Haftalık Emtia #9: Piyasalar Seçim ve Faiz Kararına Doğru

0
76

Piyasalar 4 Kasım haftasındaki ABD başkanlık seçimleri ve Fed’in faiz kararlarına kitlenmiş durumda. Birçok yatırım ürününde dalgalanmaların yaşanmasına rağmen ons altın 2.790 dolar seviyesine yükseldi ve rekor tazelemeye devam etti. Ancak, açıklanan önemli verilerin tam olarak beklentilere paralel gelmemesi ve 4 Kasım haftasındaki yoğun takvim nedeniyle yatırımcıların kar alma seçeneğini değerlendirmiş olma ihtimalleri de bulunuyor. Böylece, altın haftayı başladığı seviyede 2.740 dolar seviyelerinde tamamladı. Ons gümüş ise altına göre çok daha negatif bir haftayı yüzde 3,29 düşüşle 32,50 dolar seviyesinde geride bıraktı. Öte yandan, dolar endeksinde dalgalı ve yatay bir hafta, ABD tahvillerinde ise ortalama yüzde 3,50’lik bir yükseliş ile oldukça olumlu bir hava hakimdi. Son olarak, hafta boyu yükseliş gösteren brent petrol Cuma güne yaptığı sert düşüş ile haftayı 72,67 dolar seviyesinden tamamladı.

Altın Rekor Kırmaya Devam Ediyor

Haftalardır rekor kıran ve ons altın açıklanan veri ve gelişmelere rağmen yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftayı 2.790 dolar tarihi zirveye yükseldikten sonra 2.740 dolar seviyesinden haftayı tamamladı.

Dünya Altın Konseyi: Küresel altın talebi üçüncü çeyrekte %5 arttı

Küresel altın talebi, üçüncü çeyrekte yıllık %5 artışla 1.313 tona ulaştı ve rekor kırdı. Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yayınlanan “Altın Talep Eğilimleri” üçüncü çeyrek raporuna göre, bu artış çeyrek boyunca yeni rekor seviyelere ulaşan altın fiyatına yansıdı. Talebin değeri yıllık %35 artarak ilk kez 100 milyar ABD dolarını aştı.

Küresel altın ETF girişleri, büyümenin önemli bir itici gücü oldu. Altın takı tüketimi Hindistan‘daki güçlü büyümeye rağmen yıllık %12 düştü. Tüketiciler daha az miktarda satın alsa da, altın takı harcamaları arttı; talebin değeri yıllık %13 artarak 36 milyar ABD dolarının üzerine çıktı.

Merkez bankalarının alım hızı üçüncü çeyrekte yavaşladı ve 186 ton oldu. Ancak yıl başından bu yana alımlar 2022 ile uyumlu ve yaygınlığını sürdürüyor. Yapay zeka ve teknoloji alanında altın kullanımı ise desteklenmeye devam etti.

Goldman Sachs’tan Yeni Altın Tahmini

Brent Petrol: Jeopolitik Yükseliş mi? Resesyon Düşüşü mü?

Geçtiğimiz haftalarda 70 ile 80 dolar arasında dalgalanan bir fiyat hareketi gerçekleştiren brent petrol haftanın tamamını pozitif geçirse de son işlem gününde resesyon fiyatlaması ile haftayı nötr tamamladı. Bir yandan Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim fiyatları yukarı yönlü desteklerken, başta Çin olmak üzere Avrupa ve diğer ülkelerden gelen verilerin zayıf olması resesyon fiyatlaması ile birlikte petrol fiyatlarında baskı yaratmaya devam ediyor.

StanChart’tan Petrol Fiyatları İçin Yeni Uyarı

İsrail’in İran’a sınırlı saldırısı sonrası petrol piyasalarında yaşanan rahatlamaya rağmen, StanChart analistleri fiyatlar için yeni bir yükseliş öngörüyor. Analistler, özellikle ABD seçimleri sonrası Orta Doğu’daki gerilimin yeniden yükselebileceğini vurguladı.

