Dönüşümün Neresindeyiz ?

0
233

Prof.Dr.Ceyhun Elgin, Doç.Dr.Gökçer Özgür ve Ass.Prof.Dr.Kerem Cantekin’in kaleme aldığı “Ülkeler arasında yeşil teknolojinin benimsenmesini ölçmek” başlıklı makale, ülkelerin 1990’dan 2016’ya kadar yeşil teknolojileri ne ölçüde benimsediğini ortaya koyan bir endeks oluşturmayı amaçlamakta.

Endeks üç kategoriden 16 değişkene dayalı ve temel bileşen analizini (PCA) kullanıyor: çevre ve kaynak verimliliği, çevresel yaşam kalitesi, ekonomik fırsatlar ve politika tepkileri. Bu değişkenler arasında karbondioksit emisyonları, enerji kullanımı, yenilenebilir enerji payı, çevresel inovasyon, hava kirliliği ve çevre vergileri gibi göstergeler de yer alıyor.

Sonuçlar, yeşil teknolojinin benimsenmesinin küresel olarak arttığını, ancak ülkeler arasında önemli farklılıklar ve eşitsizlikler olduğuna işaret ediyor. Endeks 0 ila 100 arasında değerleniyor ancak gerçek değerler 9 ila 92 arasında değişmekte olup küresel ortalama 49’dur. Örneklemdeki 89 ülkenin sıralamasını ve zaman içindeki değişimlerini sunmaktadır. Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerden daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olduğunu ve ekonomik kalkınma ile yeşil teknolojinin benimsenmesi arasında pozitif bir korelasyon olduğunu saptanmış.

Ülkelerin toksik maddelere maruz kalmaktan kaynaklanan ölümleri azaltmaya, çevreyle ilgili teknolojilerin geliştirilmesini teşvik etmeye, CO2 emisyonlarını azaltmaya ve malzeme üretkenliğini artırmaya odaklanmaları gerektiği öne sürülüyor. Ayrıca çevreyle ilgili değişkenler hakkında daha kapsamlı ve standartlaştırılmış veri toplanmasının önemine vurgu yapılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz