Hayvancılıkta Yeni Yol Haritası

0
236

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta 2024-2028 yıllarında uygulanacak yeni yol haritasını basın toplantısıyla paylaştı. Yumaklı, hayvancılık sektörünün sorunlarını çözmek ve üretimi artırmak için yeni bir planlama sistemi kuracaklarını, aile işletmelerine, kadınlara, gençlere ve ari işletmelere ilave destek sağlayacaklarını, hastalıklarla mücadele edeceklerini, anaç hayvan üretimini artıracaklarını, aşı, ilaç, kredi, eğitim gibi konularda yeni uygulamalar başlatacaklarını söyledi.

Yumaklı, hayvancılıkta yeni yol haritasının temel hedeflerini şöyle sıraladı:

  • Hayvancılık üretimini planlayacak, talep ve arz dengesini sağlayacak, üretici ve tüketiciyi koruyacak bir sistem kurmak.
  • Aile işletmelerine, kadınlara, gençlere ve ari işletmelere ilave destekler vermek, bu işletmelerin sayısını ve kapasitesini artırmak, kırsal kalkınmayı desteklemek.
  • Hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek, hayvan refahını sağlamak, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği standartlarını yükseltmek, hayvan kayıt sistemini geliştirmek.
  • Anaç hayvan üretimini artırmak, yerli ırkları korumak ve geliştirmek, damızlık hayvan ithalatını azaltmak, hayvan genetik kaynaklarını zenginleştirmek.
  • Aşı, ilaç, kredi, eğitim, danışmanlık, araştırma, geliştirme, inovasyon, pazarlama, ihracat gibi konularda yeni uygulamalar başlatmak, sektörün rekabet gücünü artırmak.

Yumaklı, hayvancılıkta yeni yol haritasının, hayvancılığın daha ileri noktaya ulaşması için atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. Yumaklı, hayvancılık sektörünün tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Zeytinyağı ihracatı üçte iki oranında düştü

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı, bu sezon geçen sezona göre yüzde 69 oranında azalarak 16 bin 471 ton oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, 1 Kasım 2022- 31 Ocak 2023 tarihleri arasında 53 bin 627 ton zeytinyağı ihraç edilirken, bu sezon aynı dönemde ihracat yüzde 69 düşüşle 16 bin 471 ton olarak gerçekleşti.

İhracatın büyük bölümünü oluşturan dökme yağ ihracatı ise bu sezon tamamen durdu. Geçen sezon 44 bin 206 ton dökme yağ ihraç edilirken, bu sezon ihracata getirilen yasak nedeniyle dökme yağ ihracatı yapılmadı. Ambalajlı yağ ihracatı ise geçen sezon 9 bin 421 ton iken, bu sezon yüzde 74 artışla 16 bin 471 ton oldu.

Zeytinyağı ihracatındaki düşüşe rağmen, ihracat fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Geçen sezon ilk 3 ayda kilosu ortalama 4,26 dolardan ihraç edilen zeytinyağı, bu sezon ortalama 7,18 dolardan ihraç edildi. Böylece ihracat geliri geçen sezonun ilk 3 ayında 228 milyon 568 bin dolardan, bu sezon 118 milyon 311 bin dolara geriledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz