Ekonomi Gündemi: Dış ticaret, enflasyon, hizmet, imalat, PMI, politika faizi, SAMEKS, turizm

0
147

23-27 Ekim haftasında TCMB politika faizini %35’e yükseltti. KKM’yi cazibe noktasından çıkartıp TL cinsi mevduatı öne çıkarmak adına para politikasında sadeleşme adımları atıldı. Ekim ayına ilişkin olarak tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi, hizmet ve inşaat sektörleri güven endeksleri bir önceki aya göre iyileşti, perakende ticaret sektörü güven endeksi ve imalat sektörü kapasite kullanım oranı önceki aya göre hafif geriledi. Avrupa Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi.

30 Ekim-3 Kasım haftasında ABD ve İngiltere merkez bankaları politika faizini değiştirmeyecek. Yurt içinde Ekim ayı TÜFE ve Yİ-ÜFE verileri ile hizmet ve sanayi sektörleri SAMEKS endeksleri, İSO imalat PMI endeksi, ekonomik güven endeksi, dış ticaret verileri, küresel hizmet ve imalat sektörleri PMI verileri, ABD’de işsizlik oranı verileri takip edilecek.

Kaynak: TÜİK, TCMB, tradingeconomics.com

Detaylar…

30 EKİM 2023, PAZARTESİ

EKİM AYI EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ – TÜİK

2023 yılı Eylül ayında ekonomik güven endeksi aylık %1,3 artışla 95,4 seviyesine yükselmişti. Endeksin 100 seviyesi altındaki değerler kötümserliğe işaret ediyor. Endeks; tüketici, reel kesim, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerinden oluşmaktadır. Ekimde perakende ticaret dışında diğer alt güven endekslerinin bir önceki aya göre artış kaydetmeleri ekonomik güven endeksinin de artmasına sebep olacak.

Kaynak: TÜİK

31 EKİM 2023, SALI

EKİM AYI SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRLERİ SAMEKS ENDEKSLERİ – MÜSİAD

Eylülde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi aylık 7,0 puan artışla 53,6 seviyesine yükselmiş, Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi ise aylık 1,6 puanlık düşüşle 50,1 seviyesine gerilemişti. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi aylık 1,0 puan artışla 51,2 seviyesine yükselmişti. Endeksin 50 üzerindeki değerler sektörün bir önceki aya göre büyüdüğünü gösteriyor.

Kaynak: MÜSİAD

EYLÜL AYI DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ – TÜİK

Ticaret Bakanlığı Eylül ayı geçici dış ticaret verilerine göre 22,7 milyar dolar ihracat, 27,7 milyar dolar ithalat kaydedilmiştir. Ağustosta 21,6 milyar dolar ihracat, 30,3 milyar dolar ithalat gerçekleşmişti.

Kaynak: TÜİK

EYLÜL AYI HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (H-ÜFE) – TÜİK

Ağustos ayında H-ÜFE aylık %5,25, yıllık %79,95 artış kaydetmişti. Akaryakıt fiyatlarının, hizmet fiyatlarını önemli ölçüde etkilediğini dikkate aldığımızda Eylül ayında akaryakıt fiyatlarındaki yavaşlama H-ÜFE artış hızını da yavaşlatacaktır. Politika faizinin %35’e yükseltildiği 26 Ekim’deki PPK toplantı kararında TCMB özellikle hizmet fiyatlarındaki katılığa dikkat çekmişti. Dolayısıyla jeopolitik riskler hizmet fiyatları üzerindeki baskının sürmesine sebep olacak.

Kaynak: TÜİK

EYLÜL AYI TURİZM VERİLERİ – KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Ağustos ayında Türkiye’ye 6 milyon 600 bin turist giriş yapmış, 7 milyon 480 bin turist ülkeden ayrılmıştı. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam 33 milyon 427 bin turist ülkemizi ziyaret etmiştir. 2022 yılının aynı döneminde 29 milyon 335 bin yabancı ziyaret etmişti.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı

1 KASIM 2023, ÇARŞAMBA

FED POLİTİKA FAİZİ KARARI –.federalreserve.gov

Ekonomik aktivitede gücünü koruyan ABD’de enflasyon halen %2’lik hedefin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Fed, yüksek enflasyonun uzun süre korunacağına ve jeopolitik risklere vurgu yapıyor.  Fed, resesyona sebep olmamak için faiz yükseltmeyecek, enflasyonist baskıyı tetiklememek için faiz indirmeyecek.

