Eylül ayına girmemize sayılı günler kala, yatırımcılar başta borsa olmak üzere sermaye piyasalarının nasıl yön alacağına dair tahminlerde bulunmaya çalışıyor. Ekonomi yönetiminin takvimine bakınca eylül ayı oldukça hareketli geçecek gibi gözüküyor.
Orta Vadeli Program (OVP)
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , geçtiğimiz günlerde eylül ayının başlarında orta vadeli programın (OVP) açıklanacağını söylemişti.
Şimşek, “Yeni dönemde bizim en büyük önceliğimiz tabii ki makro finansal istikrarın pekiştirilmesi. Onun için bildiğiniz gibi para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gidiyoruz. Maliye politikasında deprem etkisi, ki bir kerelik bir etkidir, onun dışında kalan alanda yine Türkiye’nin bütçe dengelerini maksim kriterleri ölçüsünde şekillendiriyoruz. Dolayısıyla bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ediyoruz, bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız. Bunları destekleyecek bir de yapısal reform gündemimiz var. Eylülün başında orta vadeli programı açıklayacağız” demişti.
ABD Yolculuğu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yine eylül ayı içerisinde Goldman Sachs’ın ABD’de düzenleyeceği yatırımcı toplantısında önemli isimlerle bir araya gelecek. Bu toplantı da özellikle Londra başta olmak üzere yabancı sermayedarler tarafından dikkatle izlenecek gibi gözüküyor.
FED VE TCMB Para Politikası Kurulu Toplantıları
Fed faiz kararı için 20 Eylül’de toplanacak ve karar yakından izlenecek. Bilindiği üzere faiz artışları başta gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde ciddi baskı oluşturuyor.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) ise 21 Eylül’de toplanacak. Ağustos ayında sürpriz bir faiz artışı yapan TCMB’nin Eylül ayı kararı merakla bekleniyor.
Fitch ve Standard & Poor’s not değerlendirmeleri
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını uzun zamandır umursamıyor gözüküyoruz. Bu umursamazlık içerisinde neredeyse tüm derecelendirme kuruluşlarında kredi notumuz “çöp” seviyesine kadar geriledi. Bununla beraber yabancı sermaye ülkemizi büyük oranda terk etti.
Türkiye ile ilgili not kararını ilk açıklayacak kurum: Fitch. Fitch 8 Eylül tarihinde Türkiye’nin kredi notuyla ilgili kararını açıklayacak. S&P ise 29 Eylül’de Türkiye’nin kredi notuyla ilgili kararını açıklayacak.
Ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, rasyonel politikalara geri dönme çabalarının kredi notlarına olumlu etki yapabileceğine yönelik görüşler kuvvetleniyor.
BONUS IMF !
2000’li yılların başında borcumuzu ödeyip kurtulduğumuz IMF, ülkemizde ekonomi yönetimleri için adeta adını bile anmadıkları bir tabu haline dönüştü. Ancak yabancı yatırımcının kararlarını IMF raporlarının doğrudan etkilediği de bir gerçek.
Resmi bir açıklama olmasa da gelen haberler IMF ile kapalı kapılar ardında görüşüldüğü, ortodoks ve rasyonel politikalara geçişin de IMF tarafından olumlu karşılandığı yönünde.
Şu aşamada IMF ile bir borç anlaşması halen çok gerçekçi olmasa da, IMF tarafından ekonomi yönetimine olumlu bir mektup yazılacağı, uygulanan politikaların takdir edileceği ihtimali konuşuluyor. Bu gerçekleşirse yabancı yatırımcı girişi ve sermaye piyasalarımız için olumlu bir gelişme olacağı açık.
Bakalım nasıl bir Eylül ayı olacak?