Japonya Merkez Bankası (BOJ), bir haftada iki kez piyasaya müdahale ederek, gösterge tahvil getirilerindeki artışı yavaşlatma çabası gösterdi. Bu durum, faizlerdeki keskin hareketleri kontrol altına alma kararlılığını vurgularken, aynı zamanda onların yükselmesi için alan açıyor.
Alım operasyonu, BOJ’nin gri hatları olan faiz rejimini yorumlamanın piyasalar için yarattığı zorluğu da ortaya koydu. BoJ’nin müdahalesinin etkisi döviz piyasasında hızlı olurken, yen zayıfladı. Tokyo borsasında da hafif bir dalgalanmaya neden oldu.
Credit Agricole stratejisti David Forrester, “Son iki müdahale bundan sonra ne olacağına dair sinyal vermiyor. Ancak şimdilik BOJ beş baz puanlık artışlarla, 10 yıllık Japonya hükümeti tahvili getirisindeki yükselişlere tolerans gösterebilir” dedi. Forrester, “Bu tür yavaş bir yükseliş, ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin arttığı bir ortamda ‘yen’in dolar karşısında değer kaybını sınırlamaya yardımcı olabilir” diye ekledi.
Merkez bankası, politikasını 10 yıllık getirilerin %1’e yükselmesine izin vermek üzere ayarlarken, bu haftaki eylemleri, bu seviyeye hızlı bir harekete izin vermeyeceğini net bir şekilde gösteriyor.
Beklenmedik müdahale duyurusu, gösterge 10 yıllık tahvilin son 9 yılın rekoru olan %0,65’e ulaştıktan sonra geldi. BOJ’un çeşitli vadelere yayılmış 400 milyar yen ($2,8 milyar) değerindeki menkul kıymetleri satın alacağını söylemesinin ardından bu miktar biraz geriledi.
Yen, G10 para birimleri arasında dolara karşı en çok gerileyen para birimi oldu.
Bank of Singapore’un FX stratejisti Moh Siong Sim, “ABD getirilerinin yükseldiği bir ortamda kısa vadede yenin, dolar karşısındaki gerilemesi sınırlanabilir” dedi.
Kaynak:
Bloomberg’in BOJ Intervenes for Second Time This Week to Slow Yield Spike başlıklı haberinden çeviridir.
Görsel Kaynak:
Yoshiko Kawano
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Asia-Insight/Japan-s-growing-debt-mountain-Crisis-what-crisis
Bloomberg