Çin’den gelen yardım, nakit sıkıntısı çeken Arjantin’in Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borcu karşılığında 30 gün içerisinde ikinci kez ödeme yapmasını sağladı. Arjantin, IMF’ye olan borcunu ödemek için Pekin’in döviz swap hattından neredeyse 3 milyar dolarlık bir meblağı kullandı.
Arjantin Merkez Bankası, Çin Halk Bankası ile yapılan bir döviz swapı ve Latin Amerika Kalkınma Bankası’ndan alınan bir kredi sayesinde IMF’ye 3.7 milyar dolarlık yükümlülüğünü yerine getirdi.
Analistlere göre, bu ödeme için yuan kullanmak, dolar bulmanın sorun olduğu Latin Amerika’nın 3. büyük ekonomisine can suyu sağladı. Ayrıca, bu ödeme, IMF’nin Arjantin’le 44 milyar dolarlık programı sürdürmesine de olanak sağladı.
Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, IMF’ye 2.7 milyar dolarlık geri ödeme yapmak için ülkenin “1 dolar” bile rezervini kullanmayacağını belirtti. Ekim ayında yapılacak seçimlerde başkan adayı olan Massa, Çin ile yapılan uzatılmış swap anlaşması ve Latin Amerika Kalkınma Bankası’ndan (CAF) alınan yeni kredi sayesinde geri ödemeyi yapacaklarını belirtti.
Massa, geri ödemenin, CAF’tan 1 milyar dolarlık kredi ve Çin ile yapılan bir swapın ikinci ayağından gelen 1.7 milyar dolarlık tutar ile yapılacağını doğruladı.
Yüksek enflasyon ve azalan merkez bankası rezervleri ile mücadele eden Arjantin, iki gün art arda 2.6 milyar dolar ve 800 milyon dolara yakın IMF borcunu ödemeyi yapmak zorundaydı.
Massa, “Size huzur getirmek istiyorum – Arjantin, bugünün ödemeleri için rezervlerinin tek bir dolarını bile kullanmayacak” dedi. Massa, Arjantin’in şimdi yapması gereken şeyin “ekonomik aktivite seviyelerini korurken (döviz) rezervlerine dikkat etmeye devam etmek” olduğunu ekledi.
Rhodium Group’tan kıdemli analist Matthew Mingey, “Çin’in bu swap hatlarının kullanılmasına izin vermesi, bir IMF kurtarma programının uygulanmasını sağlamak” derken, eski kıdemli ABD Hazine yetkilisi Mark Sobel, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Eğer bir şey varsa bile, bu sadece kısa süreli bir kredi” dedi.
Çin’in Merkez Bankası, Arjantin Merkez Bankası ve Arjantin Ekonomi Bakanlığı konu ile ilgili sorulara yanıt vermedi.
South China Morning Post’a göre, bu müdahaleler, Arjantin için sadece zaman kazanmak anlamına geliyor.
Çin’in bu hamlesi, borç ödemelerinde ABD Doları’nın kullanımını zayıflatma girişimi olarak görülüyor ve dolarizasyonun sonunu getirecek bir başka hamle olarak değerlendiriliyor.
Kaynaklar:
https://coinmarketcap.com/community/articles/64ca55a449d2320bbf23c118/
Görsel kaynak:
https://en.mercopress.com/data/cache/noticias/94861/0x0/arg.jpg