviyesine geriledi. Özellikle Çin ve ABD kaynaklı siparişlerdeki gerilemeye bağlı olarak yeni siparişlerin hızında yavaşlama devam ediyor. Üretim tarafında ise kaydedilen düşüş siparişlerdeki kadar sert olmadı. Endeks son 6 aydır geriliyor.

Euro Bölgesi genelinde imalat PMI endeksi de Haziran ayını önceki 55,0 olan tahminin gerisinde 54,9 seviyesinden kapatarak son 18 ayın en düşüğünü gördü. Endeksin düşüşünde yeni siparişlerdeki azalma etkili oldu, girdi fiyatları sen 4 ayın en yüksek artışını kaydetti.

Çin’de ise üretimde artış sürse de ihracat siparişleri son üç aydır azalıyor. Çelik gibi hammadde fiyatlarındaki artışa bağlı olarak girdi maliyetleri son beş ayın en hızlı yükselişini yaşadı, paralelinde çıktı fiyatları arttı.

ABD ISM imalat sektörü PMI endeksi ise TSİ 1700’de açıklanacak.