Asya genelinde imalat sektöründe büyüme farklılık gösterdi, G. Kore otomotiv sektörüne bağlı endişelerin gölgesinde kaldı

0
234

Çin ekonomisi zayıf ancak önemli bozulma işaretleri yok…

Çin’de küçük işletmeleri de baz alan Caixin imalat sektörü PMI endeksi Kasım ayında aylık 0,1 puan artışla 50,2 seviyesi olan büyüme bölgesinde kalmayı sürdürdü. Yeni işlerde artış yaşanırken ihracat siparişlerinde son 5 yılın en hızlı düşüşü yaşandı. Girdi fiyatları enflasyonu ise son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yetersiz talebin bir yansıması olarak firmalar maliyetleri düşürmek adına işçi çıkarmalarını sürdürdü. Firmalar satış fiyatlarını azaltarak yeni iş imkanı elde etmeye çalıştılar.

Güney Kore’de otomotiv sektörüne yönelik belirsizlikler imalat sektöründe daralma getirdi…

Güney Kore’de imalat sektörü PMI endeksi Kasım ayında aylık 2,4 puan azalışla 48,6 seviyesine gerileyerek daralma bölgesi girdi. Düşüşte toplam yeni siparişlerdeki sert düşüş etkili oldu. İhracat düştü, iş güveni endeksi Ağustos 2016 seviyelerine geriledi. İstihdam azaldı. Artan girdi fiyat baskısına rağmen çıktı fiyatları düşük talebin etkisiyle kısmen etkilendi.

Hindistan’da imalat sektörü son 1 yılın en güçlü büyümesini kaydetti…

Hindistan’da imalat sektörü Nikkei PMI endeksi Kasım ayında aylık 0,9 puan artışla 54,0 seviyesine yükseldi. Satışlar ve üretim son 2 yılın en yüksek artış hızını kaydederken satın alımlar son 10 ayın en yükseğine çıktı. İhracat siparişlerindeki artış firmaları üretim kapasitesini ve satın alımları artırmaya teşvik etti. İstihdam son 6 yılın en yüksek artışını kaydetti. Girdi maliyetleri son 7 ayın en düşüğünü gördü, çıktı fiyatları yükseldi.

Japonya’da üretim artışı yavaşlıyor…

Japonya’da imalat sektörü Nikkei PMI endeksi Kasım’da aylık 0,7 puan azalışla 52,2 seviyesine gerileyerek Ağustos 2017’den bu yana en düşük değerine geriledi. Çin ve Avrupa’dan gelen ılımlı talebin etkisiyle ihracat siparişleri düşük hızla artış gösterdi. Üretim kapasitesini artırabilmek adına yüksek maaşlarla işe alımlar devam ediyor.

Rusya’da üretim güçlü şekilde artış kaydetti…

Rusya’da imalat sektörü PMI endeksi aylık 1,3 puan artışla 52,6 seviyesine yükseldi. Üretim ve yeni siparişlerdeki artış hızlandı. Yeni ihracat siparişleri Nisan 2018’den bu yana en hızlı artışını kaydetti. ABD dolarındaki değerlenme ve artan petrol maliyetleri girdi maliyetlerini yukarı çekerken güçlü iç ve dış talebin etkisiyle çıktı fiyatları da yükseldi. İstihdamda artış kaydedildi.

ASEAN bölgesinde imalat sektörü tekrar büyüme bölgesine girdi…

Endonezya, Filipinler, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam’ı kapsayan imalat sektörü Nikkei ASEAN PMI endeksi Kasım 2018’de aylık 0,6 puan artışla 50,4 olan büyüme bölgesine geçti. Üretim artışı, girdi fiyatları enflasyonu üzerindeki baskıda azalma ve ihracat satışlarında devam eden düşüş dikkat çekti. İhracat siparişlerindeki bozulma devam etti. İstihdam artışındaki zayıflama Vietnam hariç diğer ülkelerde Kasım ayında da sürdü. Hammadde fiyatlarındaki artış girdi fiyat enflasyonunun ana kaynağı olmayı sürdürdü. Nihai ürün fiyatları ise Kasım ayında hafif yükseldi. Bölge genelinde iş ortamına yönelik güven endeksi son 6 ayın en yükseğini kaydetti. Hammadde arzındaki zayıflık üretim sürecini de olumsuz etkiliyor.