Borsa İstanbul önemli dönemeçte. Şimdi Ne Olacak?

0
84

Uzun zamandır sanki herkes ağız birliği etmiş gibi “200 günlük ortalama, 200 günlük ortalamama, 200 günlük ortalama”diye konuşuluyordu. Ve şimdi kendisiyle buluştuk. 200 günlük basit ortalamayı grafiğe koyduğunuz zaman zaten herkes bu seviyeyi görebiliyor. Kendisine çok yakınız ve muhtemelen yarın temas gerçekleşecek ancak önemli olan yatırımcılar olarak “BİZ NE YAPACAĞIZ? NE YAPMALIYIZ?

Ben önce teknik açıdan durumu biraz uzak ve yakın vade olarak inceleyip en azından kendi atacağım adımları “Ne olursa ne yapmalıyım?” şeklinde yatırım tavsiyesi olmadan paylaşmaya çalışacağım. Ama şu anda durum özetle şu. Önümüzde bir su var faka bulanık ve dibi göremiyoruz. Doğrudan “bir şey olmaz” diyerek ayağımızı mı sokmalı? Yoksa Uzun bir çubuk alıp önce onunla mı yoklamalı?

Aşağıdaki grafikte haftalardır belirttiğim noktaların altını çizmerek başlamak istiyorum.

  1. A ve B (Şubat 2024 zirvesi ve tekrar son rallinin onayının alındığı seviye hizasındayız. Buraların altında devam eden hareket uzun vadeli trendi sorgulatır.
  2. Temmuz sonunda “düzeltme” adı altında ilerlerken Ağustos başında Kara Pazartesi ile tetiklenen süreçte oluşan BOŞLUK orada dururken oraya kadar mecalimizin ve isteğin olmaması büyük bir olumsuzluk olarak karşımızda durmaya devam ediyor.
  3. 18 Temmuz‘da gün içi görülen 11252 seviyesinden bugün alınan kapanış arasındaki düşüş %16.31. Henüz resmi olarak ayı piyasasına girmemişken FinX alemindeki yazışmalardan herkesin ayı piyasasında olduğunu görmek için çok da uzman olmaya gerek yok. Majör XU030 hisselerinde bile %30ları aşan kayıplar var.

Mücadelenin Hangi Noktasındayız?

Bunun için biraz geriye gidelim.

2023 Ocak ayından Mayıs’taki seçime kadar geçen düzeltme sürecinde ne yaşadığımız aşağıdaki grafikte mor elips içinde görülüyor.

Tabii “MA200’den kesinlikle dönülür” diye bir kural var mı? Tabii ki yok. Aşağıda 2018’den beri yaşanan süreçleri görebilirsiniz. Tabii ki şu şerhi düşmek lazım “Her dönem kendi dinamikleri/şartlarıyla değerlendirilmeli“. 2018 Trump/Brunson’la başlayan düzeltme sürecinden sonra pandemi sonrasında 2018’deki zirvenin geçilmesi için 3 yıl bekledik. 2021’den sonra da çok kısa süreler haricinde bir daha kendisiyle hiç işimiz olmamıştı.

Genel anlamda ise bu uzun süren trenddeki yükselen tepeler/yükselen dipler hareketinde şu anda son trend öncesi zirvemizi biraz zedelemeye başlamış durumdayız. Bunun ihlali ve devamı beni trend dönüşüne daha fazla ikna eder.

BIST100 Dolar Bazlı Durum Ne?

Yakın vadede:

  1. 15 aylık trend kırıldı.
  2. 200 günlüğün altındayız(daha önce de bu tarafta altında kaldık)

Uzun vadede ise:

  1. A noktasında BIST100 TL bazlıdaki gördüğümüze benzer bir GAP ile 2013’te başlayan düşüş sürecini görebiliriz
  2. 325$’a bir yatay çektiğimizde oluşan TOBO(ki B sol omuz 3 yıl, C baş kısmı 4 yıl, D sağ omuz görüntüsü ise henüz 1.5 yılda) bize boyun çizgisi kırılıyor dedikten sonra(mor daire) tuzak yaparak sert bir düşüş başlattı. Bu tuzakta herkes “Tamam, bu TOBO çalışmaya başladı, önce 400 oradan da 500’e gideceğiz!” demeye başlamıştı. Bu da bana buradaki sürecin bir müddet daha devam edebileceğini söylüyor.

Peki Ben Ne Yapacağım?

Bütün bunlar düşünüldüğünde önce temel hususları bir arada birlikte değerlendirelim.

  • Yabancı yatırımcı gelmeye yakın mı? HAYIR
  • Sıkılaşmada en kötü görüldü mü? Bence HAYIR.
  • Enflasyona dair umutlar yeşerdi mi? Belki biraz umut ışığı beliriyor ama HAYIR.
  • Bilançolarda en kötüyü gördük mü? Bence HAYIR.
  • Not artışları eskisi kadar hızlı devam edecek mi? Fitch’in son raporundan sonra yabancıların BEKLE ve GÖR moduna geçtiğiniz görüyoruz. Yani bu tarafta da piyasada iticigüç olacak bir umut ışığı kalmadı.
  • Faiz %50 olarak halen ciddi bir risksiz getiri aracı olarak orada duruyor olur.
  • TCMB faiz inişi başlamaya yakın mı? Olabilir ancak 50’den 45’e inecek faizin araba/ev satışlarına ne kadar etkisi olacağını düşünmek lazım.. Sadece TCMB’nin o günkü açıklamalarına bakıpileriye dair bir niyet beyanına göre sektörlerde geleceği satın almak adına bir tepki olabilir. Bir yandan da bazı üreticilerde kredi kartı komisyonlarında düşüşler olmaya başladı, bu da öncü bir sinyal olabilir.

Yapmayı düşündüğüm hamleler ise şunlar.

  • Ben buradan evi/arabayı satıp, borca girip %100 hisseye geçeyim demem.
  • 200 günlük ortalamaya geldik diye de hisse oranımı arttırmam. Piyasanın 200 günlükte vereceği tepkinin şiddetine bakmadan adım atmayı şahsen riskli buluyorum. Yeşil, hacimli güçlü bir mum gelirse değerlendirmek gerekir.
  • Yayınlarda BES oranımı arttıracağımı söylediğim seviyelere yaklaşıyoruz, orada buradaki tepkiye göre %40 civarına çıkarmayı düşünüyorum ancak AAA şirket iştirakleri gibi tematik fonlardansa her türlü hisseyi barındırabilecek Hisse Yoğun fonlardan seçeceğim.
  • Cephaneyi tek seferde harcamayacağım. Doğrudan hisse yatırımında ise yayınlarda anlatılan belli sektörlerde pozisyon almak/eldekileri de arttırmayı düşünüyorum. Sadece “zirvesinden şu kadar düştü, kelepir” diye hisseye girmeyeceğim, ralliye başladığından beri geldiği noktaya da bakacağım.
  • Çok borçlu ve nakit yaratmakta sıkıntılı hisselerden uzak duracağım çünkü nakit akışını yönetemeyen şirketler batmaya mahkumdur. Hele böyle dönemlerde..

Siz Ne Yapmalısınız?

Önce yukarıdaki satırları okurken nasıl bir yatırımcı olduğunuzu ayna karşısında kendinize tekrar sorun.Vadeniz ne? Biliyorum, tabii ki herkes gibi UZUN vadecisiniz 😄 Buradan gözünüzü karartıp aldınız, borsa %10 daha düştü, sizin hisseniz de %20 daha düştü. Uykusuz kalacaksanız dönüşü bekleyin ama 9600-9700’den mal alırken de 300 puan aşağıdan almadık diye hayıflanmayın. Bir Dost. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz