Borsada “Duygusuz” Robotlar En Asil Duyguların İnsanlarına Karşı

0
327

Ah Şu Robotlar!

Borsa soluksuz yükselirken pek de gündeme gelmeyen algoritmaların hareketleri özellikle düşüş günlerinde sık sık tartışılıyor. “Benden alan da kazansın” şiarıyla satış yaparken bile yüce gönüllülük sergilemekten geri durmayan en asil duyguların insanları küçük yatırımcılarımız düşüşlerde ise hemen bir günah keçisi arama telaşına giriyorlar.

Bu suçlunun adı da kimi zaman “Pala” oluyor kimi zaman da “robotlar”. Pala dediğimizde iyi kötü bir insan figürü beliriyor karşımızda. Ama ah o robotlar yok mu? Vicdanı, merhameti ara ki bulasın! Öyle ya ortada olumsuz bir sonuç varsa bunun suçlusu ben olamam.

Ben bu psikolojiden sıyrılıp ortada olumsuz bir sonuç varsa düzeltmek için öncelikle sorumluluğu üstlenmekle işe başlayalım derim.

Borsa böyle yatırımcıların anlık duygu durumuna yansıtan bir “duygu ölçer” gibi hareket ederken duygularıyla hareket etmeyen robotların bu durumdan en çok fayda sağlayan olması gayet doğal. Robotları suçlayacağımıza bu ortamın oluşmasında bir katkımız olup olmadığını sorgulayalım.

Savaşla ilgili haber akışları savaşın içindeki ülkelerin endekslerini etkilemediği kadar bizim endeksimizi etkiliyor.

Bir durup düşünelim, neden?

Borsa

Borsada haber akışına bağlı patinaj hareketleri sürüyor. Bir yandan da kapanışlara baktığımızda her geçen gün geriye çekiliyor gibiyiz. Gün içi en yüksek ve en düşük seviyeler arasında fark açılıyor. “Borsa öldürmez volatilite öldürür” dedirten durumlar yaşanıyor.

Direnç noktalarını zorlandığında yeterli alıcı gelmiyor, destek noktalarında ise satıcılar baskın çıkamıyor.

Bu durumun oluşmasında savaşla ilgili haber akışları son derece etkili.

Son olarak Beyaz Saray’dan Türkiye’nin Suriye’deki askeri eylemleri için “ABD güvenliği için olağanüstü tehdit” açıklaması geldi.

Önceki günlerde de Türkiye tarafından savaşın başındaki itidalli açıklamaların aksine özellikle ABD aleyhine daha sert açıklamalar görmüştük.

Bu karşılıklı gerilimli açıklamaların endeksi de bir miktar gereceğini düşünebiliriz.

Mevcut haber akışının etkisiyle borsa endeksi güne satıcılı başlamış durumda. Açılışta düşüş %0,21 oranında.

Piyasalar böyle dalgalı seyrederken yeni pozisyonlara girmek akıllıca olmayabilir. Bununla birlikte bilanço döneminin yaklaştığı da göz önüne alınırsa düşüşler hisse değişimleri için fırsat da sağlayacaktır. Yatırımcılara elinde olan hisseleri dikkatle takip etmelerini öneriyoruz. Düşüşler piyasanın geneline nazaran yavaşsa toparlanma da o hissede hızlı olabilir. Bununla birlikte piyasadan olumsuz ayrışan hisselerde toparlanmalar da daha geç olacaktır.

Teknik bakımdan bir şey söyleyebilmek için hareketlerin dengelenmesini bekleyeceğiz. Burada 8.200 seviyesi önemli. Dengelenme 8200 seviyesinin üstünde olursa 8500 seviyesinin kırılıp kırılmayacağı önem kazanacak. 8200’ün altında ise destek noktaları sırasıyla 8050, 7900 ve 7600 seviyeleri.

KKM’de Çözülmeler Başladı

KKM ile ilgili son olarak Garanti BBVA’NIN Genel Müdürü Recep Baştuğ’dan açıklamalar geldi. Altuğ “Döviz dönüşümlü KKM hesaplarının vadesi geldikçe yüzde 6’sının standart TL mevduata dönmeye başladığını” söyledi.

Baştuğ, “Eğer her ay yaklaşık yüzde 6’lık bir dönüşüm gerçekleştirebilirsek, bir yıl sonunda kabaca döviz dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 45-50 gibi bir rakamı eritmiş olacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Düşüşlerin Baştuğ’un belirttiği hızda sürüp sürmeyeceğini izliyor olacağız.

Artunç Kocabalkan’ın konuyla alakalı görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Yurt Dışı

Dün ABD’de tüketici enflasyon verileri açıklandı. Manşet enflasyon %3,7 (beklenen %3,6) çekirdek enflasyon ise %4,1 (%4,1) olarak açıklandı.

SPX 500 günü %0,62 düşüşle 4.349,61 puandan tamamladı. Teknoloji devlerinin daha ağırlıklarının daha yüksek olduğu NASDAQ’ta düşüşler daha sertti. Günü %1,07 düşüşle 15.184,10 puandan tamamladı.

Dünkü satışlar ABD 30 yıllık tahvil ihalesinin başarısız olmasına bağlandı.

Dolar endeksi ise 106 seviyesinde güçlü seyretmeye devam ediyor. Mevcut koşullarda dolardaki seyri aksi istikamete çevirecek bir ortam yok gibi gözüküyor. Böyle bir ortamın doğabilmesi için FED’den yalnız söylem bazında değil eylem olarak da güvercin adımlar görmeyi bekleriz.

Tahvillere savaştan sonra güvenli liman alışları gelmiş, tahvil faizleri bir miktar düşmüştü. Mevcut senaryoda savaş etkisinin azalmasının ardından tahvil faizlerinde yine yükselişler bekleriz.

Altın ve Petrol

Dün savaştan sonra kazanımlarını silerek tekrar 85 dolar seviyelerinin görüldüğü Brent Petrol yeniden toparlanıyor. Brent 87 doların üstünde devam ediyor.

Esasen petrol bir tür tansiyon ölçer gibi hareket ediyor. Tansiyon arttıkça Türkiye’nin işinin zorlaştığını burada hatırlatmak lazım.

Altında savaş nedeniyle bir tepki hareketi beklediğimizi hafta sonu 22.22 yayınında Artunç Kocabalkan aktarmıştı. Ardından 1820 diplerinden 1880 seviyelerine bir hareket gördük. Altında hareketin devam edip etmeyeceği ABD 10 yıllıklarının seyrine sıkı sıkıya bağlı. 10 yıllıkların genel olarak yüksek seyredeceğine inanıyoruz. Savaş tansiyonunun yükselmesi durumunda ise hareketler daha ileri noktalara varabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz