Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul, “BİST Geri Alım Endeksi” oluşturulmasına karar verildiğini açıkladı.
Borsa İstanbul geçen haftanın son işlem gününde BİST Geri Alım endeksi oluşturacağını ve bu endeksin 15.08.2023 itibariyle aktif hale geleceğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile duyurdu. Şirketlerin KAP’ta “Payların Geri Alınmasına İlişkin Bildirim” adlı şablonla yaptıkları fiili geri alımların veri halinde yatırımcıların kullanımına açılacağı bildirildi.
Peki Geri Alım nedir?
Hisse senetlerinin geri alımı(buyback), bir şirketin kendi hisselerini geri satın alması anlamına gelir. Bu durumun birden fazla nedeni olduğu gibi, hem avantajları hem de dezavantajları vardır.
Şirketler, piyasada bulunan hisselerini geri alarak dolaşımdaki hisse sayısını azaltmayı nihayetinde de hissenin değerini artırmayı ya da diğer hissedarların kontrolündeki hisse miktarını düşürmeyi amaçlayabilirler. Geri alımı piyasadan yapabilecekleri gibi direkt hissedarlardan da alabilirler.
Geri Alım ne işe yarar?
Her şeyin başı psikoloji diyorsak eğer, borsada işlem yapan bireylere güven vermek, yani algıyı yönetmek geri alımın temel hedefidir. Çünkü yatırımcıların ilk aklına gelen şey ” Şirket hisselere sahip çıkıyor” fikri olur.
Diğer yandan bakacak olursak, eğer bir şirket geri alım yapmak için borç almak durumunda kalıyorsa, bu işlem kredi notuna olumsuz yansıyabileceği gibi aynı zamanda şirketin nakit rezervlerinde de erimeye neden olabilir.
Söz konusu çalışma her ne kadar hisse fiyatları ve borsa açısından sağlıklı görünse de, Türkiye şartlarında esasen şirketlerin ta halka arz sürecinden başlayan değerleme fiyatlarının doğruluğu, iskonto oranlarının gerçekten iskontolu olup olmadığı konusundaki görece şeffaflığın, gerçekten şeffaf ve rasyonel olduğu zeminde “Geri Alım Endeksi” gibi bir parametreye belki de ihtiyaç duyulmayacaktır.