ABD’de IHS imalat sektörü PMI endeksi Ocak 2019’da aylık 1,1 puan artışla 54,9 seviyesine yükseldi.
Endeks verileri detayları şöyle;
. Üretim ve yeni siparişler keskin hızda arttı.
. Yeni siparişler iç talep desteğiyle arttı, yeni ihracat siparişleri ise Ekim ayından bu yana en zayıf artışını kaydetti.
. İstihdamda artış hızlandı.
. Yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle istihdamda sıçrama yaşandı.
. Artan hammadde ihtiyacıyla birlikte artan ithal çelik ve alüminyum tarifelerine bağlı olarak imalat sektöründe girdi maliyetleri üzerindeki baskı artsa da petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle girdi maliyet enflasyonu son 1 yılın en zayıf artışını kaydetti.
. Talep artışı üreticilerin çıktı fiyatlarını yukarı çekmesinde etkili oldu.
. Üretim artışı sebebiyle imalatçılar satın alımlarını hızlandırdı, hammadde ihtiyacı arttı.
. Önümüzdeki 12-aylık dönemi kapsayan iş güveni alt endeksi son üç ayın en yükseğini gördü. Bunda yeni müşterilerdeki artış ve güçlü talep beklentisi etkili oldu.
Geçen hafta yılın ilk para politikası toplantısını gerçekleştiren ABD merkez bankası Fed mevcut şartların faiz artışını desteklemediğini, uzun süre faizlerin %2,25-%2,50 aralığında kalacağını tahmin ettiklerini, ekonomik verilere bağlı olarak para politikasında daraltma ve genişletme seçeneklerinin tercih edilebileceğini, ek olarak Fed bilançosunun enflasyonist baskı oluşturmayacak şekilde küçültülmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtmişti.
Ardından Cuma günü açıklanan ve Fed’in para politikasında dikkate aldığı istihdam verilerine göre ortalama saatlik ücretler Ocak ayında bir önceki aya göre %0,3’lük artış beklentisine karşılık %0,1 artış kaydetti. En son Şubat 2018’de %0,1’lik artış kaydedilmişti. Böylece yıllık bazda ücretler Aralık’taki %3,3’lük artışın ardından %3,2 seviyesine geriledi.
Üretici fiyatlarında ise Kasım-Aralık 2018 döneminde yıllık %2,5’luk artış ile 2018 yılının en düşük artışı kaydedilmişti. Gıda ve enerji hariç çekirdek üretici fiyatları ise Aralık ayında bir önceki aya göre %0,1 düşüş kaydetmiş böylece yıllık çekirdek üretici fiyatları %2,7 seviyesine gerilemişti. Ocak ayı PMI verileri ise çıktı fiyatlarında sert artışa işaret etti. Hizmet sektörü Ocak ayı PMI ilk tahmin verileri ise girdi ve çıktı fiyatlarında dikkate değer düşüşe işaret etmişti. Dolayısıyla genel olarak bakıldığında Ocak ayı enflasyon göstergelerinin Ocak ayında genel bir fiyat artışına işaret etmediğini düşünüyoruz.
Nitekim 13 Şubat’ta açıklanacak olan ABD Ocak ayı tüketici fiyatları enflasyonunun Aralık’taki yıllık %1,9 seviyesinden %1,7 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.
Dr. Fulya Gürbüz