StanChart’ın raporuna göre, 20 Ocak’ta yeni ABD başkanının göreve başlamasına kadar olan iki aylık süre “potansiyel yoğunlaşma penceresi” olarak değerlendiriliyor. Raporda, kısa vadede diplomatik bir çözümün olası olmadığı bu dönemde, olası saldırı risklerinin arttığı ifade edildi.

Analistler, 2025’in ilk çeyreğinde Brent petrol fiyatının 89 dolara kadar yükseleceğini tahmin ediyor.

Citi, Petrol Tahminlerini Aşağı Çekti

Citigroup, Brent petrol fiyatı tahminlerini jeopolitik risklerin azalmasıyla birlikte revize etti. Max Layton ve ekibine göre, Orta Doğu’daki risk priminin düşmesiyle Brent petrol fiyatları için beklentiler aşağı çekildi.

Citi’nin yeni tahminine göre, 3 aylık Brent fiyatı tahmini varil başına 74 dolardan 70 dolara, 6-12 aylık görünüm ise 72 dolardan 60 dolara indirildi. Analistler, İsrail’in hafta sonu İran’a yönelik askeri harekatının arzı etkileyecek bir tırmanışa yol açmasının pek olası olmadığını belirtti.

Citi, petrol fiyatlarında büyük bir artış olasılığını ise %10 olarak açıkladı. Bu oran daha önceki tahminlerde %20 idi.

Fed, Faiz İndirimine Hazırlanıyor

Enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlemeye devam etmesi nedeniyle Fed yetkililerinin Perşembe günkü FOMC toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmeleri bekleniyor. Eylül ayındaki toplantıda ise faiz 50 baz puan indirilmişti.

Yetkililer, son üç yıldaki yüksek enflasyon döneminin ardından faiz oranlarının tam olarak nereye yerleşmesi gerektiğini belirlemeye çalışıyor. Cleveland Fed eski başkanı Loretta Mester, politikanın zamanla daha az kısıtlayıcı hale geleceğini ve Fed’in enflasyonun %2’ye döneceğinden daha emin olduğunu ifade etti.

New Century Advisors baş ekonomisti Claudia Sahm ise “Enflasyon artık yüksek değil; kısıtlama nedeni ortadan kalktı” dedi.

Fed, Perşembe günü iki günlük toplantısını tamamladığında, başkanlık yarışı henüz çözülmemiş olabilir. Ancak bu belirsizliğin faiz indirimi üzerinde etkisi olmayacak. Ocak ayında yeni bir başkan ve Kongre göreve başladığında ise, özellikle Donald Trump Beyaz Saray’a dönerse, Fed’in eylemleri daha belirsiz hale gelebilir.

Fed Faiz İndirim İhtimalleri

Fed Bölgesel başkanlarının oyları ile belirlenen bu sonuçlara göre 7 Kasım’da yapılacak olan faiz toplantısında yüzde 98 ihtimal 25 baz puan, yüzde 2 ihtimal ile 50 baz puanlık bir indirim bekleniyor.

ECB: Sıkı Duruş Devam Ediyor

ECB/Lagarde: Enflasyon Hedefinin Kalıcılığı Önemli

ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesi enflasyonunun 2025 yılında %2 hedefine kalıcı olarak ulaşmasını beklediğini belirtti. Le Monde gazetesine verdiği demeçte Lagarde, ECB’nin faiz oranlarını hızla artırarak enflasyonu düşürdüğünü vurgulayarak, “Büyük bir şok yaşanmaması halinde, 2025 yılında %2 hedefine kalıcı olarak ulaşacağız” dedi.

Panetta: Enflasyon Fazla Düşürülmemeli

ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Fabio Panetta, enflasyonu hedefin altına düşürme riskinden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Euro bölgesi parasal koşullarının hâlâ kısıtlayıcı olduğuna dikkat çeken Panetta, “Reel ekonomide toparlanma yoksa enflasyonu çok aşağı çekmek, para politikasının başa çıkmakta zorlanacağı bir durum yaratabilir” dedi.

Dünya Bankası’nın 2025 ve 2026 Yılı Gıda ve Emtia Fiyatı Tahminleri

Ekonomik Takvim

4 Kasım haftasında açıklanması ve piyasaları etkilemesi beklenen karar ve veriler aşağıdaki gibidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz