Aşırı ısınma sinyali vermeyen ABD ekonomisinde 19 Aralık Fed toplantısı önemli

0
256

ABD’de Kasım ayında işsizlik oranı 49-yılın düşüğü olan %3,7 ile Eylül ve Ekim aylarına göre değişiklik göstermedi. Tarım-dışı istihdam 200bin artış beklentisine karşılık 155bin olarak gerçekleşti (Ekim: 250bin). Tarım-dışı sektörde ortalama saatlik ücretler ise aylık %0,3 artış beklentisine karşılık %0,2 (yıllık: %3,1) artış kaydetti. Fed’in takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonu Ekim ayında aylık %0,1 (yıllık %1,8) artmıştı. Fed, faiz kararında çekirdek PCE’de %2 seviyesini hedefliyor.

Kasım ayında aylık ortalama ücret artışlarının beklentilerden düşük gelmesine ek olarak ISM imalat sektörü PMI endeksi verilerine göre üretim artarken çelik ve alüminyum fiyatlarında Kasım ayında yaşanan gerilemeye bağlı olarak fiyatlar endeksi gerilemişti. ISM imalat dışı sektör ise yine Kasım ayında büyüme kaydederken sektörde fiyatlar son 33 aydır aralıksız yükseliyor. 

Kasım ayı IHS Markit imalat sektörü PMI endeksi sektörde Eylül 2017’den bu yana en yavaş büyümesini kaydetmişti. Yüksek hammadde fiyatlarına bağlı olarak girdi ve çıktı fiyatları arttı. IHS Markit imalat dışı sektör ise Ekim ayına göre hafif gerilerken yeni işlerde Ekim 2017’den bu yana en yavaş büyüme kaydedildi. Yüksek petrol fiyatları ve işçi maliyetlerine bağlı olarak girdi ve çıktı fiyatları arttı.

Not olarak belirtelim: IHS Markit PMI verilerinin sektördeki gerçek değişimle korelasyonunun ISM verilerine göre daha yüksek olduğu ifade edilmektedir. (https://ihsmarkit.com/research-analysis/comparisons-of-us-manufacturing-output-soft-data-accuracy.html)

6 Aralık’ta başlayan OPEC toplantısından ise ancak 7 Aralık’ta uzlaşıya varıldı ve OPEC ülkeleri günlük 800 bin varil, OPEC üyesi olmayan Rusya ise günlük 400 bin varil üretim kısıntısına gitme kararı aldı. Uygulama 2019 yılı Ocak ayında başlayıp Haziran ayı sonuna kadar geçerli olacak.

OPEC toplantı kararının ABD ham petrol fiyatlarını yukarı çekmesi ABD enflasyonu üzerinde baskı oluşturacaktır. 2018 yılında kaydedilen güçlü ekonomik büyümenin kaynağı vergi indirimleri ve kredi şartlarında yumuşama olmuştu. 2019 yılında vergi indirimlerinin son bulacak olması ve gümrük tarifeleri ile ilgili belirsizlikler büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. “Kademeli” faiz artırım beklentisini “veri odaklı görünüme bağlı olarak” değiştiren Fed’in 18-19 Aralık para politikası toplantısında güçlü ekonomik görünüme bağlı olarak politika faizini 25 baz puanlık artışla %2,25-2,50 aralığına yükseltme ihtimalini hala olası görüyoruz. Ancak fiyatlar tarafında ABD’nin muhalefetine rağmen OPEC’in petrol kesinti kararını alması 2019 yılında enflasyon görünümü üzerinde baskı yaratacaktır. 90 günlük ABD-Çin ticaret savaşı ateşkesinin ve petrol fiyatlarındaki seyrin makro-ekonomik verilere yansımasının 2. çeyrekte daha belirgin hale geleceğini dikkate aldığımızda Fed’in 18-19 Haziran toplantısından önce harekete geçmeyeceğini düşünüyoruz.