Brexit belirsizliği devam ediyor

0
238

İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nın Salı günü (15 Ocak) gerçekleştirdiği oylamada Başbakan May’in AB ile çıkış anlaşmasının 202 oya karşılık 432 oyla reddedilmesi sonrasında May hükümetine yönelik bugün güven oylaması yapılması bekleniyor. Başbakan May’in güven oylamasında da hezimete uğraması halinde erken seçim ihtimali gündeme gelecek. May hükümetine güven oyu vermeyeceğini açıklayan İşçi Partisi erken seçimi destekliyor.

Brexit için belirlenen resmi tarih 29 Mart. İngiltere’nin önünde ise şu seçenekler var:

. Brexit süresinin uzatılması,
. Anlaşmasız Brexit,
. Brexit seçeneğinin tamamen ortadan kalkması.

Yeni bir referandum olmadan Brexit seçeneği ortadan kalkmayacaktır.

23 Haziran 2016’da yapılan referandumda İngiliz halkının %51,9’u AB’den ayrılma lehinde oy kullanmıştı.

AB’den anlaşmasız olarak ayrılınması halinde dünyanın beşinci büyük ekonomisi zorlu ekonomik şartlarla yüzleşmek zorunda kalacak. İngiltere Merkez Bankası’nın Kasım 2018’de yayınladığı bir raporda anlaşmasız Brexit olması halinde İngiltere ekonomisinin 2008 Küresel Finansal Kriz’e göre daha sert sonuçlarla karşılaşabileceği ortaya konmuştu. Raporda halen %4,1 olan işsizlik oranının %7,5’e çıkması, enflasyonun %6,5’e yükselmesi, konut fiyatlarının %30 düşmesi, poundun değer kaybetmesi, ekonominin 2019 yılında %8 civarında daralması öngörülüyor. Buna karşılık AB’den anlaşmalı bir ayrılık olması halinde 2019-2023 döneminde ekonominin olumlu etkileneceği belirtilmişti. AB ile en iyi anlaşmalı senaryoda İngiltere’nin 2019-2023 döneminde %1,75’lik bir büyümeyi yakalayabileceği, en kötü anlaşmada ise ekonominin %0,75 daralması tahmin ediliyor.

Her ne kadar AB’den yapılan açıklamalarla anlaşma şartlarının olabilecek en iyi anlaşma olduğunda ısrar edilmesine rağmen yeni bir hükümetin anlaşma şartlarını nasıl daha iyi yapabileceği konusu da Brexit belirsizliğinin uzayacağı anlamına geliyor.