Altın ETF’lerinde Altı Aylık İlk Çıkış
Küresel altın ETF’leri, Kasım ayında Nisan’dan bu yana ilk kez net çıkış gösterdi ve toplamda 2,1 milyar dolar kayıp yaşandı. Bu durum, toplam altın varlıklarının (Assets Under Management – AUM) %4 azalarak 274 milyar dolaradüşmesine yol açtı. Aynı zamanda, toplam altın varlık miktarı 29 ton azalarak 3.215 tona geriledi. Buna rağmen, yıl başından bu yana (year-to-date – y-t-d) altın ETF’lerine 2,6 milyar dolar net giriş devam ediyor. Ancak altın fiyatlarında Kasım ayından itibaren dikkat çeken bir gerileme yaşandı. 1 Kasım’da 2.735 dolar seviyesinden işlem gören ons altın, 9 Aralık itibarıyla 2.629 dolar seviyesine düştü. Bu, yaklaşık %3,9’luk bir gerilemeye işaret ediyor. Donald Trump’ın ikinci kez ABD Başkanı seçilmesiyle birlikte küresel piyasalarda risk algısının değiştiği ve doların güçlenmesiyle altın fiyatlarının gerilediği görülüyor. Trump etkisiyle birlikte, yatırımcıların altına olan ilgisinin azalması, ETF çıkışlarını ve altın fiyatlarındaki bu düşüşü tetikleyen temel unsurlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Bölgeler Arasındaki Farklılıklar
Kuzey Amerika
Kuzey Amerika, Kasım ayında 79 milyon dolar net giriş ile üst üste beşinci ayını da pozitif kapattı. ABD’de ayın ilk yarısında çıkışlar kaydedilirken, ay sonuna doğru zayıf bir dolar ve düşük getiriler beklentisiyle yeniden girişler artış gösterdi. Kanada kaynaklı talepler de bu olumlu tabloyu destekledi.
Avrupa
Avrupa, 1,9 milyar dolar net çıkış ile en büyük kaybı yaşayan bölge oldu. Avrupa’daki bu kayıp; çıkan zayıf makroekonomik veriler, ticaret savaşları kaygıları, ve faiz oranlarındaki belirsizliklerle yakından ilişkiliydi. Ayrıca, euro ve sterlin’deki zayıflık, yılın en yüksek seviyesine ulaşan dolar karşısında fon çıkışlarını hızlandırdı.
Asya
Asya, 145 milyon dolar net çıkış ile 20 aylık giriş serisini sonlandırdı. Çin’de yerel altın fiyatlarındaki düşüş ve dikkatlerin hisse senedi piyasasına kayması bu sonuca katkı sağladı. Buna rağmen, Hindistan 175 milyon dolar girişle sekizinci ayını da pozitif kapattı.
Diğer Bölgeler
Diğer bölgeler ise 59 milyon dolar net çıkış gösterdi. Bu bölgelerde, Avustralya kaynaklı fon çıkışları dikkat çekti; buna yüksek yerel getiriler, güçlenen hisse senedi piyasaları, ve düşük altın fiyatları neden oldu.
Altın Ticareti Hareketliliği
Küresel altın ticaret hacimleri, Kasım ayında %8 artışla 290 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu artışta, COMEX’te %50 ve Şangay Vadeli Şirketi’nde %33 oranındaki vadeli işlemler belirleyici oldu. Altın ETF hacimleri de %17 artışla günlük 3 milyar doları buldu.
Merkez Bankaları Fiziki Alımlara Devam Ediyor
Altın ETF’lerinin Kasım 2024 rakamlarında ciddi rakamda net satış gözlemlense de, Ekim 2024’te merkez bankalarının fiziki net altın alımlarında yükseliş devam etti. Bu durum, küresel ekonomik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin merkez bankaları tarafından güvenli liman olarak altına olan ilgiyi artırdığını gösteriyor. İlave olarak, merkez bankalarının Kasım ayı fiziki altın alım rakamlarının açıklanmasıyla yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın altın üzerindeki etkisi için daha net bir yorum yapılabilir.