BIST Bilişim Endeksi NASDAQ’ın Yerini Alır Mı?

0
473

2024’ün en flaş endekslerinden olan “Bilişim Endeksi“nin son 2 aylık getirisi %100’ün üzerinde. Bu yazımızda “bilişim endeksinde neler oluyor? Burada yeni bir hikaye mi yazılıyor?” gibi sorulara yanıt arayacağız. Kim bilir? Belki 2022’de enerji hisselerinde yaşanan hareketin bir benzeri 2024’te bilişim sektöründe yaşanır.

Değerlendirmeye geçmeden önce endeks bileşenlerine bir göz atalım. Aşağıdaki sıralama YTD(yılbaşından bugüne) göre sıralanmıştır.

Yukarıdaki sıralamaya bakacak olursak özgün teknoloji ve yazılım geliştiren şirketlerin daha fazla yükseliş gösterdiği görülüyor.

Ülkemizin deprem nedeniyle yeniden inşası ve kentsel dönüşüm süreci gibi “Dijital Dönüşüm” de devlet tarafından desteklenen ve teşvik edilen bir alan. 2024 gibi genel anlamda talep daralması yaşanabilecek birçok sektör olsa da bilişim sektörüne bu gözle de bakmakta fayda var. Tabii ki sektörü analiz ederken değinilmesi gereken önemli faktörlerden biri şirketlerin gelirlerini nereden elde ettiği. Bilişim endeksinde sadece “kutu satışı” dediğimiz ve diğerlerine göre göreceli olarak daha az katma değerli iş yapan distribütörler olduğu gibi tamamen inovasyon, verimlilik artışı gibi alanlara odaklanmış yazılım/teknoloji üreticileri de var.

Dijital Dönüşüme Destek

Yazımızın başında belirttiğim dijital dönüşüm başlığına 6 Ekim 2023 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı açıklamayla başlamak istedim. “Dijital Dönüşüm Destek Programı ile dijital dönüşüm alanındaki yatırımları, teşvik sistemi kapsamında öncelikli yatırımlar olarak destekleyeceğiz.Yazının tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.

Yapay Zekada İşin Neresindeyiz

Küresel ölçekte büyük oyunculardan Nvidia ve Microsoft’un başını çektiği moda terim olan yapay zeka kullanıcıların hayatlarına girmeye başladı. Ben de bu konuda devlet olarak ne durumdayız diye araştırmak için Dijital Dönüşüm Ofisi‘nin web sayfasına girip bir arama yaptım. Ancak aramalarda “yapay zeka”nın geçtiği en son metin maalesef 2022 Ekim ayına ait.

ABD’de devlet ve uzmanlar önü alınamayan gelişmeler nedeniyle felsefi açıdan sınır getirme çalışmaları yürütürken bizde durum biraz geriden takip ediliyor gibi görünmekte.

Ama bu konuda TRAI girişimi bu misyonu üstlenmiş görünüyor. Bu konuda çalışma grupları, çeşitli buluşmalar, webinarlar ve farkındalık seminerleri düzenliyorlar. 2017’de kurulan bu girişimin detayları için linke tıklayabilirsiniz.

Sektör Profesyonellerinin 2024 Beklentileri

2023 yılında Türkiye kişisel bilgisayar pazarını 1. kapatan HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar geçtiğimiz günlerde Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada 2024 beklentileri için şöyle konuştu: “Yapay zeka mega bir trend. Tüm endüstriye yön veren etken üretken yapay zekayı konuşuyoruz. Üretken yapay zekanın kişisel bilgisayarlarda ciddi büyüme sağlamasını bekliyoruz. Türkiye’de geçen yıl sağlanan büyümenin üstüne bu yıl seçim sonrası ilave mali sıkılaştırma tedbirleri nedeniyle pazarda yüzde 5 ile yüzde 10 arası bir daralma bekleniyor. Yazıcı tarafında fiyatların daha sabit kalmasını bekleniyoruz.” Bu veriler ışığında sektör profesyonellerinin beklentisi bilgisayar pazarında sıkılaşma nedeniyle aslında adet bazında bir daralma bekliyor gibi görünüyor. Bu konuda hisse senedi ya da fon yatırımı yapmadan önce Türkiye pazar lideri olan bir şirketin genel müdürünün bu alanda yaptığı açıklamayı ciddiye almak gerekiyor.

Açıklamanın tamamı için tıklayınız

Yatırımcılar Ne Yapabilir?

Geçtiğimiz yıldan bu yana etrafımda Nasdaq’a ve buradaki şirketlere yatırım yapan birçok kişiyle tanıştım. uzun dönemli bakıldığında tabii ki yarattıkları katma değer, firmaların büyüklükleri ve potansiyelleri göz önüne alındığında tabii ki Nasdaq dünyadaki birçok endeksin önünde ve hala da popüler. Yazımızdaki oturtmaya çalıştığım bakış açısı ise dolar bazında belli bir yere gelen Nasdaq’da pozisyon azaltılıp Türkiye’de gelecek birkaç yıl için dolar bazlı daha yüksek getiri elde edebilecek bir hikaye çıkıp çıkmayacağı. Bu 3 ay 6 ay değil ama 1-3 yıllık bir zaman dilimi için düşünülebilir. Öncelikle bir de pandemi dibinden bu yana bilişim endeksini Nasdaq ile USD bazlı bir kıyaslayalım.

Yatırım anlamında ise şahsi olarak bu alanda hisse yatırımı yapmaktansa fon yatırımı yapmanın daha güvenilir olduğu inancındayım. Bu alandaki hisselerin sığlığı nedeniyle tavan/taban serilerini izlemeye benim kalbim dayanmaz 🙂 O yüzden bu tarafta işin profesyonelleri tarafından yönetilen fonların getirilerine bir bakalım. TL teknoloji fonları BIST içindeki şirketlere yatırım yapmakta. ICZ ve TTE fonları bu yatırım için düşünülebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz