Haftanın önemli olaylarını sizler için derledik.
19 Haziran 2023, Pazartesi
Pazartesi günü TÜİK/TCMB Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarında 2022 Mayıs ayından beri görülen yükseliş trendinin seçim sonuçlarından sonra da devam edip etmeyeceği merak konusu olacak.
20 Haziran 2023, Salı
ABD – Konut Başlangıçları verisi alınacak. Yüksek mortgage faizlerinden dolayı konut tarafında yavaşlamanın devamı bekleniyor.
21 Haziran 2023, Çarşamba
İngiltere – Çekirdek TÜFE verisi enflasyonun seyrini göstermesi açısından önemli olacak. Geçen ayın verisinde çekirdek enflasyonda %6,2’den %6,8’e umulmadık bir yükseliş gözlemlenmişti.
22 Haziran 2023, Perşembe
ABD – İşsizlik Başvuruları geçen haftaki FED faiz kararı sonrası merak konusu olacak. FED geçen haftaki toplantıdaki büyüme beklentileriyle paralel olarak işsizlik beklentilerinde de aşağı yönlü revizyonlara gitmişti.
TCMB Haftalık Repo Gösterge Faiz Oranı haftanın en önemli verisi olacak. Yatırımcıların gözü kulağı daha şimdiden bu toplantıda. Faizlerde artış beklenirken ne kadarlık bir artış olacağı konusunda konsensüs oluşmuş değil. Veri ayrıca yeni ekonomi yönetiminin bir anlamda sınaması olacak. TCMB piyasa katılımcıları anketine göre beklenti %18,13 fakat %20 altı bir gösterge faiz oranı piyasalardan olumsuz karşılık alabilir. Ayrıca, henüz izlemediyseniz toplantıya ilişkin konuklarımızın beklentilerine buradan ulaşabilirsiniz:
Günün diğer beklenen verileri Merkez Bankası Rezervleri ile Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesapları olacak. Dövizin seyri konusunda bu iki veri yatırımcılara önemli şeyler söyleyebilir. Swap hariç net rezerv geçen hafta eksi 59,9 milyar dolar olmuştu, bir önceki hafta ise bu rakam eksi 61,2 milyar dolardı. KKM’de ise geçen hafta 42,4 milyar liralık artış yaşanmıştı. Yeni ekonomi yönetimi ekonomide stabiliteyi sağlamak istiyorsa rezervleri arttırmak, KKM’de ise çözülmeyi sağlamak zorunda.
22 Haziran 2023, Perşembe
ABD – Cari İşlemler Dengesi verilerini alacağız. Çeyreklik açıklanan veri 2022 yılında yüzde 11,5 oranında artarak 943,8 milyar dolara yükselmişti.
Haftanın son önemli verisi Dış Ticaret Dengesi olacak. Öncü dış ticaret dengesi Nisan’da 8,85 milyar dolar açık vermiş, ihracat yüzde 17,2, ithalat yüzde 4,5 azalmıştı. Mayıs’ın ikinci yarısından sonra yaşanan Türk lirasındaki değer kaybının bu oranları olumlu yönde etkileyip etkilemeyeceği merak konusu.