Merkez Bankası, faiz oranlarını sabit tuttu. Peki, tek sorun Türk Lirası’nın sterilize edilmesi mi, yoksa daha büyük sorunlarımız mı var? Merkez Bankası, gerektiğinde likiditeyi azaltıcı tedbirler alabilir ve enflasyonla mücadelede adımlar atabilir. Ancak, ekonomiyi fazla soğutmak istememekte ve hâlâ Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla uğraşmaktayız. Kredi konusunda istenen durulma sağlanamasa da, ilerleyen dönemlerde swaplar açılacak ve likiditeye yönelik yeni adımlar atılacak. Ancak, faizlerin Ekim veya Kasım’dan önce düşürülmesi pek mümkün görünmüyor.
Halkın Durumu ve Daha Derin Sorunlar
Şu anki durumda halkın durumu pek değişmeyecek gibi duruyor, en azından kısa vadede. Ancak, esas sorunlarımız çok daha derinlerde. TÜİK yönetiminin değişmesi gerekliliği, enflasyon verilerinin doğru açıklanması ve hukuk reformunun yapılması gibi büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Ekonomik istikrar sağlanmak isteniyor, fakat büyüme yavaşlarken hâlâ yüksek enflasyonla mücadele ediyoruz. Bu durum, büyüme ve enflasyon arasında sıkışmış bir halkın varlığını gözler önüne seriyor.
Yapısal Reformların Önemi
Ekonomik sorunlarımızın sadece yüzeyde görünenlerden ibaret olmadığını, daha derin yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini açıkça görebiliyoruz. Merkez Bankası’nın kısa vadeli politikaları önemli, ancak uzun vadeli reformlar olmadan kalıcı bir çözüm elde etmek oldukça zorlayıcı gözüküyor. Türkiye’nin ekonomik istikrarı için, sadece kısa vadeli tedbirler değil, aynı zamanda kapsamlı yapısal reformlar da hayati önem taşıyor.
“Türk Bankacılık Sektörüne Morgan Stanley Dokunuşu: Hedef Fiyatlar Nasıl Değişti?”
Morgan Stanley, Türk bankaları için hedef fiyat ve tavsiyelerinde önemli değişiklikler yaptı. Mart ayında gerçekleşen beklenmedik 500 baz puanlık faiz artışının ardından yükselen fonlama maliyetlerinin, Türk bankalarının 2024 ikinci çeyrek kârlarını baskı altında bırakacağını öngören Morgan Stanley, Garanti Bankası ve İş Bankası için dikkat çekici revizyonlar gerçekleştirdi.
Garanti Bankası’na Dikkat Çekici Düşüş
Morgan Stanley, Garanti Bankası’na olan tavsiyesini “Overweight” (ağırlığını artır) seviyesinden “Equal-weight” (eşit ağırlık) seviyesine çekti. Haziran ortasından bu yana hisseleri %25 artış gösteren Garanti Bankası için 12 aylık vadede sadece %1 USD artış öngören Morgan Stanley, bu durumda kâr realizasyonu yaparak tavsiyesini değiştirdi.
Akbank ve İş Bankası’nda Farklı Stratejiler
Akbank, fiyat hedefine göre %17 USD yukarı yönlü potansiyeli ile dikkat çekerken, Morgan Stanley tarafından “Overweight” pozisyonunu korumaya devam etti. Öte yandan, İş Bankası, %1 USD yukarı yönlü ve Türk bankaları arasında en az cazip risk/getiri profiline sahip olduğu için “Underweight” (göreceli ağırlığını azalt) seviyesine indirildi. 2024 ikinci çeyreğinde baskı altında kalması beklenen İş Bankası, yakın vadede düşük performans potansiyeli taşıyor.
Yapı Kredi’de Değişiklik Yok
Yapı Kredi için ise “Equal-weight” tavsiyesi korundu. Morgan Stanley, 2024 yılı öncesinde Türk bankaları için kazanç tahminlerini güncelleyerek, Garanti ve Akbank için tahminlerin büyük ölçüde değişmediğini ancak Yapı Kredi ve İş Bankası için 2024 yılı tahminlerinin %15, 2025-2026 dönemi için ise ortalama %4 daha düşük olduğunu belirtti.
Hedef Fiyatlar Ortalama %4 Düşürüldü
Morgan Stanley, Türk bankalarının 2025-2026 dönemi kârlarını dikkate alarak belirlediği hedef fiyatların, önceki tahminlere kıyasla ortalama %4 daha düşük olduğunu vurguladı. Bu değişiklikler, yatırımcıların Türk bankalarındaki stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine neden olabilir.