Kaynak: tradingeconomics.com

EKİM AYI S&P GLOBAL DÜNYA VE TÜRKİYE İMALAT SEKTÖRÜ PMI VERİLERİ – İSO, S&P GLOBAL

Eylülde Türkiye’de imalat PMI aylık 0,6 puan artışla 49,6 seviyesine yükselerek sektördeki daralmanın zayıfladığına işaret etmişti. Endeksin 50 altındaki değerler sektörün bir önceki aya göre daraldığını, üzerindeki değerler ise büyüdüğünü gösteriyor. Küresel olarak ise JP Morgan Küresel İmalat PMI ise Eylülde 49,1 değeri ile önceki aya göre 0,1 puan yükselmişti. 24 Ekim’de yayınlanan öncü PMI verilerine göre Avustralya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de imalat ve hizmet sektörlerindeki daralma Ekim ayında sürdü. Japonya’da imalat sektörü sert daraldı, hizmetlerdeki artış zayıfladı. ABD’de ise imalat ve hizmet sektörleri Ekimde önceki aya göre büyüme kaydetti.

Kaynak: İSO, S&P Global.

2 KASIM 2023, PERŞEMBE

EKİM AYI DIŞ TİCARET VERİLERİ – TİCARET BAKANLIĞI

Ticaret Bakanlığı Eylül ayı geçici dış ticaret verilerine göre 22,7 milyar dolar ihracat, 27,7 milyar dolar ithalat kaydedilmişti.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı

4Ç2023 ENFLASYON RAPORU – TCMB

2023 yılı Temmuz ayı Enflasyon Raporu’nda TCMB enflasyonun 2023 yılı sonunda ortalama %58, 2024 yılı sonunda %33, 2025 yılı sonunda %15 tahminine yer verirken orta vadeli tahminini %5 olarak aynı bırakmıştı. 26 Ekim tarihli PPK toplantısı sonrası yayınlanan basın bülteninde TCMB, enflasyonun tahminlerinden daha hızlı arttığını vurgulaması yılın son enflasyon raporunda TCMB’nin tahminlerini yukarı çekeceğine işaret etti.

Kaynak: TCMB

27 EKİM TARİHLİ BANKA VE PARA VERİLERİ – BDDK & TCMB

20 Ekim haftasında KKM bir önceki haftaya göre 85,5 milyar TL (4,0 milyar dolar) düşüşle 3,1 trilyon TL (109,9 milyar dolar), döviz mevduatları haftalık 1,1 milyar dolar artışla 178,6 milyar dolar, uluslararası rezervler 1,6 milyar dolar artışla 126,1 milyar dolar, TCMB net uluslararası rezervleri 0,5 milyar dolar artışla 22,6 milyar dolar, swap hariç net rezerv açığı ise 0,3 milyar dolar düşüşle 48,5 milyar dolar oldu. Para arzındaki artış hızı, mevduat ve kredi büyüme hızları ile kredi kart harcamalarının artış hızı yavaşlamaya devam etti.

Kaynak: Turkey Data Monitor

3 KASIM 2023, CUMA

EKİM AYI KÜRESEL HİZMET PMI ENDEKSLERİ – S&P GLOBAL, J.P.MORGAN

Eylülde JP Morgan küresel hizmetler PMI endeksi 50,8 değeriyle son 8 ayın en düşüğüne gerilemişti. Endeksin 50 üzerindeki değerler sektörün bir önceki aya göre büyüdüğünü, altındaki değerler ise küçüldüğünü gösteriyor. Öncü PMI verileri gelişmiş ekonomilerde hizmet sektöründeki zayıflığın Ekim ayında da sürdüğünü göstermişti.

Kaynak: : J.P.Morgan, S&P Global PMI.

EKİM AYI ENFLASYON VERİLERİ – TÜİK

Eylülde Yİ ÜFE aylık %3,4, TÜFE %4,8 artmış, yıllık artışlar sırasıyla %47,4 ve %61,5 olmuştu. Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE (çekirdek enflasyon C endeksi) ise yıllık %68,9 artmıştı. TÜFE kalemlerinde fiyatı artanların azalanlardan farkının toplam ürün sayısına oranı Ağustostaki %98’den %91’e gerilemişti.

Kaynak: Turkey Data Monitor

27 EKİM TARİHLİ MEVDUAT VE KREDİ FAİZ ORANLARI – BDDK

20 Ekim ile biten haftada 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama %43,7’ye geriledi, ihtiyaç kredi faizi ortalama %61,3’e yükseldi, ticari kredi faizi ortalama %48,2’ye geriledi.

Kaynak: Turkey Data Monitor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz