Bizi Kıskanan Ülke Nerede, Biz Neredeyiz?

0
405

Türkiye’de yaygın medya organlarının bir ara sürekli pompaladığı “…. bizi kıskanıyor” haberlerinin genelde öznesini oluşturan Almanya ile Türkiye’nin mevcut durumları nedir, başlıklar halinde yazımızda inceledik.

Gelin başlıklar altında durum tespiti yapalım ve bu iki ülkenin pozisyonlarını karşılaştıralım:

Genel dünya ekonomisi

⦁ Nisan ayında ABD’de enflasyon tahminlerin üzerinde gelerek yıllık bazda 3,5%‘e yükseldi.
⦁ Fitch Çin’in ekonomik büyümesinin 2023’teki 5.2%’den 2024’te 4,5%‘e yavaşlayacağını tahmin ettiğini açıkladı.
⦁ Almanya bir süredir resesyonda ve geçtiğimiz günlerde sanayi üretimi 2. ayda da yükselerek ekonominin resesyondan çıkacağı beklentilerini güçlendirdi.
⦁ Türkiye’de Mayıs 2023 seçimleriyle teknoktat bir ekibin ekonomi yönetimini ele alması ve ortodoks politikaların izlenmesine geçiş yapıldı. OVP kapsamında Türkiye ekonomisi toparlanmaya çalışılıyor. Özellikle seçimlerin geri kalması ile belirsizliklerin azalması ve alınan önlemlerin etkisi daha çok hissedilmeye başlayacak. Mehmet Simsek, Dünya Bankasi ile anlaşma kapsamında 3 yıl içerisinde 18 milyar dolarlık bir finansman sağlanacağını paylaştı.

Orta Doğu ve Avrupa’da savaş tehdidi

⦁ Uzun süredir devam eden Suriye’deki savaş ve neden olduğu göçmen problemleri
⦁ Akabinde ortaya çıkan Rusya’nın Ukrayna müdahalesi
⦁ Ve son altı aydır İsrail’in Gazze’ye müdahalesi
⦁ Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Almanya’da muhtemel savaşa hazırlıklı olunması açıklamaları yapılıyor ve Almanya’nın silahlanmaya başladığı, öte yandan zorunlu askerliğin tekrar gündeme aldığına dair basına yansıyan bilgiler var.

Enerji ve enerji kaynaklarinin stratejik önemi

⦁ Yenilenebilir enerji üretiminin yaygınlaşması ve nükleer santrallerin kapatılması, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin gündemindeyken, Türkiye ise nükleer enerji santrali kurma yolunda ilerliyor.
⦁ Örneğin Çinli üreticiler, farklı üretim yöntemlerini kullanarak çok daha verimli yenilenebilir enerji üretimine katkıda bulunuyorlar ve Çinli şirketler her geçen gün pazar paylarını artırıyorlar.

Teknolojik ve endüstriyel gelişmeler

⦁ Her geçen gün enerjiye olan bağımlılığımızın nedenlerinden birisi gelişen teknolojiler ve etkileri. Geçtiğimiz günlerde otomotiv endüstrisini yakından ilgilendiren bazı bilgiler gündeme geldi. Apple uzun süredir üzerinde çalıştığı otomobil projesini iptal ederek çalışanlarının bir kısmını yapay zeka çalışmalarına dahil ederken bir kısmı ile yollarını ayırdı. Öte yandan Mercedes Benz gibi sektörün önemli üreticilerinden tamamen elektrikli araç satışına geçişlerin bir süre daha ertelenebileceğinden bahsetti.

⦁ Teknolojik cihazların gelişmeleri her geçen gün onlara değer katan yarı iletken ve çeşitli çiplere olan ihtiyacı artırıyor. Henüz Türkiye’de gündemde olmamasına rağmen bu konuda dünyadan çeşitli haberler geliyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Nvidia yapay zeka çipini tanıttı. Akabinde Nvidia, Microsoft ve Apple’ın ardından ABD’nin en değerli 3. şirketi oldu. Hisseleri geçen yıl yüzde 240 değer kazandı ve piyasa değeri geçen ay 2 trilyon dolara yaklaştı.

Ayrica ABD yönetimi, Tayvan merkezli yarı iletken şirketi TSMC’ye ülkedeki çip üretimi yatırımı için 6,6 milyar dolara kadar doğrudan finansman sağlayacak. Öte yandan ABD yönetimi, ülkede yarı iletken üretimini artırmak amacıyla çip şirketi Intel’e 8,5 milyar dolarlık hibe vereceği gündeme geldi ve geçtiğimiz yıl Intel Almanya’da 30 milyar euroluk bir yatırım yapacağını açıkladı.

Küresel hareketlilik ve göç

⦁ Gerek küresel ısınma gerekse savaşların bir sonucu olarak son dönemde özellikle Türkiye ve Avrupa’nın en önemli gündem maddelerinden birisi, hic şüphesiz göç, göçmenlik ve etkileri.

⦁ Türkiye son dönemde nitelikli nüfus ihraç edip niteliksiz nüfus ithal ediyor. Özellikle son dönemde birçok doktor ve mühendis, Türkiye’den başta Almanya, Hollanda ve İngiltere olmak üzere, çeşitli Avrupa ülkelerine gidiyor.

PEKİ İSTATİSTİKLER NE DİYOR?

TÜSİAD Berlin Temsilcisi Alper Üçok, yorumları ve paylaştığı istatistiklerle sosyal medya hesabını takip ettiklerimizden. Almanya, Türkiye ve her iki ülkeyi karşılaştıran paylaşımlarından seçkiyi, sizlerle paylaşıyoruz:

Almanya sanayisindeki durum

Almanya’da resesyon ihtimali

Hammadde Tedarik Güvenliği

Tüm dünyada sınır duvarları yükselirken, Almanya nitelikli göçmen yelpazesini neden genişletti?

Dünyanın en büyük 10 ekonomisinde yer alma hedefi

Unicorn Sayısı: Almanya 30 – Türkiye 3

İş gücü piyasası ve kadın çalışan sayısı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz