Fed faizini değil Fed bilançosunu konuşacağız

0
248

ABD merkez bankası Fed 29-30 Ocak para politikası toplantısında %2,25-2,50 olan politika faiz aralığını değiştirmedi.

Fed ABD ekonomisini güçlü görmeye devam ediyor…

Toplantı sonrası yayınlanan notta ekonomiye yönelik şu gelişmeler sıralandı:

. Aralık toplantısından Ocak toplantısına kadar olan dönemde istihdam piyasası güçlenmeye devam ederken ekonomik aktivite önemli oranda arttı.
. Son aylarda istihdam artarken işsizlik oranı düşük kaldı; hane halkı harcamaları güçlü bir şekilde artmaya devam etti, iş sabit yatırımların artış hızı 2018 yılı başına göre yumuşadı.
. 12 aylık bazda bakıldığında enflasyon ve çekirdek enflasyon %2 seviyesine yakın seyretti.

Faiz artırımı için bir sebep yok…

Fed, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme, güçlü istihdam ortamı ve %2’ye yakın bir enflasyon görünümünü ortaya koyarken küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ile azalan enflasyonist baskılara istinaden hedefleri desteklediği ölçüde politika faizini değiştirmekte sabırlı olacakları görüşünü tekrarladı.

Fed Başkanı Jerome Powell ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda faizlere yönelik şu noktalara dikkat çekti:

. “Faiz artırım ihtimali zayıfladı.
. Fonlama oran Komite’nin tahmini nötr faiz aralığı içinde bulunuyor.
. Faiz artışı için bir ihtiyaç olsun isterdim.”

Dolayısıyla her ne kadar Fed halen iki faiz artırımı öngörüyor olsa da “faiz artırımında sabırlı olunacağı” vurgusu küresel ve veri bazlı gelişmelere bağlı olarak belirsiz bir süre boyunca faiz artırımı olmayacağını gösteriyor.

4,1 trilyon dolar büyüklüğündeki Fed bilançosu öngörülenden daha büyük kalmaya devam edecek…

Fed bilançosuna yönelik olarak ise Powell politika değişikliği üzerinde çalışıldığını vurguladı:

. “4,5 trilyon dolardan 4,1 trilyon dolara küçülen Merkez Bankası bilançosuna yönelik toplantıda bir karar alınmadı, bilanço azaltma operasyonu öngörülenden daha erken yavaşlatılabilir. Komite zamanlama konusunu değerlendiriyor, önümüzdeki toplantılarda bu karara bağlanabilir. Bunun anlamı, portföy büyüklüğünün normalleşmesinin önceki tahminlere göre daha erken ve daha büyük bir bilanço ile tamamlanacak olmasıdır (Önceki Fed yetkililerinin yaptığı açıklamada söz konusu büyüklüğün 3 trilyon doların altına gerilemesi gerektiği ifade edilmişti).
. Bu politika değişikliği ekonominin durumundan bağımsız olarak finansal sistemin finansal krizden bu yana nasıl değiştiğiyle alakalıdır.
. Bankaların daha güvenli olabilmesi için likidite ve diğer düzenleyici gereklilikleri yerine getirmek adına bankalar, Fed bünyesinde kriz öncesine göre daha fazla nakit rezerv tutuyor.
. Fed, bilanço büyüklüğünün bankaların rezerv talebini karşılayabilecek kadar büyük ve buna ek olarak belirtilmemiş bir “tampon” hedefi ortaya koyacak.
. Ekonomik ve finansal gelişmeler ışığında değişiklik yapmakta tereddüt edilmeyecek. Bu, bilançoyu aktif bir araç olarak kullanacağımız anlamına gelmez, ancak zaman zaman değişiklik yapılması garanti edilebilir.”

Bilanço büyüklüğüne yönelik kararların piyasaları olumsuz etkileyebilecek bir sonuç ortaya koymayacak şekilde alınacağını tahmin ediyoruz.

Fed bir sonraki para politikası toplantısını 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirecek.

Dr. Fulya Gürbüz