Bitcoin hala “ucuz” mu?

0
533

Haftaya 43.000 dolar seviyelerinden başlayan Bitcoin, 48.000 dolar üzerine çıkarak yüzde 10’un üzerinde arttı. Bu yükseliş neden yaşandı, ne kadar devam eder ve ne kadar sağlıklı? Elimizdeki verilerle ve yakın zamandaki haber akışıyla analiz edelim.

Bitcoin’de teknik görüntü

Günlük grafik

Bitcoin, geçtiğimiz günlerde agresif bir yükseliş kaydederek 43.300 ve 45.500 dolar gibi önemli dirençlerini aştı. Güncel olarak izlenmesi gereken yeni yatay bant, 45.500-49.000 dolar aralığında oluştu. Tabii ki bu yatay bant, sadece bir varsayımdan ibaret. Fakat ucuza maliyetlenmiş küçük yatırımcıların ve kurumsal yatırımcıların yakın zamanda kar almaya başlamaları, şaşırtıcı olmaz.

Yazının devamında daha detaylı inceleyeceğimiz, “Net Unrealized Profit/Loss (NUPL)” grafiği de lokal tepe noktasına yakın olma argümanını destekliyor. Olası bir 43300-45500 fiyat aralığının altında kapanışta, düşüşün daha derinleşmesi söz konusu olabilir. Tersi ihtimalde, Bitcoin bu seviyeler üstünde kaldıkça pozitif fiyat hareketinin devam etmesi beklenir.

Dirençleri net görmek için daha geniş zaman diliminde bakalım.

Ralli, 55 bin dolara kadar devam edebilir

Haftalık grafik

Bitcoin’de teknik olarak pozitif görüntü güçlendi. Bitcoin’de ralli, 49.000 dolar direncini kırması halinde, 55.500 dolara kadar devam edebilir.

Altcoinler için şubat daha az karlı bir ay olabilir. Bitcoin dominasyonunun (BTC.D) 53.5 seviyesinde seyretmesi ve ilerleyen süreçte artmaya meyilli olması, bu durumun habercisi olabilir. Halihazırda Bitcoin’in gerisinde kalmış altcoinler için en optimal senaryo; Bitcoin’in bir süre daha bu seviyelerde akümüle olması olacaktır. Fakat mevcut ortam ve veriler, bize uzun bir yatay dönemin çok olası olmadığını gösteriyor.

8 Şubat’ta ne oldu?

Bu haftaki yükselişin hız kazandığı tarih, 8 Şubat oldu.

Bitcoin spot ETF onayından sonra yaşanan en büyük üçüncü alım, Blackrock’ın sunduğu IBIT(Ishares Bitcoin Trust) önderliğinde oldu. 8 Şubat tarihinde gerçekleşen 400 milyon doların üstünde bir inflow (giriş) ile 11 Ocak’ta gerçekleşen ETF onayından itibaren Bitcoin ETF’lerine toplam inflow miktarı, 2.1 milyar doları geçti.

Bitcoin spot ETF’lerin hacim ve fiyat bilgisi

Kaynak: Coinglass

Bitcoin’nin diğer enstrümanlarla olan korelasyon durumu

S&P 500 ve Nasdaq ile 18 Ocak tarihinden itibaren negatif korelasyon içinde olan Bitcoin, son ralli ile pozitife geçmek üzere.

Bitcoin ile altın aralarındaki korelasyon güçlenecek mi?

Geçtiğimiz üç ay boyunca pozitif korelasyon içinde olan Bitcoin ile altın aralarındaki korelasyon güçlenecek mi?

Çoğu analistin beklentisi; dünyanın çeşitli bölgelerinde mevcut savaş ortamı, dünyada “seçim” yılı içerisinde oluşumuz ve küresel ekonomik gidişatın kötü seyretmesi ihtimali nedeniyle 2024’ün altın yılı olması.

Aynı ortamdan altınla pozitif korelasyon içinde olan Bitcoin ve diğer kripto paralar da etkilenebilir mi?

Bu soruya şu an cevap vermek zor. Ancak son zamanlarda “dijital altın” olarak algılanmaya başlayan Bitcoin için bu ihtimal her zaman masada.

Dipnot: Korelasyon kat sayısı +1 ile -1 arasındadır. +1 “mükemmel uyumu” ifade eder. Ayrıca kat sayı sifirin üstündeyse pozitif aksi takdirde negatif korelasyon(uyum) icindedir.

Bazi on-chain verileri

NUPL

Kaynak: CryptoQuant

Net unrealized profit/loss (NUPL), (toplam marketcap-gerceklesmis marketcap)/toplam marketcap şeklinde hesaplanır. Sıfırın üstünde yatırımcılar karda, sıfırın altında zarardadır. Bugün itibariyle 0.51 seviyesinde olan NUPL; kısa vadede yatırımcıların kar alma noktasına yakın olmasının yanında orta/uzun vade için henüz asıl tepenin görülmemiş olabileceğini gösteriyor.

Fonlama oranı

Şubat Ayi için pozitif bir veri olarak fonlama oranını örnek gösterebiliriz. Bugün itibariyle +%0.0077 olan oran, kısa vadede henüz yukarıya yolculuğun bitmemiş olabileceğini söylüyor.

Kaynak: CryptoQuant

Coinbase Premium Index

Endeksin artıya geçmesi, kurumsal bir alış baskısının olduğunu gösteriyor.

Kaynak: CryptoQuant

Netflow (borsalara giren kripto varlık – borsalardan çıkan kripto varlık)

Netflow’un negatif olması Bitcoin’in fiyat hareketi için pozitif olan bir veridir. Borsalardan kripto para çıkışını piyasa olumlu algılar. Bu hafta Netflow’un negatif seyrettiğini görüyoruz.

Kaynak: CryptoQuant

Önemli gelişmeler

Hong Kong The Securities and Futures Commission (SFC), kripto para borsası MEXC’in adını kullanarak küçük yatırımcıyı mağdur eden bazı sahte sitelerin olduğuna dair açıklama yaptı. Bu durum, yakın zamanda Bitcoin spot ETF ile birlikte adı geçen SFC için caydırıcı olabilir. Böyle bir senaryoda, bu haberin etkisi piyasaya düşünüldüğünden fazla olabilir. Önümüzdeki dönemde SFC’nin söylemleri durumu daha net gösterecek.

Financial Times’in haberine göre, eski İngiltere Maliye Bakanı George Osborne büyük kripto para borsası Coinbase’in düzenleyici incelemelerle karşı karşıya kalması sonucunda Coinbase’in danışma konseyine katıldı. Osborne’nun transferi, Coinbase borsasının politik figürlere hoş görünmeye çalıştığına işaret olabilir.

Coinbase’in Amerika’ya olan bağlılığı son dönemde gündeme gelen bir başka konu. Bu hamle, ilerideki süreçte SEC’e karşı Coinbase’in elini güçlendirecektir.

Ayrıca;

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz