Ekonominin Yavaşlaması Değil, Daralması Gerekiyor

0
301


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de yaptığı açıklamalarda, swap hariç net rezervlerin 2020’den sonra ilk kez artıya geçtiğini ve eksi rezervlerin gündem maddesi olmaktan çıktığını belirtti. Şimşek, vergi adaletini sağlayacak çalışmanın son aşamada olduğunu ve önümüzdeki 2,5 yıl boyunca ekonomik programı kararlılıkla uygulayacaklarını vurguladı. Ayrıca, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi olduğunu, cari açığın giderek daraldığını ve enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini ifade etti. Dünya Bankası ve Asya Altyapı ve Yatırım Bankası başkanlarının Türkiye’yi ziyaret edeceğini de ekledi.

Ağaca Çıkmak İstiyorsan Yıldızları Hedef Al

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık yüzde 3,37, yıllık ise yüzde 75,45 arttığını açıkladı. Ekonomistlerin beklentileri altında kalan bu artışa ilişkin, eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu X’te yaptığı değerlendirmede, 2024 yıl sonu resmi enflasyon tahminine ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu belirtti ve yüzde 38’lik tahminin tutması için kalan aylarda enflasyonun aylık ortalama yüzde 1,7 olması gerektiğini ifade etti.

İris Cibre ise X platformunda paylaştığı gönderide “Zam yapılmayacağı açıklanmış ücretli, böylesine hayali dezenflasyonist beklentiye rağmen, sene sonunda 26% erimiş olacak…” ifadesinde bulundu.

Yavru Vatan’da Enflasyon Aylık %5’i Geçiyor

KKTC İstatistik Kurumunun açıklamasına göre, Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde (TÜFE) bir önceki aya göre %5.92, bir önceki yılın aralık ayına göre %22.98 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %95.60 değişim gerçekleşti.

Asgari Ücrete Zam Enflasyon Sarmalına Geri Sokabilir

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, asgari ücrete ara zam yapılmasının enflasyonu artıracağı ve eski sarmala dönüleceği uyarısında bulundu. Girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Gültepe, dövizin enflasyon oranında artmasının sürdürülebilirlik için önemli olduğunu belirtti. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan’ın da ara zam çalışmasının olmadığını duyurduğunu hatırlattı.

Fiyatlar ENAG’a, Ücretler TÜİK’e Göre

Emekliye Asgari Ücretliye Ek Zam Yok

Tarihin En Yüksek Mayıs Ayı İhracat Verisi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla ihracat verilerinde rekor seviyelere ulaşıldığını açıkladı. Mayıs ayında ihracat yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolara ulaşırken, yıllıklandırılmış ihracat ise yüzde 2,3 artışla 260,1 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 10,3 azalışla 30,1 milyar dolara gerileyerek dış ticaret açığının yüzde 48 oranında azalmasına katkı sağladı. İlk 5 ayda ihracat yüzde 4,5 artarken, ithalat yüzde 9,2 düşüş gösterdi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 78,7’ye yükseldi

Tüketim Malı İthalatında Artış

Mayıs ayında tüketim malı ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde yıllıklandırılmış tüketim malı ithalatı ise 51,7 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti.

Mayıs ayı itibari ile hammadde ve yatırım malları ithalatında ise gerileme kaydedildi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre hammadde ithalatı yüzde 16,4 düşüşle 21,8 milyar dolar oldu. Yatırım malları ithalatı ise yüzde 5,4 azalarak 4 milyar 510 milyona geriledi

Emlak Vergisi Ne Getirebilir?

ABD’de 63 Banka Batmanın Eşiğinde

Yabancı Sermaye, Döviz Kuru, Enflasyon Üçgeni

Prof. Dr. Ege Yazgan, enflasyonun düşmesi için aylık enflasyonlarda azalma trendinin görülmesi gerektiğini belirtti. Döviz kurunun yatay seyretmesine rağmen enflasyonun yüksek kalmasının risk oluşturduğunu vurgulayan Yazgan, dış sermaye girişinin devam etmesinin kritik olduğunu ve döviz kuru politikasının enflasyon üzerinde etkili olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, cari işlemler dengesinin bozulmaması için dikkat edilmesi gerektiğini ve yıl sonunda enflasyonun düşme eğilimine girmesinin beklendiğini ifade etti.

Otomobil Piyasasında Şiddetli Durgunluk

Bu yılın nisan ayında daralmaya giren otomotiv pazarı, stok bitirme kampanyalarına rağmen mayıs ayında yıllık bazda yine de daraldı. İlk çeyrekte yüzde 25,2 artışla başlayan pazar, yüksek enflasyon ve kredi zorlukları nedeniyle nisan ayında yüzde 22,3 azaldı. Mayıs ayında 80-85 bin araç satıldığı tahmin edilirken, bu rakam geçen yılın aynı ayına göre en az yüzde 20 düşüş anlamına geliyor. Otomotiv sektörü yetkilileri, kampanyaların showroom trafiğini artırdığını, ancak yüksek faizlerin iç talebi baskıladığını belirtti.

İsrail’e İhracat Durma Noktasında

Türkiye’nin İsrail’e ihracatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin Gazze’ye yeterli insani yardım ulaşana kadar ticareti durdurmasının ardından Mayıs ayında %99 düşerek 4,4 milyon dolara geriledi. Bu karar, yılın ilk beş ayında İsrail’e yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre %40 azalmasına neden oldu. Çatışma öncesinde, Türkiye ve İsrail ilişkilerini normalleştiriyordu ve geçen yıl toplam ticaret hacmi 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz