Coface: Enflasyonda düşüş baz etkisiyle sürdü

0
249
Coface, Türkiye sektör risk değerlendirmeleri

Coface, Türkiye ekonomisini analiz ettiği aylık raporunda geçen senenin baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun gerilediğini, ekonomideki dengelenmenin sürdüğünü belirtti. Raporda şu detaylar yer alıyor:

Ekonomideki dengelenme süreci devam ediyor…

. Enflasyondaki düşüş Ekim ayında da sürdü. Bu düşüşte geçen sene Ekim ayında aylık enflasyonun yüksek gerçekleşmesi de etken oldu. Ancak yıllık enflasyonun gerilemesine karşın, Ekim ayında aylık enflasyonunun %2 arttığını gözden kaçırmamak gerekiyor. Ekim ayında tüm alt gruplarda fiyat artışlarının olduğu görülüyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki %4,82’lik, taze meyve-sebze fiyatlarındaki %9,6’lık ve giyim ve ayakkabı gurubundaki %11,9’luk aylık artışlar dikkat çekici. Kasım ve Aralık aylarında baz etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte yıllık enflasyon bir miktar artarak YEP’teki %12’lik hedefe yakınsayacaktır. 2020 yılında ise baz etkisinin ortadan kalkacak olması ve iç talepte beklenen görece toparlanma, enflasyonun çift hanede kalmasına neden olabilir. Bu durumda, enflasyondaki son düşüşler ile oluşan faiz indirimi sürecinin de yavaşlaması beklenebilir.

. Eylül ayından bu yana yapılan toplam 10 puanlık faiz indiriminin kredi faizlerini de aşağı çekmesi, şirketlerin finansmana erişimini ve finansman maliyetlerini olumlu etkileyecektir. Nitekim Eylül ayından bu yana, ağırlıklı ortalama faiz oranları tüketici kredilerinde yaklaşık 2 puan, ticari kredilerde ise 4 puan azaldı.

. Cari işlemler tarafında ise 12 aylık birikimli altın ve enerji hariç cari dengenin Ağustos ayında yaklaşık 47 milyar dolar fazla verdiğini görüyoruz. Bu rakam, geçen senenin Ağustos ayında 2,3 milyar dolar açığa işaret ediyordu. Ocak-Ağustos döneminde ise cari denge 1 milyar dolar fazla vermiş bulunuyor. Bu durum, dış kırılganlığın azalması açısından önem taşıyor.

. Makro taraftaki dengelenmenin, hanehalkı ve şirketler tarafına da yansıyabilmesi için güven kanalının daha etkin çalışması gerekiyor. Reel kesim güven endeksi ve bu endeksin alt göstergelerinden olan ihracat beklentileri, son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Ancak firmaların yüksek borçluluğu, daha hızlı bir toparlanmanın önüne geçiyor. Tüketici tarafında ise güven endeksinin toparlanmasının zaman aldığı görülüyor.