Almanya’da imalat sektöründe daralmanın sebepleri arasında Türkiye var

0
270

Almanya’da imalat sektörü PMI endeksi Ocak 2019’da son dört yılda ilk kez daralma bölgesi olan 50 seviyesinin altına geriledi. Endeks Aralık’ta kaydedilen 51,5 değerinin ardından Ocak ayında 49,7 değerini aldı.

Başlıca gelişmeler;
. Yeni siparişler son 6 yılın en hızlı düşüşünü kaydetti. ABD, İngiltere, İtalya, Türkiye ve Asya (özellikle Çin) kaynaklı talep düşüşü bunda etkili oldu.
. Uluslararası ticarette ve otomotiv piyasasındaki zayıflık talep kaybının ana sebepleri oldu.
. Girdi maliyetleri enflasyonu son 27 ayın en düşüğüne geriledi.
. İstihdam piyasası son 2 yılın en yavaş artışını kaydetti.

En büyük ticaret ortağımız olan Almanya ekonomisinin yavaşlaması dış ticaret hacmimiz açısından önemli. 2018 yılında Almanya’ya ithalatımız %4 azalırken, ihracatımız %7 artış kaydetti. Ancak 2018’in ilk ve son 6 ayındaki gelişmeler daha da çarpıcı. 2018’in ikinci yarısında Almanya’ya ithalatımız 2017 yılı ikinci yarısına göre %22 daralırken ihracat hacmi aynı dönemde değişiklik göstermedi. Yani 2018 yılı ikinci yarısında Almanya’ya olan ithalat hacmimiz sert şekilde daralırken ihracat performansı düştü.

Almanya’nın Ocak ayı PMI verileri Türkiye’den bir önceki aya göre daha az sipariş alındığını söylüyor ki bu da Türkiye’de iç talepteki daralmanın artarak sürdüğünü gösteriyor. Nitekim Ocak ayı PMI verileri Türkiye’nin imalat sektöründe üretimde daralmaya, ihracat siparişlerinde ise yatay bir seyre işaret etti. Yine PMI sonuçlarına göre Almanya ekonomisine yönelik beklentilerde bozulma devam ederse Türkiye’nin Almanya’ya olan ihracat hacminde gerileme göreceğiz ki bu da Türkiye’de ekonomik aktivitede yavaşlamanın süreceğine ve işsizlik verilerinde artış anlamına geliyor.