Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

0
256

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Gündemdeki Son Durum

Türkiye’deki Son Gelişmeler

PPK Politika Faizini, %50 Seviyesinde Sabit Tuttu

Faiz Kararı Sonrası Bazı Aracı Kurumların Değerlendirmelerinden Kesitler

İş Yatırım:

  • Dönüşüm hedeflerini tutturan bankaların KKM zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz tavanı %25’ten %30’a, TL zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz tavanı %36’dan %40’a çıkmış oldu. Banka pozitif ve liralaşmayı destekleyici bir adım olarak görüyoruz.
  • Asıl ihtiyacımız olan Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının yanına daha az gevşek bir maliye ve gelirler politikasının konulması. Toplumun enflasyonun düşeceğine ikna olması için, “hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh tüm ekonomi politikalarıdır” mesajı verilmeli ve uygulanmalı.

Yapı Kredi Yatırım:

  • Karar metni kısa ve net. Şahin duruş korunuyor. TL ve TL varlıklar lehine olan mevcut fiyatlama davranışının momentumunda değişiklik olmasını beklemiyoruz. Normalleşme sürecinde maliye politikalarının devreye girmesi normalleşme lehine algının ve momentumun güçlenmesini sağlayabilir.

Tacirler Yatırım:

  • Önümüzdeki birkaç ayın enflasyon gerçekleşmesinin gelecek dönem para politikası açısından belirleyici nitelikte olmasını bekliyoruz. Mevcut görünümde ek faiz artırımı beklememekle birlikte, enflasyonun aylık eğiliminde beklenen iyileşmenin gerçekleşmemesi durumunda ek artırımların gündeme gelmesi söz konusu olabilir. Enflasyonda hedeflenen düşüş ivmesinin yakalanması durumunda yılın son çeyreğine doğru TCMB’nin faiz indirimlerine başlaması açısından manevra alanı oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Yıl sonu politika faizi beklentimiz %40 düzeyinde.

İntegral Yatırım:

  • Genel olarak metinde sıkı duruşun korunması olumlu. Sürpriz bir ifade yok. Merkez Bankası enflasyon patikasını izlemeye devam ediyor. Aylık enflasyondaki seyrin izlenmesi önemli olmaya devam ediyor. Finansal koşulların daha da sıkılaşması önümüzdeki günlerde tüketim ithalatında yavaşlama görülebilir. Dolayısıyla 1. Çeyrekte önden yüklemeli devam eden iç talebin ikinci çeyrekte tüketime dayalı sektörlerde yavaşlama olabileceği görüşündeyiz.

Dünyadaki Son Gelişmeler

ABD’de GSYİH 1. Çeyrekte Beklentilerden Düşük Geldi

ABD Hazine Bakanı Yellen Son Verileri Değerlendirdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz