Brexit için son tarih olan 29 Mart öncesinde Başbakan Theresa May bugün AB yetkilileriyle Brüksel’de bir araya geldi.
Görüşme sonrasında AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk anlaşmasız Brexit seçeneğini ortadan kaldıracak ve Başbakan May’in İngiltere parlamentosundan destek alabilecek şekilde bir çözüm bulma konusunda çalışabileceklerini ifade ettiler.
Görüşme sonrası yayınlanan ortak bildiride yer aldığı üzere taraflar arasında tartışmaların çetin ve yapıcı olduğu vurgulanırken, Başbakan May’in İrlanda duvarı konusunda değişiklik talebinde bulunmasına karşılık AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın 27 AB ülkesinin anlaşmayı tekrar müzakerelere açmayacaklarını söylediği belirtildi.
AB tarafı gümrük birliği veya tek pazar konularında İngiltere ile işbirliği niyetlerini ortaya koyarken Brexit taraftarları ticari olarak AB’den tamamen bağımsız olmayı tercih ediyorlar.
Başbakan May ve AB yetkilileri Şubat ayı bitmeden tekrar bir araya gelecekler.
Öncesinde Başbakan May’in ilk hamlesi parlamentoya revize bir anlaşma sunmak olacak.
Başbakan May ve AB yetkilileri arasında yapılan görüşme sırasında İngiltere Merkez Bankası (BOE) da para politikası toplantısı kararını ve enflasyon görünümü raporunu yayınladı. BOE beklendiği gibi %0,75 olan politika faizinde değişiklik yapmadı. Toplantı sonrası yayınlanan notta Brexit belirsizliği ve ticaret anlaşmazlıklarının hem İngiltere hem de dünya ekonomisini olumsuz etkilediği belirtildi. BOE, küresel ekonominin 2018 yılı üçüncü çeyreğinde (3Ç2018) %2,4 büyümesinin ardından 3Ç2019’da %1,9 seviyesine yavaşlayacağını öngörüyor.
Brexit belirsizliğine ilişkin olarak BOE Başkanı Carney anlaşma olmadan ayrılma durumunun en kötü senaryo olarak değerlendirdiklerini ve belirsizlikleri daha da artırabileceğini ifade etti. Şubat ayı Enflasyon Raporu’nda en kötü senaryoda İngiltere ekonomisinin 2018’de %1,4’lük büyüme kaydetmesinin ardından 2019 yılında %0,8 büyümeye gerileyebileceği, belirsizliklerin azaldığı ve finansal şartların gevşediği en iyi senaryoda ise %1,6’lık büyümenin yakalanabileceği tahmin ediyor. Şubat ayı mod projeksiyonuna göre ise 2019 yılı için büyüme tahmini Kasım Enflasyon Raporu’nda öngörülen %1,7’den %1,2 seviyesine revize edildi.
Para politikasında BOE’nin siyasi ve finansal her türlü olasılığı değerlendirdiğini ve esnek bir politika sürdürmeye devam edeceğini anlıyoruz. Anlaşmasız Brexit seçeneği henüz ortadan kalkmış değil; her iki taraf işbirliğine açık görünse de kararlarından taviz vermek istemiyorlar. Brexit tarihi olan 29 Mart’a kadar piyasalarda dalgalanma devam edecek. AB ve İngiltere arasındaki belirsizliğin ABD dolarına talebin artmasında önemli bir faktör olduğunu söyleyelim.
Dr. Fulya Gürbüz